Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου για την Κίνα στον Κήπο των Τριανταφύλλων του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, 29 Μαΐου 2020. (Mandel Ngan/AFP μέσω Getty Images)

Ο Τραμπ στοχεύει την ακαδημαϊκή κατασκοπεία, κινεζικές εταιρείες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, πιέζοντας περισσότερο το Πεκίνο

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 29 Μαΐου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας που χρηματοδοτείται από το κινεζικό κράτος σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είπε ότι θα εκδώσει άμεσα μια διακήρυξη «για να εξασφαλιστεί καλύτερα η ζωτική ακαδημαϊκή έρευνα του έθνους μας και να ανασταλεί η είσοδος ορισμένων ξένων υπηκόων από την Κίνα, τους οποίους έχουμε αναγνωρίσει ως πιθανούς κινδύνους ασφάλειας».

Η δράση ανακοινώθηκε σε μια ευρεία ομιλία που σηματοδότησε την ενίσχυση των ενεργειών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση απειλών που θέτει το κινεζικό καθεστώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Χονγκ Κονγκ. Έρχεται επίσης εν μέσω της επανειλημμένης κριτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την κακή διαχείριση του ιού του ΚΚΚ από το Πεκίνο, η οποία προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία.

Η κίνηση εμποδίζει την είσοδο σε ορισμένους μεταπτυχιακού επιπέδου και πάνω Κινέζους υπηκόους που συνδέονται με οντότητες που υποστηρίζουν τη στρατηγική της Κίνας για στρατιωτικό-πολιτική συνεργασία, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου. Αυτή η κρατική στρατηγική υποστηρίζει τη μόχλευση της ιδιωτικής βιομηχανίας και των πανεπιστημίων για την προώθηση του στρατού του κινεζικού καθεστώτος.

«Για χρόνια, η κυβέρνηση της Κίνας διεξήγαγε παράνομη κατασκοπεία για να κλέψει τα βιομηχανικά μας μυστικά, και υπάρχουν πολλά», δήλωσε ο Τραμπ.

Υπό το «Πρόγραμμα για την Κίνα» του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει Κινέζους και Αμερικανούς ερευνητές και ακαδημαϊκούς σε μια σειρά υποθέσεων οικονομικής κατασκοπείας που σχετίζονται με την Κίνα.

Υπάρχουν περίπου 370.000 Κινέζοι φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κινεζικές εταιρείες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ

Σε ξεχωριστό μέτρο, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διατάζει επανεξέταση των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Η επανεξέταση από την αρμόδια κυβερνητική ομάδα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα εξετάσει τις «διαφορετικές πρακτικές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑ, με στόχο την προστασία των Αμερικανών επενδυτών», δήλωσε ο Τραμπ.

«Οι εταιρείες επενδύσεων δεν θα πρέπει να αφήνουν τους πελάτες τους έρμαια στους κρυμμένους και αδικαιολόγητους κινδύνους που σχετίζονται με την αγορά μετοχών κινεζικών εταιρειών που δεν παίζουν με τους ίδιους κανόνες», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, το κινεζικό καθεστώς εμποδίζει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιθεωρούν τις πλήρεις εκθέσεις λογιστικού ελέγχου των δημοσίων εταιρειών που εδρεύουν στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενο την εθνική ασφάλεια και το κρατικό απόρρητο. Οι επικριτές έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι αυτή η έλλειψη διαφάνειας θέτει σημαντικούς κινδύνους στους Αμερικανούς επενδυτές.

«Οι Αμερικανοί δικαιούνται δικαιοσύνη και διαφάνεια», δήλωσε ο Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq ενημέρωσε την κινεζική εταιρεία Luckin Coffee ότι σκοπεύει να την διαγράψει, ένα μήνα μετά την παραδοχή της εταιρείας ποτών ότι ο διευθύνων σύμβουλός της παραποίησε τις πωλήσεις του 2019 κατά περίπου $310 εκατομμύρια. Τον Ιανουάριο, ο πωλητής μετοχών Muddy Waters Research δήλωσε ότι δεν θα επενδύσει στην εταιρεία, βάσει αναφοράς ότι η εταιρεία διέπραξε απάτη.

Ο κινεζικός ιστότοπος μετάδοσης βίντεο iQiyi κατηγορήθηκε επίσης τον Απρίλιο από την Wolfpack Research, μια ακτιβιστική εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών, για καταγραφή ψευδών εσόδων το 2019, ανακοινώνοντας έσοδα μεγαλύτερα κατά $1,9 δισεκατομμύρια.

Υπάρχουν 172 κινεζικές εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ αξίας άνω του $1 τρισεκατομμυρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Επισκόπησης Οικονομικών και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι όμιλος Alibaba, Baidu και JD.com.

Ακολουθήστε την Cathy στο Twitter: @CathyHe_ET

Το γνωρίζατε;

Η Epoch Times είναι η πρώτη και μοναδική εφημερίδα που εκθέτει την πραγματική φύση, τον αντίκτυπο και τον τελικό στόχο του κομμουνισμού. Εξηγούμε τη ζημιά του στα ηθικά μας θεμέλια και στις ανατολικές και δυτικές παραδόσεις. Συζητάμε επίσης τα αποτελέσματα του σοσιαλισμού και τον αντίκτυπό του στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα των χωρών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε