Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Ένας συντάκτης στο Λος Άντζελες εξετάζει τον επίσημο λογαριασμό Twitter του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 26 Μαΐου 2020. (AFP μέσω Getty Images)

Η νέα ετικέτα «Έλεγχος πληροφοριών» του Twitter έχει επικίνδυνες επιπτώσεις, λένε ειδικοί

Το Twitter, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πρόσθεσε μια «ετικέτα ελέγχου πληροφοριών» σε αναρτήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απάντησε κατηγορώντας την εταιρεία για παρέμβαση στις εκλογές.

Η κίνηση έχει «επικίνδυνες» και «επιπτώσεις που θα επεκταθούν πολύ», και η δικαιοσύνη και η συνέπεια θα είναι δύσκολο να υπάρχουν εγγυημένα, από εδώ και στο εξής, ανέφεραν ειδικοί του θέματος στην Epoch Times.

Στις 26 Μαΐου, ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του σε μια ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, λέγοντας ότι μια τέτοια πρακτική, εάν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, θα οδηγούσε σε απάτη και σε «νοθευμένες εκλογές». Το Twitter πρόσθεσε αργότερα μια προειδοποιητική ετικέτα στην ανάρτηση με την ένδειξη, «Λάβετε τα στοιχεία σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου».

Η ετικέτα είναι υπερσύνδεσμος για ένα άρθρο στο Twitter με τίτλο: «Ο Τραμπ ισχυρίζεται αβάσιμα ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου θα οδηγήσει σε εκλογική νοθεία».

Το μήνυμα κάτω από τον τίτλο αναφέρει, εν μέρει: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με το CNN, την Washington Post και άλλους. Οι ειδικοί λένε ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου συνδέεται πολύ σπάνια με εκλογική νοθεία».

Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης τρία σημεία υπό τον τίτλο, «Τι πρέπει να γνωρίζετε».

«Επικίνδυνη»

Η ετικέτα ελέγχου πληροφοριών είναι ανησυχητική δεδομένου ότι στέλνει τους ανθρώπους σε μια λίστα περιεχομένου που το Twitter θεωρεί έγκυρο, όπως πληροφορίες από λογαριασμούς συγκεκριμένων οργανισμών μέσων ενημέρωσης και λογαριασμών που δεν ανήκουν σε ΜΜΕ, οι οποίοι έχουν επαληθευτεί από την πλατφόρμα, δήλωσε ο Άντριου Σέλεπακ, καθηγητής κοινωνικών μέσων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Το Twitter ουσιαστικά λέει στους χρήστες ποιον μπορούν και ποιον δεν μπορούν να εμπιστευθούν και βάζει ταμπέλα στις αναρτήσεις ορισμένων χρηστών θεωρώντας τες αναξιόπιστες», δήλωσε ο Σέλεπακ στην Epoch Times. «Ο προσδιορισμός του τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο… είναι αυτό που θα έκανε ένας εκδότης περιεχομένου και όχι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων».

Εάν θεωρηθεί εκδότης, το Twitter ενδέχεται να μην προστατεύεται πλέον σύμφωνα με το Άρθρο 230 του Νόμου περί Αξιοπρέπειας Επικοινωνιών και επομένως θα μπορούσε να υπόκειται σε κυβερνητικούς κανονισμούς, δήλωσε ο Σέλεπακ.

Οι χρήστες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι τι πιστεύουν, είπε. Εάν μια πλατφόρμα λάβει αυτήν την απόφαση για αυτούς, αυτή η πλατφόρμα γίνεται «πιο παρόμοια με έναν εκδότη παρά με κάποιον που υπηρετεί ως δημόσιο βήμα».

Σε δήλωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 26 Μαΐου, το Twitter ανέφερε ότι οι αναρτήσεις του Τραμπ σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου «περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ψηφοφορίας και έχουν επισημανθεί ώστε να παρέχουν επιπρόσθετα συμφραζόμενα». Το Twitter σημείωσε ότι η ανάρτηση δεν παραβιάζει τους κανόνες της, επειδή «δεν προσπαθεί άμεσα να αποτρέψει τους ανθρώπους από την ψηφοφορία».

Το Twitter επισήμανε επίσης μια νέα πολιτική που υποδεικνύει ότι «μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις ετικέτες και τα προειδοποιητικά μηνύματα για να παρέχει πρόσθετες εξηγήσεις ή διευκρινίσεις σε καταστάσεις όπου οι κίνδυνοι βλάβης που σχετίζονται με ένα tweet είναι λιγότερο σοβαροί, αλλά όπου οι άνθρωποι ενδέχεται να εξακολουθούν να μπερδεύονται ή να παραπλανούνται από το περιεχόμενο».

Το Twitter «άνοιξε ένα κουτί σκουληκιών», σύμφωνα με τον Μαρκ Γκραμπόβσκι, αναπληρωτή καθηγητή που ειδικεύεται στον ψηφιακό νόμο και ηθική στο Πανεπιστήμιο Αντέλφι.

«Δεν θέλω να βλέπω παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά… πώς θα διασφαλίσει το Twitter δικαιοσύνη και συνέπεια;» Είπε ο Γκραμπόβσκι στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Ο Γκραμπόβσκι επισήμανε ότι ο επικεφαλής του Twitter για τον έλεγχο πληροφορικών, Γιόελ Ροτ, ο οποίος κατέχει τη θέση «Επικεφαλής της ακεραιότητας του ιστότοπου», έχει ιστορικό πολιτικά φορτισμένων αναρτήσεων.

«Θα εφαρμοστεί αυτή η νέα πρακτική σε άλλους πολιτικούς; Σε ποιούς; Θα ελέγχονται όλα τα tweets ή μόνο μερικά; Ποιος θα καθορίσει την αλήθεια ενός tweet;» ανέφερε.

«Το Twitter πρόκειται να αποκτείσει σοβαρούς πονοκεφάλους».

Στελέχη του Twitter δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για το 2020, Μπραντ Παρσκάλ, δήλωσε ότι το Twitter είναι «σαφώς μεροληπτικό στα πολιτικά θέματα».

«Γνωρίζαμε πάντα ότι η Silicon Valley θα έκανε κάθε πιθανό πράγμα για να εμποδίσει και να παρέμβει στον πρόεδρο Τραμπ, ώστε να μην μεταφέρει το μήνυμά του αποτελεσματικά στους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Παρσκάλ.

«Η συνεργασία με τους ελεγκτές πληροφοριών των μεροληπτικών ΜΜΕ που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, είναι μόνο μια τεχνική αντιπερισπασμού που χρησιμοποιεί το Twitter για να προσπαθήσει να προσδώσει στις προφανείς πολιτικές τακτικές τους κάποια ψευδή αξιοπιστία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η εκστρατεία του Τραμπ απέσυρε όλες τις διαφημίσεις της από το Twitter πριν μερικούς μήνες και η σαφής πολιτική μεροληψία τους είναι ένας από αυτούς».

Η Mimi Nguyen Ly συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε