Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Νοσοκόμα χορηγεί ένα εμβόλιο σε γυναίκα σε ένα φαρμακείο CVS στο Key Biscayne, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020. (Joe Raedle / Getty Images)

Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζει η εταιρεία AstraZeneca για την COVID-19 απεβίωσε, επιβεβαίωσε την Τετάρτη η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Η κλινική δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί, παρά τον θάνατο του εθελοντή, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται έρευνες για τα αίτια θανάτου του 28χρονου προσέθεσε η Anvisa.

Ο εθελοντής απεβίωσε στις 15 Οκτωβρίου, αλλά η Anvisa ενημερώθηκε για τον θάνατο τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υγειονομικής αρχής. Σε μια δήλωση, η Anvisa είπε ότι «βάσει των δεσμεύσεων του ιατρικού απόρρητου και της εμπιστευτικότητας που προβλέπονται από το πρωτόκολλο, οι εμπλεκόμενοι ρυθμιστικοί οργανισμοί έλαβαν μερικά στοιχεία σχετικά με την έρευνα που αυτή η επιτροπή διεξάγει [και] προτείνουν να συνεχιστεί η μελέτη».

Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τον εθελοντή.

Η υγειονομική αρχή σημείωσε ότι «τα δεδομένα για εθελοντές κλινικής έρευνας πρέπει να διατηρούνται εμπιστευτικά, σύμφωνα με τις αρχές της εμπιστευτικότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προστασίας των συμμετεχόντων», σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στο συντονισμό των δοκιμών στη Βραζιλία, δήλωσε στο Reuters ότι ο εθελοντής ήταν Βραζιλιάνος υπήκοος.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο εθελοντής έλαβε το εμβόλιο placebo ή το εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα (Δεξιά) προσφέρει τζελ αλκοόλης στον πρόεδρο Τζαϊρ Μπολσονάρο, και οι δύο χρησιμοποιώντας προστατευτικές μάσκες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με κυβερνητικά σχέδια και μέτρα για την κρίση του ιού του ΚΚΚ στη Βραζιλία, στο Παλάτι Πλανάλτο της Βραζιλίας, τον Μάρτιο 18, 2020. (Andre Coelho / Getty Images)

 

Η AstraZeneca δήλωσε στα πρακτορεία ειδήσεων την Τετάρτη ότι η δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις σε μια συνεχιζόμενη δοκιμή του εμβολίου της Οξφόρδης, καθώς τηρούμε αυστηρά τους κανονισμούς ιατρικού απορρήτου και κλινικών δοκιμών, αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες αναθεώρησης», αναφέρει η δήλωση. «Όλα τα σημαντικά ιατρικά συμβάντα αξιολογούνται προσεκτικά από τους ερευνητές των δοκιμών, μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης της ασφάλειας και τις ρυθμιστικές αρχές. Οι αξιολογήσεις αυτές δεν οδήγησαν σε ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της τρέχουσας μελέτης».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο επίσης βοηθά στη δοκιμή, επιβεβαίωσε το σχέδιο συνέχισης των δοκιμών, λέγοντας «δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της κλινικής δοκιμής», ανέφερε το Reuters. «Η ανεξάρτητη αναθεώρηση σε συμφωνία με τη βραζιλιάνικη ρυθμιστική αρχή συνιστά τη συνέχιση των δοκιμών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Οξφόρδης Αλεξάντερ Μπάχτον, σύμφωνα με το CNBC.

Η Βραζιλία ανέφερε ότι περισσότερα από 154.000 άτομα έχουν πεθάνει από τη νόσο COVID-19 και περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει παγώσει τη μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ από την AstraZeneca, πράγμα που σημαίνει ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός δεν μπορεί να χορηγήσει δεύτερες δόσεις του προγράμματός της των δύο δόσεων σε Αμερικανούς εθελοντές.

Έγινε μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca στις 8 Σεπτεμβρίου ότι η δοκιμή εμβολίων έχει διακοπεί αφού ένας από τους εθελοντές φέρεται ότι εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.

Η AstraZeneca είναι μία από τις τέσσερις εταιρείες που έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτείων για τη διενέργεια δοκιμών για πιθανό εμβόλιο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε