Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι μιλάει σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον την 1η Ιουλίου 2020. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Ο Τζουλιάνι αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον σκληρό δίσκο του Χάντερ Μπάιντεν

Τρεις εβδομάδες χρειάστηκαν για να πιστοποιήσει την γνησιότητα του υλικού που βρίσκεται σε αντίγραφο ενός σκληρού δίσκου, που κάποτε φέρεται να ανήκε στον Χάντερ Μπάιντεν, γιο του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι.

Το περιεχόμενο του δίσκου αποτελεί αντικείμενο μιας σειράς εκρηκτικών αποκαλύψεων της New York Post οι οποίες ρίχνουν περαιτέρω φως στις σχέσεις του Χάντερ Μπάιντεν με την Κίνα και την Ουκρανία.

Ο Τζουλιάνι, προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στην Epoch Times ότι αυτός και ο δικηγόρος του, Ρόμπερτ Κοστέλο, συνέκριναν μερικές από τις γραπτές σημειώσεις που βρίσκονταν μέσα στο δίσκο με δείγματα γραφής του Χάντερ Μπάιντεν, ταίριαξαν λεπτομέρειες σχετικά με μη γνωστοποιημένες συναντήσεις και εμπιστευτικές πληροφορίες που είχαν ήδη λάβει από άλλες πηγές, και επαλήθευσαν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρίσκονταν μέσα στον «θησαυρό» δεδομένων, μεταξύ άλλων. Ο Τζουλιάνι είπε ότι ο δίσκος περιέχει περίπου 800 προσωπικές φωτογραφίες του Χάντερ Μπάιντεν, από τις οποίες ορισμένες δείχνουν παράνομες πράξεις, ισχυρίζεται ο Τζουλιάνι. Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τον ισχυρισμό αυτό καθώς ο Τζουλιάνι αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφο των αρχείων.

Ο Κοστέλο φέρεται να έλαβε τον Αύγουστο ένα αντίγραφο του σκληρού δίσκου από τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος επισκευής Mac στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ και τον παρέδωσε στον Τζουλιάνι πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο. Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ για θέματα στρατηγικής, Στίβεν Μπάνον, διαπραγματεύτηκε μια αποκλειστική συμφωνία με την Post και ο Τζουλιάνι παρέδωσε ένα αντίγραφο του δίσκου στην εφημερίδα στις 10 Οκτωβρίου. Η Post έκανε τη δική της προσπάθεια ελέγχου ταυτότητας, δήλωσε ο Τζουλιάνι.

Η αποκλειστική συμφωνία με την Post δίνει στην εφημερίδα το προβάδισμα για την κάλυψη του υλικού, αλλά επιτρέπει στον Τζουλιάνι σταδιακά να αρχίσει την αποκάλυψη του υλικού σε άλλα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο πρώην δήμαρχος.

Μαζί με το αντίγραφο του δίσκου, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος επισκευής Mac έδωσε στον Κοστέλο μια απόδειξη με ημερομηνία 12 Απριλίου 2019, την οποία φέρεται να δημιούργησε την ημέρα που ο Χάντερ Μπάιντεν έφερε έναν χαλασμένο φορητό υπολογιστή και ζήτησε την ανάκτηση των δεδομένων. Αφού ο Μπάιντεν δεν ήρθε ποτέ να παραλάβει τον φορητό υπολογιστή και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Τζον Πολ Μακ Ισαάκ, δεν κατάφερε να τον βρει, ο Μακ Ισαάκ πήρε τον φορητό υπολογιστή και εξέτασε το περιεχόμενό του. Ο Μακ Ισαάκ έδωσε επίσης στον Κοστέλο ένα αντίγραφο μιας υποτιθέμενης κλήτευσης για το φορητό υπολογιστή, με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2019, την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε το FBI τον ίδιο μήνα.

Ένα γραφείο του FBI και το Γραφείο Εισαγγελέων των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Ντέλαγουερ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα της κλήσης. Ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Μακ Ισαάκ δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη.

Παρόλο που είναι σίγουρος για την αυθεντικότητα του περιεχομένου του δίσκου, ο Τζουλιάνι δεν αποκλείει την πιθανότητα, σε περίπτωση που «ο ιδιοκτήτης του καταστήματος λέει ψέμματα», ότι ο φορητός υπολογιστής μπορεί να είχε παραδοθεί και να ανήκε σε κάποιον άλλον εκτός του Χάντερ Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ένα ηχητικό κομμάτι που δημοσιεύθηκε από την The Daily Beast, ο Μακ Ισαάκ είπε ότι ένα ιατρικό πρόβλημα τον εμπόδισε να αναγνωρίσει το άτομο που έφερε τον φορητό υπολογιστή. Έδωσε επίσης διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη με τον φορητό υπολογιστή, παρακάμπτοντας ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων. Ένα διάστημα πέντε μηνών πέρασε αφού ο φορητός υπολογιστής έφτασε στα χέρια του Μακ Ισαάκ και τον παρέδωσε στο FBI. Και ένα διάστημα οκτώ μηνών από την παράδοση στο FBI και την πρώτη επαφή με τον δικηγόρο του Τζουλιάνι.

Η πρώτη ιστορία της Post για τον Χάντερ Μπάιντεν έγινε πολύ γρήγορα μεγάλη επιτυχία στον ιστότοπο της εφημερίδας και, αφού το Twitter και το Facebook έλαβαν πρωτοφανή μέτρα για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να μοιραστούν το άρθρο, βγήκαν στο αμερικανικό προσκήνιο καθώς εξέχοντα πρόσωπα εκφράζουν την οργή τους για την προφανή λογοκρισία λίγο πριν τις εκλογές. Το άρθρο μιλάει για υποτιθέμενα email του Χάντερ Μπάιντεν που υποδηλώνουν ότι στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο του 2016 γνώρισε τον πατέρα του, τον τότε αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε ένα ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma. Εκείνη την εποχή, ο Χάντερ Μπάιντεν κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma.

«Αγαπητέ Χάντερ, σε ευχαριστώ που με προσκάλεσες στο DC και μου έδωσες την ευκαιρία να συναντήσω τον πατέρα σου και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί. Είναι πραγματικά τιμή μου και ευχαρίστηση», αναφέρει το φερόμενο email.

Το ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας, Βαντίμ Ποζάρσκι, βρισκόταν στην Ουάσινγκτον λίγο πριν σταλεί το υποτιθέμενο email της 17 Απριλίου 2015, σύμφωνα με ένα δρομολόγιο που κυκλοφόρησε από την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας. Η εκστρατεία του Μπάιντεν είπε στο Politico ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή μιας συνάντησης, αλλά δεν αποκλείει το γεγονός μιας άτυπης συνάντησης μεταξύ του Μπάιντεν και του Ποζάρσκι.

Η δουλειά του Χάντερ Μπάιντεν στην Burisma ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ το 2019, της οποίας το έναυσμα ήταν μια τηλεφωνική κλήση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στο τηλεφώνημα, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξετάσει το θέμα της απόλυσης του ανώτατου εισαγγελέα της Ουκρανίας, Βίκτορ Σόκιν. Ο Τζο Μπάιντεν έχει πει δημοσίως την ιστορία όπου εξανάγκασε την απομάκρυνση του Σοκίν με την απειλή να παρακρατήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ από εγγυήσεις δανείων προς την Ουκρανία. Ο Σόκιν, σε μια ορκισμένη δήλωση, είπε ότι απολύθηκε λόγω πίεσης από τον Μπάιντεν επειδή διεξήγαγε έρευνα πάνω στην Burisma.

Στις 15 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το αρχικό άρθρο σχετικά με τα υποτιθέμενα email της Ουκρανίας, η Post δημοσίευσε ένα άρθρο με λεπτομέρειες για τα φερόμενα email μεταξύ του Χάντερ Μπάιντεν και των συνεργατών του σχετικά με μια επιχείρηση στην οποία συμμέτοχος ήταν μια κινεζική ενεργειακή εταιρεία. Ένα από τα φερόμενα email, με ημερομηνία 13 Μαΐου 2017, παραθέτει μια θέση προοπτικής για τον Μπάιντεν ως «Πρόεδρος / Αντιπρόεδρος ανάλογα τη συμφωνία με την CEFC», ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στον πρώην όμιλο εφοδιασμού της Σαγκάης CEFC China Energy Co. με τίτλο «Προσδοκίες», απαριθμεί επίσης αυτό που φαίνεται να είναι μια προτεινόμενη κατανομή μετοχών μεταξύ του Μπάιντεν, των συνεργατών του και ενός μεριδίου που κατέχει ο Χάντερ Μπάιντεν για τον «μεγάλο τύπο».

Σε ένα άλλο φερόμενο email με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2017, ο Χάντερ Μπάιντεν περιγράφει μια συμφωνία ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων που διαπραγματεύτηκε με τον Ye Jianming, τότε πρόεδρο της CEFC που έκτοτε εξαφανίστηκε στην Κίνα. Ο Ye αναδείχθηκε γρήγορα στην Κίνα και το εξωτερικό μέχρι το 2017, αλλά οι προοπτικές του έπεσαν το 2018 αφού οι αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν την εταιρεία και τους συνεργάτες του για δωροδοκία αφρικανικών αξιωματούχων υψηλού επιπέδου. Η CEFC κήρυξε πτώχευση νωρίτερα αυτό το έτος.

Η Post δημοσίευσε επίσης μια φερόμενη επιστολή δέσμευσης δικηγόρου μεταξύ του Χάντερ Μπάιντεν και του Patrick Ho, ενός από τους κορυφαίους υπολοχαγούς του Ye. Ο Μπάιντεν επρόκειτο να λάβει 1 εκατομμύριο δολάρια για «συμβουλές σε θέματα που σχετίζονται με το αμερικανικό δίκαιο και συμβουλές σχετικά με την πρόσληψη και τη νομική ανάλυση οποιουδήποτε δικηγορικού γραφείου ή δικηγόρου των ΗΠΑ», ισχυρίζεται η επιστολή. Στη συνέχεια, ο Ho φυλακίστηκε τρία χρόνια στο πλαίσιο της υπόθεσης δωροδοκίας στην Αφρική και απελάθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Ο Χάντερ Μπάιντεν είπε στο The New Yorker ότι συμφώνησε να εκπροσωπήσει τον Ho αφού ο Ye του είπε ότι ανησυχεί ότι «οι αμερικανικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα» πάνω στον Ho.

Ο Zachary Stieber συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε