Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάζεται στο Air Force One καθώς αναχωρεί από την Ουάσινγκτον για το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στην Κοινή Βάση Andrews, Μντ., στις 27 Μαΐου 2020. (Jonathan Ernst/Reuters)

Ο Τραμπ λέει ότι η Antifa θα ονομαστεί τρομοκρατική οργάνωση

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ορίσει την Antifa ως τρομοκρατική οργάνωση, μετά από σχεδόν μια εβδομάδα εκτεταμένων λεηλασιών και ταραχών μετά το θάνατο ενός άοπλου μαύρου, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση αστυνομικού στη Μινεάπολη.

Πριν κάνει την ανακοίνωση, ο Τραμπ επαίνεσε την Εθνική Φρουρά για την παύση του χάους στη Μινεάπολη που είπε ότι καθοδηγούταν από «αναρχικούς υπό την ηγεσία της ANTIFA, μεταξύ άλλων».

Αυτό που ξεκίνησε ως ειρηνικές διαμαρτυρίες για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος είχε πει επανειλημμένα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και έχασε τις αισθήσεις του, όταν ένας αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του, έχει μετατραπεί σε βίαιο χάος, το οποίο οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι λένε ότι δημιουργήθηκε από εξωτερικά στοιχεία που ήθελαν να δημιουργήσουν αναστάτωση και ακραίους.

Ο Τραμπ είπε ότι η πλειοψηφία των ταραχοποιών τις τελευταίες ημέρες στη Μινεάπολη ήρθε από άλλες πολιτείες και ότι «βλάπτουν τις επιχειρήσεις (ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις των Αφροαμερικανών)». Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουάλζ επεσήμανε εκτιμήσεις που δείχνουν ότι το 80 τοις εκατό των ταραχοποιών στις 29 Μαΐου ήρθαν από άλλες πόλεις, με το υπόλοιπο 20 τοις εκατό να είναι κάτοικοι της Μινεσότα.

Ο γενικός εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ αντήχησε τον πρόεδρο σε δήλωση αμέσως μετά την ανακοίνωση της κίνησης. Ο Μπαρ χαρακτήρισε τη βία που διενήργησε η Antifa σε σχέση με την ταραχή «εγχώρια τρομοκρατία» και σημείωσε ότι θα «αντιμετωπιστεί ανάλογα».

«Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τη βία και να την αντιμετωπίσουμε», είπε ο Μπαρ. «Η συνεχιζόμενη βία και καταστροφή περιουσιών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τον βιοπορισμό των άλλων και παρεμβαίνει στα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών καθώς και όλων των άλλων πολιτών».

Η ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου θα χρησιμοποιηθεί για να συλλάβει και να αποδώσει κατηγορίες στους «βίαιους ακραίους ταραχοποιούς», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη της Antifa συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια προηγούμενη δήλωση στις 30 Μαΐου, ο Μπαρ είπε ότι η βία εντός των διαδηλώσεων φαίνεται ότι «σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και οδηγήθηκε» από ομάδες εξωτερικών ακραίων, ριζοσπαστών και ταραχοποιών.

Δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ετοιμάστηκαν για άλλη μια νύχτα αναταραχής στις 31 Μαΐου, καθώς οι νέες ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές δεν κατάφεραν να μειώσουν τις συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας.

Τις τελευταίες ημέρες, η βία έπληξε την Ατλάντα, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σινσινάτι και τη Νέα Υόρκη, καθώς και το Πόρτλαντ, το Όρεγκον και το Λούισβιλ, του Κεντάκυ, μεταξύ άλλων.

Ο Ρίτσαρντ Μακ, πρώην σερίφης στην Αριζόνα και ιδρυτής της Ένωσης Συνταγματικών Σερίφηδων και Ειρηνευτικών Στελεχών (CSPOA), δήλωσε ότι συμφώνησε με την κίνηση του προέδρου, αποκαλώντας την «κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Εάν η Antifa ζητά τη βία και προωθεί τη βία, τότε της αξίζει ο χαρακτηρισμός τρομοκράτες που τους έχει δώσει ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε ο Μακ στην Epoch Times.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είπε: «Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος» και «Η βία πολλαπλασιάζει τη βία». Συμφωνούμε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, και ως CSPOA, ζητούμε ειρήνη», είπε.

«Εάν ο αμερικανικός λαός απορρίψει κάθε βία, τότε η εθνική μας ασφάλεια θα ωφεληθεί ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε ο Μακ. «Η ελευθερία εξακολουθεί να είναι η απάντηση και η ειρήνη εξακολουθεί να είναι η λύση».

Η απόλυση και η σύλληψη του Ντέρεκ Τσόβιν, του αστυνομικού που όπως φαίνεται σε βίντεο, γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ, για κατηγορίες δολοφονίας τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονίας, δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές. Για τους τρεις αστυνομικούς που βρίσκονταν δίπλα κατά τη διάρκεια του συμβάντος δεν έχει αποδοθεί ακόμα κατηγορητήριο.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι η διέλευση των συνόρων των πολιτειών για υποκίνηση βίας είναι ομοσπονδιακό έγκλημα και είχε προηγουμένως ζητήσει από κυβερνήτες και δήμαρχους να «σκληρύνουν» την στάση τους στην αντιμετώπιση των βίαιων ταραχών.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη χαρακτηρισμού της Antifa ως τρομοκρατικής ομάδας. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει εάν θα κηρύξει την ομάδα «σημαντική οργάνωση τρόμου».

Εκείνες τις μέρες, οι γερουσιαστές Μπιλ Κάσσιντυ (Ρ-Λα.) και Τεντ Κρουζ (Ρ-Τέξας) πρότειναν ψήφισμα στη Γερουσία για να καταδικάσουν τις πράξεις βίας που πραγματοποιούνται από μέλη της Antifa και να χαρακτηρίσουν την ομάδα ως εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση.

Οι γερουσιαστές πρότειναν το ψήφισμα μετά την επίθεση των μελών της Antifa εναντίον του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Άντυ Νγκο, ο οποίος είναι γνωστός για την καταγραφή της βίας της Antifa. Χτυπήθηκε με γροθιά στο πρόσωπο, με κλωτσιά στο σώμα και του έριξαν ποτήρια μιας λευκής ουσίας ενώ κάλυπτε μια από τις διαμαρτυρίες της ομάδας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Η αστυνομία του Πόρτλαντ είπε αργότερα ότι τα ποτήρια περιείχαν τσιμέντο ταχείας ξήρανσης αναμεμιγμένο σε μιλκσέικ.

Ο Νγκο, σε απάντηση στο Twitter στην τελευταία ανακοίνωση του Τραμπ, δήλωσε: «Οι ομοσπονδιακές ερευνητικές αρχές πρέπει να διαλύσουν τα δίκτυα και τα εκατοντάδες κέντρα Antifa στις ΗΠΑ που ριζοσπαστικοποιούν, εκπαιδεύουν και εκτελούν οργανωμένη εξτρεμιστική βία».

«Έχουν επίσης διεθνείς δεσμούς με κέντρα συγγένειας στη Δυτική Ευρώπη», πρόσθεσε ο Νγκο. «Είναι εγχώρια και διεθνής τρομοκρατία».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη με τον Τζέικ Τάππερ του CNN, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν κατηγόρησε την ομάδα ότι χρησιμοποίησε οργανωμένες και βίαιες τακτικές, ρωτώντας τι έκανε το FBI για αυτό.

«Ο πρόεδρος και ο Γενικός Εισαγγελέας θέλουν να μάθουν από τον Διευθυντή του FBI Ρέυ τι έκανε το FBI για να εντοπίσει και να διαλύσει, και να παρακολουθήσει, και να αποδώσει κατηγορητήριο στην Antifa», δήλωσε ο Ο’Μπράιεν στις 31 Μαΐου.

«Και αν αυτό δεν συμβαίνει, θέλουμε να μάθουμε τι σχέδιο υπάρχει από εδώ και πέρα», είπε. «Αυτοί οι βίαιοι ριζοσπάστες της Antifa που μπαίνουν στις πόλεις μας και διασχίζουν τα σύνορα των πολιτειών, είναι οργανωμένοι και χρησιμοποιούν κοκτέιλ Μολότοφ και πυροτεχνήματα και αέριο για να κάψουν τις πόλεις μας».

Η δημοσιογράφος της Epoch Times Janita Kan και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο. 

Ακολουθήστε τον Bowen στο Twitter: @BowenXiao_

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε