Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλάει κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον ιό του ΚΚΚ, στο Rose Garden του Λευκού Οίκου στις 14 Απριλίου 2020. (Mandel Ngan / AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ διακόπτει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εξαιτίας του πώς χειρίστηκε την πανδημία του ιού του ΚΚΚ, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του επανεξετάζει την πολιτική της σχετικά με την παγκόσμια κρίση.

Ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ «απέτυχε στο βασικό του καθήκον και πρέπει να λογοδοτήσει». Είπε ότι ο οργανισμός είχε προωθήσει την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για τον ιό του ΚΚΚ (Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος), κοινώς γνωστό ως νέο κορωνοϊό, που πιθανότατα οδήγησε σε επιδείνωση της επιδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ, ο οποίος εδρεύει στην Γενεύη, συνεισφέροντας περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια το 2019, περίπου το 15% του προϋπολογισμού του.

Το πάγωμα της χρηματοδότησης αναμενόταν. Ο Τραμπ έχει υπάρξει όλο και περισσότερο επικριτικός προς τον οργανισμό καθώς η παγκόσμια κρίση υγείας συνεχιζόταν.

Ο Τραμπ είπε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε να ερευνήσει αξιόπιστες αναφορές από πηγές στην Γουχάν της Κίνας, οι οποίες έρχονταν σε σύγκρουση με τις δηλώσεις του Πεκίνου σχετικά με την εξάπλωση του ιού και «παπαγάλισαν και υποστήριξαν δημοσίως» την ιδέα ότι δεν συνέβαινε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά σωστά και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να αξιολογήσει αντικειμενικά την κατάσταση επί τόπου, και να αποκαλύψει την έλλειψη διαφάνειας της Κίνας, η επιδημία θα μπορούσε να περιοριστεί… με πολύ λίγους θανάτους», δήλωσε ο Τραμπ.

Οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν την σχέση τους με τον ΠΟΥ, δίνοντας μια τελική απάντηση σε 60-90 ημέρες, δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα συζητήσει με τους παγκόσμιους εταίρους υγείας τι θα κάνει με τα εκατομμύρια δολάρια που κανονικά θα πήγαιναν στον ΠΟΥ και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον οργανισμό.

Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει εδώ και πολύ καιρό την αξία των Ηνωμένων Εθνών και την σημασία της πολυμέρειας καθώς ο ίδιος επικεντρώνεται στο πρόγραμμα «Αμερική πρώτα». Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ έχει παραιτηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ UNESCO, μια παγκόσμια συμφωνία κλιματικής αλλαγής, και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΠΟΥ για την διετία 2018-19, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν 237 εκατομμύρια δολάρια—κοινώς γνωστή ως εκτιμώμενη συνεισφορά, η οποία διατίθεται από το Κογκρέσο—και επίσης έδωσαν εθελοντικά περίπου 656 εκατομμύρια δολάρια σε συγκεκριμένα προγράμματα.

Η εθελοντική χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας όπως η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, τα εμβόλια, η καταπολέμηση του HIV, της ηπατίτιδας, φυματίωσης και της υγείας των γυναικών, νεογέννητων και παιδιών.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε