Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Mε την ευγενική παραχώρηση του MIDTGAARD/Senckenberg

Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέο, αλλόκοτο είδος χελώνας Μάτα Μάτα, που μοιάζει με βράχο

Του Robert Jay Watson

Ένα νέο είδος της χελώνας Μάτα Μάτα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, περιγράφεται από τους επιστήμονες “ως μια από τις πιο παράξενες χελώνες του κόσμου” και “μια από τις πιο χαρισματικές.” Αυτή η χελώνα γλυκού νερού με την ασυνήθιστη εμφάνιση βρέθηκε στην τεράστια λεκάνη απορροής του ποταμού Ορινόκο στη Βενεζουέλα και την ανατολική Κολομβία (εξ ου και η επιστημονική της ονομασία, Chelusorinocensis).

Η ανακάλυψη αυτού του νέου είδους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Phylogenetics and Evolution. Η χελώνα Μάτα Μάτα του Ορινόκο κρύβεται στα λασπώδη νερά του ποταμού και εμφανισιακά μοιάζει με βράχο. Μόνο από τα μικρά της μάτια μπορεί κάποιος να την ξεχωρίσει ή όταν ανοίγει το τεράστιο στόμα της για να καταβροχθίσει το θήραμά της ολόκληρο.

Volkova natalia/Shutterstock)

 

Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, ο Ούγουε Φριτζ, είπε σε ένα δελτίου τύπου από το Ινστιτούτο Σένκενμπερκ στη Γερμανία τα εξής: «Παρόλο που αυτές οι χελώνες είναι ευρέως γνωστές λόγω της παράξενής τους εμφάνισης και της ασυνήθιστης διατροφικής τους συμπεριφοράς, έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως λίγα είναι γνωστά για τη ποικιλομορφία και τη γενετική τους». Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και προστασία αυτών των παράξενων, θωρακισμένων ερπετών, που είναι περιζήτητα σε αγορές εξωτικών ζώων.

Εκπρόσωπος του Ζωολογικού Κήπου Σμιθσόνιαν εξηγεί πως «Ο λαιμός της χελώνας Μάτα Μάτα είναι πλατύς, επίπεδος και καλύπτεται από εξογκώματα, άκρες και μυτερές κορυφές. Τα μικρά της μάτια φωλιάζουν στα πλαϊνά του μεγάλου, επίπεδου, τριγωνικού της κεφαλιού και έχει πλατύ στόμα και μακρύ, σωληνοειδές ρύγχος».

Δεδομένου ότι οι Mάτα Mάτα δεν είναι δεινοί κολυμβητές, αυτή η ασυνήθιστη εμφάνισή τους χρησιμεύει ως ένα είδος καμουφλάζ. «Παραμένουν για πολλή ώρα ακίνητες και καμουφλαρισμένες στα λασπώδη νερά όπου κατοικούν, κάτι που τις επιτρέπει να στήνουν ενέδρα στο θήραμά τους», δηλώνει εκπρόσωπος του Ζωολογικού Κήπου Σμιθσόνιαν.

Αν και οι χελώνες Μάτα Μάτα ήταν γνωστές στους δυτικούς επιστήμονες από τον 18ο αιώνα, υπήρχε για πολύ καιρό η πεποίθηση πως υπήρχε μόνον ένα είδος αυτής της χελώνας (Chelusfimbriata). Ωστόσο, ο Φριτζ και οι άλλοι ερευνητές από την πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, γνώριζαν από προηγούμενη έρευνα πως οι συγκεκριμένες χελώνες φαινόταν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία.

Lamalinche/Shutterstock

 

«Πολλές έρευνες επεσήμαναν πως συγκεκριμένες χελώνες Μάτα Μάτα δείχνουν διαφορετικές στον Ποταμό Ορινόκο σε σύγκριση με αυτές στη λεκάνη του Αμαζονίου. Με βάση αυτή την παρατήρηση αποφασίσαμε να εξετάσουμε καλύτερα τη γενετική σύσταση αυτών των ζώων», αναφέρεται στην έρευνα. Τελικά, οι αναλύσεις του DNA αποκάλυψαν πως επρόκειτο για δύο διαφορετικά είδη.

Προσθέτουν επίσης τα εξής: «Οι μοριακές και μορφολογικές αναλύσεις μας αποκάλυψαν την ύπαρξη δύο ξεχωριστών, γενετικά μεγάλης απόκλισης εξελικτικών γενεαλογιών των χελωνών Μάτα Μάτα, που διαχωρίστηκαν στα τέλη της εποχής του Μειόκαινου (περίπου πριν από 12,7 εκατομμύρια χρόνια)». Αυτή είναι περίπου η εποχή κατά την οποία εμφανίστηκε η λεκάνη του ποταμού Ορινόκο, κάτι που βοηθάει στο να εξηγηθεί αυτός ο διαχωρισμός.

Ben Latham/Shutterstock

 

Τα δύο αυτά είδη έχουν την ίδια ασυνήθιστη όψη θωρακισμένων κυττάρων που καμουφλάρονται τέλεια σε βράχο, όπως και την ικανότητα να ρουφούν δολώματα και άλλα μικρά ψάρια. Σύμφωνα με το Science Alert, οι Μάτα Μάτα του Ορινόκο έχουν ένα πιο οβάλ κέλυφος και το χρώμα τους στην κάτω πλευρά διαφέρει από το χρώμα των ξαδέλφων τους στον Αμαζόνιο.

Οι ανακαλύψεις αυτές των ερευνητών δεν παρουσιάζουν μονάχα επιστημονικά στοιχεία, αλλά υπογραμμίζουν επίσης και την ανάγκη για προστασία αυτών των ειδών. Ο Μάριο Βάργκας-Ραμίρεζ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, εξήγησε στο δελτίο τύπου τα εξής: «Μέχρι σήμερα και με βάση την ευρεία κατανομή τους, αυτά τα είδη δεν θεωρούνταν είδη υπό εξαφάνιση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν πως λόγω του διαχωρισμού σε δύο διαφορετικά είδη, το μέγεθος του πληθυσμού του κάθε είδους είναι μικρότερο από ό,τι πιστεύαμε».

Εκτός από την καταστροφή του παραποτάμιου βιότοπου τους εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας και γεωργίας, οι χελώνες απειλούνται και από τους λαθροθήρες. «Κάθε χρόνο, χιλιάδες από αυτά τα αλλόκοτα στην όψη ζώα καταλήγουν σε παράνομο εμπόριο ζώων και κατάσχονται από τις Αρχές», προσθέτει ο Βάργκας Ραμίρεζ. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα συναρπαστικά ζώα πριν να είναι πολύ αργά».

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε