Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση της ομάδας καταπολέμησης του κορωνοϊού, στο δωμάτιο συνεντεύξεων Τύπου Brady του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, 7 Απριλίου 2020. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τις εισφορές προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν αναθεώρηση της χρηματοδότησής τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη. Ο πρόεδρος είπε ότι ο WHO είναι πολύ «εστιασμένος στην Κίνα» και επέκρινε τον οργανισμό για την αντίθεσή του στην απόφασή των ΗΠΑ κατά την αρχή της διάδοσης του ιού, να μην δέχονται πτήσεις από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρόκειται να επανεξετάσουμε το πόσα χρήματα δίνουμε στον WHO. Πρόκειται να λάβουμε μια δυναμική απόφαση. Και θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος», είπε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι ο WHO μπορεί να γνώριζε για την απειλή από τον ιό του ΚΚΚ αλλά δεν ενημέρωσε τον κόσμο εγκαίρως.

«Το θεώρησαν ψέμα. Έχασαν την ευκαιρία. Θα μπορούσαν να το ανακοινώσουν μήνες νωρίτερα. Θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Θα έπρεπε να γνωρίζουν. Και πιθανότατα γνώριζαν. Έτσι θα το εξετάσουμε αυτό πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι ο WHO «χειρίστηκε κάθε πτυχή» της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ λανθασμένα.

«Είπαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο πρόεδρος.

Ο Τραμπ υπαινίχθηκε την μείωση χρηματοδότησης στον WHO σε μια ανάρτηση στο Twitter νωρίτερα την ίδια μέρα, τονίζοντας ότι ο οργανισμός υποστηρίζει την Κίνα, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησης του WHO. Οι συνεισφορές των ΗΠΑ στον οργανισμό αυτόν των Ηνωμένων Εθνών ξεπέρασαν τα $400 εκατομμύρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μοιάζει πάντα να κάνουν το ίδιο λάθος με την Κίνα. Και το χρηματοδοτούμε», είπε ο Τραμπ.

Ο WHO έχει επανειλημμένα επιδοκιμάσει τους επικεφαλής της Κίνας παρ’ όλο που ειδικοί και πολλά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, καταδεικνύουν το πώς οι κρατικοί αξιωματούχοι απέκρυψαν την πραγματική κατάσταση στην χώρα όπου ο ιός του ΚΚΚ εμφανίστηκε πέρυσι.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus (Δ) και ο «Διεθύνων του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων» Μάικλ Ράιαν σε μια συνέντευξη Τύπου για τον COVID-19 στην Γενεύη, 6 Μαρτίου 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

 

Αμερικανοί νομοθέτες αιτήθηκαν την παραίτηση του κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικού διευθυντή του WHO, λόγω κατηγοριών πως βοήθησε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να καλύψει την έξαρση, και ερευνών για το αν ο WHO συμμετείχε στην προσπάθεια απόκρυψης.

«Γνωρίζουμε πως η κομμουνιστική Κίνα ψεύδεται σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών τους, σχετικά με το τι γνώριζαν και πότε το γνώριζαν — και ο WHO δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το διερευνήσει. Η αδράνειά του κοστίζει ζωές», έγραψε ο γερουσιαστής Ρικ Σκοτ (Ρ-Φλα.) σε δημόσια δήλωση.

«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την χρηματοδότηση ή θα μπορούσαμε να έχουμε την μελλοντική χρηματοδότηση να εξαρτάται από ορισμένες αλλαγές», πρόσθεσε ο Σκοτ στην Daily Signal. «Θα έπρεπε να ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παγκόσμια υγεία, αλλά ενδίδει στην Κίνα».

Δημοσιογράφοι έχουν πιέσει πολλές φορές αξιωματούχους του WHO ρωτώντας για τον ρόλο της Κίνας στην εξάπλωση του ιού του ΚΚΚ στον κόσμο, αλλά κάθε φορά οι αξιωματούχοι απέφευγαν να απαντήσουν ευθέως, λέγοντας συνήθως παρόμοια πράγματα με τις δηλώσεις ανώτατων Κινέζων αξιωματούχων. Ο WHO δέχθηκε επίσης ερωτήσεις για την στάση του προς την Ταϊβάν.

Αξιωματούχοι του WHO είπαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να περικοπεί.

«Βρισκόμαστε ακόμα στην οξεία φάση μιας πανδημίας και έτσι δεν είναι τώρα η ώρα για μείωση χρηματοδότησης», είπε ο κ. Χανς Κλούγκε, «Διευθυντής Ευρώπης» του WHO σε διαδικτυακή συνέντευξη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Τραμπ.

Ο κ. Μπρους Έιλγουορντ, σύμβουλος στον γενικό διευθυντή του WHO, υπερασπίστηκε επίσης την σχέση του οργανισμού των Η.Ε. με την Κίνα, λέγοντας πως η δουλειά του με αρχές του Πεκίνου ήταν σημαντική για την κατανόηση της εξάπλωσης του ιού από την Γουχάν.

«Ήταν πραγματικά κρίσιμο στην αρχική φάση αυτής της επιδημίας να έχουμε πλήρη πρόσβαση στα πάντα, να είμαστε εκεί και να δουλέψουμε με τους Κινέζους ώστε να καταλάβουμε τι έγινε», είπε στους δημοσιογράφους.

«Αυτό κάναμε και με κάθε άλλη χώρα που χτυπήθηκε βαριά όπως η Ισπανία και δεν είχε να κάνει συγκεκριμένα με την Κίνα».

To Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ιβάν στο Twitter: @ivanpentchoukov

O Ιβάν Πεντσούκοφ (Ivan Pentchoukov) είναι δημοσιογράφος της αμερικανικής Epoch Times. Ειδικεύεται στο πολιτικό ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε