Πέμπτη, 18 Απρ, 2024
Η διευθύντρια οικονομικών της Huawei Μενγκ Γουαντζόου βγαίνει από την κατοικία της για να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Β.Κ. στο Βανκούβερ στις 27 Μαΐου 2020. (Jerry Wu/The Epoch Times)

Η CFO της Huawei χάνει την αίτηση απελευθέρωσης, καθώς το Καναδικό δικαστήριο αποφασίζει πως η υπόθεση έκδοσης πρέπει να συνεχιστεί

Η διευθύντρια οικονομικών της Huawei, Μενγκ Γουαντζόου, έχει χάσει την αίτησή της για απελευθέρωση, αφότου μια Καναδή δικαστής αποφάνθηκε εναντίον της υπεράσπισης —  που σημαίνει ότι η δίκη έκδοσης θα συνεχιστεί στον Καναδά, και θα περάσει στο επόμενο στάδιο.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανικής Κολομβίας, Χέδερ Χόλμς, αποφάνθηκε ότι οι κατηγορίες απάτης που έγιναν εναντίον της Μενγκ πληρούσαν την απαίτηση έκδοσης «διπλού εγκλήματος», ένας κανόνα που λέει ότι η πράξη για την οποία κατηγορείται η Μενγκ είναι έγκλημα στις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί επίσης έγκλημα και στον Καναδά.

Η ομάδα της Μενγκ είχε υποστηρίξει ότι η υπόθεση θα έπρεπε να απορριφθεί επειδή το αδίκημα δεν συνιστούσε έγκλημα στον Καναδά, καθώς η χώρα δεν είχε κυρώσεις εναντίον του Ιράν όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά η Χολμς διαφώνησε.

«Η προσέγγιση της κ. Μενγκ … θα περιόριζε σοβαρά την ικανότητα του Καναδά να εκπληρώνει τις διεθνείς του υποχρεώσεις στο πλαίσιο έκδοσης για απάτη και άλλα οικονομικά εγκλήματα», δήλωσε η Χολμς σε απόφαση της 27ης Μαΐου.

Η υπόθεση θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο τον Ιούνιο, εστιάζοντας σε επιχειρήματα σχετικά με το κατά πόσον οι Καναδοί αξιωματούχοι ακολούθησαν τον νόμο όταν συνέλαβαν την Μενγκ. Τα επιχειρήματα κλεισίματος της δίκης αναμένονται την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η Μενγκ, 48 ετών, που είναι επίσης κόρη του Διευθύνοντος Συμβούλου της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας, συνελήφθη στο Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου κατηγορείται για διάπραξη απάτης.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Μενγκ εξαπάτησε αμερικανικές τράπεζες σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές της εταιρείας της με το Ιράν, κάνοντας τις τράπεζες να παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Λένε ότι είπε ψέματα σε εκπροσώπους των τραπεζών σχετικά με τη σχέση της Huawei με μια ιρανική εταιρεία, η οποία στην πραγματικότητα ήταν θυγατρική της Huawei.

Λίγο μετά την έκδοση της απόφασης, η Μενγκ έφτασε στο δικαστήριο, αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η νομική ομάδα της υποστηρίζει ότι είναι αθώα.

Η υπόθεση της Μενγκ πυροδότησε μια κλιμακούμενη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Καναδά και Κίνας. Λίγες μέρες μετά τη σύλληψή της, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν δύο Καναδούς — τον πρώην Καναδό διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και τον επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ —  κατηγορώντας τους για κατασκοπία, μια κίνηση που πιστεύεται πως είναι αντίποινα. Το Πεκίνο περιόρισε επίσης τις εισαγωγές καναδικών σπόρων κάνολα, χοιρινού κρέατος και άλλων γεωργικών προϊόντων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντώ δήλωσε ότι το κινεζικό καθεστώς έχει συνδέσει την κράτηση των δύο Καναδών με την υπόθεση της Μενγκ από την αρχή, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν κατάλαβε ότι το δικαστικό σύστημα του Καναδά ήταν ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από «πολιτικές παρεμβάσεις».

«Η Κίνα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Τρουντώ.

Το κατηγορητήριο των ΗΠΑ εναντίον της Huawei και της Μενγκ ισχυρίζεται επίσης ότι η εταιρεία έκλεψε εμπορικά μυστικά από άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να αναπτυχθεί η ίδια.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι η εταιρεία, μέσω της τοπικής θυγατρικής της Skycom, παρείχε στην ιρανική κυβέρνηση τεχνολογία παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και την κράτηση διαδηλωτών κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τεχεράνη το 2009.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Huawei, ο μεγαλύτερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, ενέχει κίνδυνο ασφάλειας σε χώρες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της για ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G. Οι ανησυχίες τους πηγάζουν από τους δεσμούς της εταιρείας με το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς και από την κινεζική νομοθεσία που υποχρεώνει τις εταιρείες να συνεργάζονται με υπηρεσίες πληροφοριών όταν τους ζητείται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο έτος έθεσαν τη Huawei και 114 συνεργάτες της σε μια μαύρη λίστα εμπορίου, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με αυτούς. Ενέτειναν αυτούς τους περιορισμούς αυτόν τον μήνα εμποδίζοντας την εταιρεία από το να μπορεί να αγοράσει από παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ, κρίσιμους ημιαγωγούς που τροφοδοτούν τα smartphones και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε