Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο πρώην υπάλληλος της CIA των ΗΠΑ που αποκάλυψε μυστικές πληροφορίες, Έντουαρντ Σνόουντεν, μιλάει κατά τη διάρκεια τηλεπαρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Permanent Record» στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο Βερολίνο. (JORG CARSTENSEN / DPA / AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ εξετάζει χάρη για τον Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι σκέφτεται χάρη για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) μέσω του οποίου διέρρευσε μια τεράστια ποσότητα εθνικών μυστικών των ΗΠΑ το 2013.

«Θα αρχίσω να το εξετάζω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϋ.

Ο Σνόουντεν κατέφυγε στην Ρωσία και του χορηγήθηκε άσυλο το 2013 αφότου οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε αποκάλυψαν μια τεράστια εγχώρια και διεθνή επιχείρηση παρακολούθησης που πραγματοποιούσε η NSA. Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούσαν έκτοτε να φέρουν τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ για να του αποδοθούν κατηγορίες εγκληματικής κατασκοπείας.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει μόνο να συγχωρήσουν τον πελάτη του, αλλά και να αποσύρουν όλες τις ποινικές διώξεις, καθώς ο Σνόουντεν δεν έχει διαπράξει εγκλήματα.

«Έπραττε όχι μόνο προς το συμφέρον των Αμερικανών πολιτών, αλλά και προς το συμφέρον όλης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο δικηγόρος, Ανατόλυ Κουτσέρενα.

Λίγο αφότου εμφανίστηκαν ιστορίες σχετικά με τις διαρροές του Σνόουντεν στα μέσα ενημέρωσης το 2013, ο Τραμπ τον είχε ονομάσει «κατάσκοπο που πρέπει να εκτελεστεί».

Ο πρόεδρος είπε στις 15 Αυγούστου ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί τόσο στην πολιτική αριστερά όσο και στην δεξιά είναι διχασμένοι στον Σνόουντεν.

«Φαίνεται να υπάρχει ασυμφωνία απόψεων», είπε ο Τραμπ. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει κατά κάποιον τρόπο να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Και άλλοι πιστεύουν ότι έκανε πολύ κακά πράγματα».

Οι διαρροές του Σνόουντεν αποκάλυψαν εγχώριες κατασκοπικές επιχειρήσεις που αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχουν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε αγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο εναντίον του Σνόουντεν, υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο που [ο Σνόουντεν] δημοσίευσε πέρυσι, με τίτλο «Μόνιμο Αρχείο», παραβίασε συμφωνίες εμπιστευτικότητας πληροφοριών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο Σνόουντεν δημοσίευσε το βιβλίο χωρίς να το υποβάλει σε υπηρεσίες πληροφοριών για έλεγχο, προσθέτοντας ότι ομιλίες που δόθηκαν από τον Σνόουντεν παραβίασαν επίσης συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Ο Σνόουντεν είχε πει παλιότερα πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν η κυβέρνηση εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν σχετικά με την NSA, την GCHQ της Βρετανίας και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών δημιούργησαν μια διεθνή συζήτηση σχετικά με την δύναμη των κατασκόπων για παρακολούθηση των προσωπικών επικοινωνιών και για την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Οι επικριτές λένε ότι οι αποκαλύψεις του έβλαψαν την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Ένα ανώτερο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε το 2015 ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης μεταδεδομένων της NSA που εκτέθηκε από τον Σνόουντεν ήταν παράνομο. Το πρόγραμμα συγκέντρωσε πληροφορίες για τουλάχιστον 80 τοις εκατό όλων των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν ή ελήφθησαν από Αμερικανούς. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νομοθεσία τον ίδιο χρόνο για τον τερματισμό του προγράμματος. Ο Σνόουντεν χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική νίκη για τα δικαιώματα κάθε πολίτη».

Η NSA εξακολουθεί να λειτουργεί το PRISM, ένα πρόγραμμα που συλλέγει επικοινωνίες από παρόχους Διαδικτύου.

Οι Associated Press και Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε