Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Pixabay/S. Hermann & F. Richter

Μπορεί η Βιταμίνη C να σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό COVID-19;

Αυτό το άρθρο εξετάζει ποια είναι η βιταμίνη C, πώς επηρεάζει την ανοσία, πώς έχει δοκιμαστεί για τη θεραπεία COVID-19 σε νοσοκομειακό περιβάλλον και εάν η λήψη ενός συμπληρώματος από το στόμα είναι επωφελής.

Της Μαρίας Γκέκα

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό, με την πανδημία του κορωνοϊού, τα πορτοκάλια στους πάγκους της λαϊκής και των σουπερμάρκετ αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Το ίδιο συμβαίνει και στα ράφια των φαρμακείων, στο τμήμα των διατροφικών συμπληρωμάτων. Ναι η βιταμίνη C στην εποχή του κορωνοϊού είναι περιζήτητη!  Μπορεί η Βιταμίνη C να σας προστατεύσει από τον κορωνοϊό COVID-19;

Τι είναι η βιταμίνη C;

Αναμφισβήτητα αποτελεί μια απαραίτητη θρεπτική ουσία με διάφορους ρόλους στο σώμα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει ασταθείς ενώσεις στο σώμα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσει στην πρόληψη ή την αναστροφή κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από αυτές τις ενώσεις.
Συμπεριλαμβάνεται επίσης σε μια σειρά από βιοχημικές διεργασίες, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με την ανοσολογική υγεία.

S. Hermann & F. Richter / Pixabay

 

Η ημερήσια δόση βιταμίνης C είναι 90 mg ημερησίως, αλλά οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον 30 mg και τα άτομα που καπνίζουν χρειάζονται επιπλέον 35 mg την ημέρα.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ εύκολο να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη C μέσω της διατροφής, αρκεί να τρώτε μια καλή ποικιλία από φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει το 77% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας,  ενώ 1 φλιτζάνι (160 γραμμάρια) μαγειρεμένο μπρόκολο παρέχει το 112% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Πώς η βιταμίνη C επηρεάζει την ανοσία;

♦ Επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας με διάφορους τρόπους. Η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας.

♦ Η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα υγιές, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Ετσι το δέρμα λειτουργεί ως φράγμα που κρατά τις βλαβερές ενώσεις να εισέλθουν στο σώμα. Επίσης, η βιταμίνη C  προάγει την επούλωση των πληγών στο δέρμα.

♦ Eνισχύει επίσης τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «εξολοθρεύσουν» τα επιβλαβή βακτήρια και άλλα μικρόβια.

♦ Προωθεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, έναν τύπο ανοσοκυττάρων που είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζουν ρόλο στην άμυνα του ξενιστή σε όγκους και σε μολυσμένα από ιούς κύτταρα.

♦ Σε μελέτες της αποτελεσματικότητας της βιταμίνης C  κατά των ιών φαίνεται ότι μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την ίωση  πιο γρήγορα και να αμβλύνει την ένταση των συμπτωμάτων.

♦ Υπάρχουν επίσης μερικά στοιχεία από έρευνες σε ζώα και μελέτες περιπτώσεων σε ανθρώπους ότι η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες που προκαλούνται από τη γρίπη των χοίρων (H1N1) ή άλλους ιούς.

Εντούτοις, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για τη στήριξη της χρήσης υψηλής δόσης βιταμίνης C κατά των φλεγμονών των πνευμόνων αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό  δεν πρέπει να παίρνετε υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C – από το στόμα – επειδή μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως η διάρροια.

Η βιταμίνη C είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των κρυολογημάτων. Υψηλές δόσεις μελετώνται για τη δυνατότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή των πνευμόνων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Βιταμίνη C και COVID-19

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Journal of Infectious Diseases, η ιατρική ένωση της Σαγκάης ενέκρινε τη χρήση της υψηλής δόσης βιταμίνης C  ως θεραπεία για νοσηλευόμενους με το COVID-19 (10).

Οι δόσεις που είναι μεγαλύτερες από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα συνιστώνται να χορηγούνται ενδοφλεβίως για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής.

Επιπρόσθετα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας  για κρίσιμες ασθένειες, μειώνοντας το μήκος παραμονής στην εντατική κατά 8% και μειώνοντας τη διάρκεια του μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής κατά 18,2%. .

Οι Κινέζοι ερευνητές έχουν επίσης καταγράψει μια κλινική δοκιμή για να μελετήσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της χορήγησης  βιταμίνης C ενδοφλεβίως σε νοσηλευόμενους με COVID-19.

Η  ενδοφλέβια χορήγηση υψηλής δόσης  βιταμίνης C έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων σε άτομα με COVID-19. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C εξακολουθεί να εξετάζεται. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα για την COVID-19.

Να πάρω προληπτικά έξτρα συμπλήρωμα βιταμίνης C;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα για την πρόληψη της COVID-19.

Μπορεί να συμβάλει στη συντόμευση της διάρκειας και της σοβαρότητας των ιώσεων που προκαλούνται από άλλους ιούς, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι θα έχει την ίδια επίδραση και κατά του COVID-19.

Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Διαλύεται στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπερβολικές ποσότητες δεν αποθηκεύονται στο σώμα μας αλλά αντίθετα αποβάλλονται  μέσω των ούρων. Λαμβάνοντας περισσότερη βιταμίνη C δεν σημαίνει ότι το σώμα μας απορροφά περισσότερη.

Έτσι, αν και η υψηλή δόση βιταμίνης C φαίνεται πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον  COVID-19, αυτές οι δόσεις χορηγήθηκαν ενδοφλεβίως σε περιβάλλον νοσοκομείου και δεν ελήφθησαν από το στόμα. Επίσης, δόθηκαν μόνο σε περιπτώσεις σοβαρές που απαιτούσαν νοσηλεία.

Pixabay/Silviarita

 

Η καλύτερη πρόληψη, τελικά, είναι να υιοθετήσετε μια διατροφή που περιλαμβάνει μια μεγάλη  ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία φυσικά παρέχουν απόλυτη επάρκεια σε βιταμίνη C – μαζί με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Κανένα βιταμινούχο συμπλήρωμα δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει ασθένειες.

Επιλέγοντας ένα συμπλήρωμα

Αν επιλέξετε να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης C, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας και να πάρετε τη σωστή δόση. Έτσι, είναι σημαντικό να αγοράσετε συμπληρώματα από αξιόπιστες εταιρείες.

Το ανώτερο όριο για συμπληρωματική βιταμίνη C – ποσότητα που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καθημερινά χωρίς αρνητικές επιπτώσεις – είναι 2.000 mg.

Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμίνης C παρέχουν ημερήσια δόση από 250-1000 mg. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα της συσκευασίας και λάβετε μόνο τη συνιστώμενη δόση για να αποφύγετε επιπλοκές.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χημειοθεραπεία, τις θεραπείες ακτινοβολίας ή τα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης.

Τούτου λεχθέντος, όταν χρησιμοποιούνται σε κλινικά περιβάλλοντα που θεραπεύουν ασθενείς με κρίσιμη νόσο, οι θεραπείες πολύ υψηλής δόσης βιταμίνης C είναι ασφαλείς και δεν συνδέονται με σημαντικές παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ιατρική ένωση της Σαγκάης, η  υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων σε νοσηλευόμενους με COVID-19.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C από το στόμα θα βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη της COVID-19.

Για να έχετε αρκετή ανοσο-ενισχυτική βιταμίνη C στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι τρώτε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για την COVID-19, προληπτικά μέτρα όπως η κοινωνική απομάκρυνση και η σωστή υγιεινή μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από την μετάδοση της ασθένειας.

Aυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο NaturaNrg, έναν ιστότοπο με απότερο σκοπό τη διάδοση της θετικής ενέργειας και την εμψύχωση όλων εκείνων που θέλουν να κάνουν κάτι για τους ίδιους και την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον στη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγική φυσικής προστασίας κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

Πώς να ανακτήσετε την υγεία σας, σύμφωνα με 3 παραδόσεις

Έρευνα: Το φως του ηλίου καταστρέφει τον ιό της Γουχάν ταχύτατα

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

 

 

 

 

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε