Τετάρτη, 24 Απρ, 2024
Αστυνομικός περιπολεί μπροστά από κτίριο υπουργείου των ΗΠΑ, που έχει δεχτεί επίθεση εμπρησμού στην Κενόσα, Ουισ., 24 Αυγούστου 2020. (Scott Olson/Getty Images)

Ο Τραμπ θα στείλει ομοσπονδιακές δυνάμεις στην Κενόσα, για τερματισμό της βίας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς έχει αποδεχτεί την ομοσπονδιακή βοήθεια για να βοηθήσει στην εξάλειψη των αναταραχών στην Κενόσα που έχουν οδηγήσει σε δύο θανάτους και σε μεγάλο αριθμό ζημιών περιουσίας.

«Η ομάδα μου μόλις κάλεσε τον κυβερνήτη Έβερς που συμφώνησε να δεχτεί την ομοσπονδιακή βοήθεια», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet της 26ης Αυγούστου. «ΣΗΜΕΡΑ, θα στείλω την ομοσπονδιακή αστυνομία και την Εθνική Φρουρά στην Κενόσα, Ουισκόνσιν, για να αποκατασταθούν ο ΝΟΜΟΣ και η ΤΑΞΗ!»

Εν τω μεταξύ, ο Έβερς έχει εξουσιοδοτήσει 500 μέλη της Εθνικής Φρουράς του Ουισκόνσιν να υποστηρίξουν τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου της επαρχίας Κενόσα στις 26 Αυγούστου, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη.

«ΔΕΝ θα υπερασπιστούμε λεηλασίες, εμπρησμούς, βία και ανομία στους αμερικανικούς δρόμους», δήλωσε ο Τραμπ νωρίτερα, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή βοήθεια στοχεύει στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης.

Όταν ρωτήθηκε για την ομοσπονδιακή βοήθεια, ο σερίφης της επαρχίας Κενόσα Ντέιβιντ Μπετ είπε σε δημοσιογράφους στις 26 Αυγούστου: «Οι καλοί άνθρωποι της Κενόσα τους θέλουν εδώ».

Η φαινομενική αλλαγή του Έβερς ήρθε αφότου αρκετοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον κυβερνήτη ότι απέρριψε προσφορά για ομοσπονδιακή βοήθεια στις 25 Αυγούστου.

«Έχουμε την Εθνική Φρουρά δίπλα, και αν ο στρατηγός της Εθνικής Φρουράς χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, είμαστε εκεί για να το κάνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους στην εκπομπή του Fox News «Tucker Carlson Tonight». «Αλλά σήμερα, το αίτημα απορρίφθηκε από τον κυβερνήτη».

Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς αναμένει να μιλήσει στην διαδικτυακή Δημοκρατική Εθνική Συνέλευση από το Μιλγουόκι, στις 19 Αυγούστου 2020. (Melina Mara/Pool/Getty Images)

 

Ο Μέντοους είπε ότι η κατάσταση στην Κενόσα, όπου ξέσπασαν ταραχές το βράδυ της 23ης Αυγούστου μετά από πυροβολισμό ενός μαύρου από την αστυνομία, αφότου αστυνομικοί βρίσκονταν στην περιοχή για ένα τοπικό συμβάν, «είναι εκτός ελέγχου και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Νομοθέτες που εκπροσωπούν το Ουισκόνσιν προέτρεψαν τον Έβερς να αποδεχτεί την βοήθεια.

Ο κυβερνήτης «πρέπει να επανεξετάσει την άρνησή του να δεχτεί την προσφορά [του προέδρου] να στείλει περισσότερο προσωπικό για την αποκατάσταση της τάξης», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ρ-Ουισ.), πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικής ασφάλειας της Γερουσίας, σε δήλωση της 26ης Αυγούστου.

Ο βουλευτής Μπράιαν Στιλ (Ρ-Ουισ.) είπε ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ και συμφώνησε προτού ο Έβερς απορρίψει την προσφορά.

«Καλώ τον κυβερνήτη να αποδεχτεί την προσφορά του προέδρου», είπε περίπου την ίδια ώρα.

Τραμπ και Έβερς μίλησαν τηλεφωνικά, είπε ο Μέντοους, προτού κατηγορήσει τους δημοκρατικούς κυβερνήτες σε διάφορες πολιτείες για το γεγονός ότι αγνόησαν τις αναταραχές στις πόλεις τους τούς τελευταίους μήνες.

«Δεν έχετε δικαίωμα Πρώτης Τροπολογίας για λεηλασίες και ταραχές», είπε.

Ο Τραμπ προέτρεψε την κυβερνήτρια του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν να δεχτεί την ομοσπονδιακή βοήθεια προς εξάλειψη των συνεχιζόμενων ταραχών στο Πόρτλαντ, ιδέα που η κυβερνήτρια απέρριψε το βράδυ της 25ης Αυγούστου.

Το γραφείο του Έβερς δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό.

Μια εκπρόσωπος Τύπου είπε στην Milwaukee Journal-Sentinel ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσφέρει στην πραγματικότητα βοήθεια από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο κυβερνήτης απέρριψε την προσφορά, είπε, επειδή έστειλε 125 ακόμη μέλη της Εθνικής Φρουράς στην Κενόσα, αφού μια αρχική τοποθέτηση 125 απέτυχε να διατηρήσει την τάξη στις 25 Αυγούστου.

«Ο κυβερνήτης τους ενημέρωσε ότι θα αυξήσουμε την υποστήριξη της Εθνικής Φρουράς του Ουισκόνσιν στην Κενόσα και ως εκ τούτου δεν χρειαζόμαστε ομοσπονδιακή βοήθεια για τις διαμαρτυρίες, αλλά θα δεχόμασταν πρόσθετη ομοσπονδιακή υποστήριξη και πόρους για την COVID-19», δήλωσε η εκπρόσωπος του Έβερς, Μπριτ Κάνταμπακ.

Διαδηλωτής κρατά ένα τηλέφωνο καθώς στέκεται μπροστά από αστυνομικούς στην Κενόσα, Ουισ., στις 25 Αυγούστου 2020. (Morry Gash/AP Photo)

 

Σε δήλωση της 25ης Αυγούστου, ο Έβερς κάλεσε τους ανθρώπους να διαμαρτυρηθούν «ειρηνικά και με ασφάλεια».

«Όλοι πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους — είτε διαδηλωτής είτε μέλος του Τύπου — ειρηνικά και με ασφάλεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί ο κύκλος του συστημικού ρατσισμού και της αδικίας. Επίσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό το μονοπάτι ζημιών και καταστροφών», είπε.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο κυβερνήτης υπέγραψε εκτελεστική εντολή με την οποία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της βίας στην Κενόσα και σε άλλες πόλεις. Η εντολή αναφέρει ότι «δυστυχώς, ορισμένα άτομα έχουν παρεκκλίνει από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες και έχουν εμπλακεί σε παράνομες, επιβλαβείς και επικίνδυνες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμπρησμού, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή άλλων διαδηλωτών και παρευρισκομένων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Η εντολή δίνει τη δυνατότητα στον στρατηγό να θέσει εν ενεργεία επιπλέον Εθνικούς Φρουρούς, εάν κριθεί απαραίτητο, για να βοηθήσουν την τοπική επιβολή του νόμου και να προστατευτούν κτίρια και άλλες υποδομές.

Ο στρατηγός του Ουισκόνσιν Πωλ Κναπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι περισσότεροι Εθνικοί Φρουροί από την πολιτεία βρίσκονται καθοδόν προς Κενόσα. Συζητήσεις με άλλες πολιτείες βρίσκονται σε εξέλιξη για πιθανή αποστολή αντρών για να βοηθήσουν τις αρχές του Ουισκόνσιν.

Κανένα κτίριο δεν φάνηκε να καίγεται στην Κενόσα το βράδυ της 25ης Αυγούστου, αλλά δύο άτομα πυροβολήθηκαν θανάσιμα σε μια ακόμα νύχτα χάους. Ένας ύποπτος ως δράστης συνελήφθη στο Ιλινόις στις 26 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε