Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατεβαίνει τις σκάλες ενός νοσοκομείου στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. (Navalny Instagram μέσω AP)

Ρωσία: Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν για την δηλητηρίασή του

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος αναρρώνει στη Γερμανία ύστερα από την δηλητηρίασή του στη Ρωσία, δήλωσε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ότι μόνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επίθεση εναντίον του μέσω μιας νευροτοξικής ουσίας της σοβιετικής εποχής.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι ισχυρίζονται ότι η δηλητηρίαση θα μπορούσε να είχε εγκριθεί μόνο από τα ανώτερα επίπεδα, αν και το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως απορρίψει τον ισχυρισμό. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εργαστήρια βρήκαν ίχνη χημικού παράγοντα Novichok στο σώμα του Ρώσου πολιτικού.

Ο Ναβάλνι, ένας ανακριτής διαφθοράς ο οποίος είναι και ο πιο σκληρός κριτικός του Πούτιν, μεταφέρθηκε στη Γερμανία δύο ημέρες αφού αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης εσωτερικού στη Ρωσία στις 20 Αυγούστου. Πέρασε 32 ημέρες στο νοσοκομείο, 24 από αυτές στην εντατική, προτού οι γιατροί θεωρήσουν ότι η κατάστασή του βελτιώθηκε επαρκώς για να πάρει εξιτήριο.

Δημοσίευε συχνά σχόλια στο διαδίκτυο καθώς η ανάρρωσή του προχωρούσε, αλλά στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίθεση, είπε στην γερμανική Der Spiegel: «Σας διαβεβαιώνω ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα», σύμφωνα με ένα αγγλικό γλωσσικό αντίγραφο των σχολίων του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό.

«Δεν έχω άλλη εξήγηση για το τι συνέβη», δήλωσε ο Ναβάλνι, 44 ετών.

Ισχυρίστηκε ότι η δηλητηρίασή του με την νευροτοξική ουσία Novichok θα μπορούσε να είχε εγκριθεί μόνο από τους επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών, εγχώριων ή ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, αξιωματούχους που «δεν μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση χωρίς να τους δοθούν οδηγίες από τον Πούτιν. Του δίνουν αναφορά».

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι «τέτοιες κατηγορίες εναντίον του Ρώσου προέδρου είναι απολύτως αβάσιμες και απαράδεκτες».

«Μερικές από αυτές τις δηλώσεις στην αναφερόμενη δημοσίευση τις θεωρούμε προσβλητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι «ειδικοί» της CIA συνεργάζονταν με τον Ναβάλνι «αυτές τις μέρες» και του έδιναν οδηγίες.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτοί οι εκπαιδευτές δουλεύουν μαζί του αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Οι οδηγίες που λαμβάνει ο ασθενής είναι προφανείς. Έχουμε δει τέτοιου είδους συμπεριφορές περισσότερο από μία φορές».

Σε απάντηση στα σχόλια του Πεσκόφ, ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μηνύσει τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν οι φερόμενες αποδείξεις της συνεργασίας του με τη CIA.

«Εάν οι αρχές, για λογαριασμό της οποίας μιλά ο Πεσκόφ, έχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ανοησία για την οποία μιλάει, τότε πρόκειται για ζήτημα  κρατικής ασφάλειας της Ρωσίας και ζητώ να δημοσιευθούν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Ναβάλνι στο μπλογκ του.

Πριν μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία, ο Ναβάλνι πέρασε δύο μέρες σε κώμα σε νοσοκομείο της Σιβηρικής πόλης Ομσκ, όπου Ρώσοι γιατροί δήλωσαν ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίασης.

Οι Γερμανοί ειδικοί στα χημικά όπλα κατέληξαν ότι δηλητηριάστηκε με το Novichok της σοβιετικής εποχής, ο τύπος της νευροτοξικής ουσίας που η Βρετανία είχε πει ότι χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση του 2018 στον πρώην Ρώσο κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του στο Σάλισμπερι της Αγγλίας. Τα εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία επιβεβαίωσαν τα γερμανικά ευρήματα.

Ο Ναβάλνι είπε στο Der Spiegel ότι όταν αρρώστησε για πρώτη φορά στην πτήση του από τη Σιβηρία στη Μόσχα, ήταν σίγουρος ότι πέθαινε καθώς κατέρρεε στο πάτωμα.

«Τότε οι φωνές άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ήσυχες και μια γυναίκα φώναζε: “Μην μας αφήνετε! Μην μας αφήσενε!” Τότε τελείωσε. Κατάλαβα ότι είμαι νεκρός», είπε στη συνέντευξη. «Μόνο αργότερα θα αποδεικνυόταν ότι έκανα λάθος».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη δηλητηρίαση απόπειρα δολοφονίας και μαζί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες ζήτησαν από τη Ρωσία να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση.

Η Μέρκελ είχε προσφέρει προσωπικά τη βοήθεια της Γερμανίας για τη θεραπεία του Ναβάλνι και ο πολιτικός είπε παρόλο που δεν είχε πραγματικές προηγούμενες επαφές με τη χώρα, «η Γερμανία έχει γίνει μια ιδιαίτερη χώρα για μένα». Είπε ότι είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο για την ανάρρωσή του.

Η Μέρκελ τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο προτού αφεθεί ελεύθερος, κάτι που ο Ναβάλνι είπε ότι ήταν «εντελώς απροσδόκητο», αλλά μια ευχάριστη έκπληξη.

«Δεν συζητήσαμε τίποτα μυστικό ή συγκλονιστικό. Η επίσκεψη ήταν μια κίνηση καλής θελήσεως», είπε. «Εντυπωσιάστηκα με πόση ακρίβεια γνωρίζει τη Ρωσία και την περίπτωσή μου», προσθέτοντας: «Γνωρίζει μερικές από τις λεπτομέρειες καλύτερα κι από εμένα».

«Και όταν της μιλάς, καταλαβαίνεις γιατί βρίσκεται  εδώ και τόσο καιρό στην κορυφή της Γερμανίας», δήλωσε ο Ναβάλνι για τη Μέρκελ. «Την ευχαρίστησα για τις προσπάθειές της και είπε: «Έκανα μόνο το καθήκον μου».

Η Ρωσία θύμωσε στα αιτήματα για έρευνα, λέγοντας ότι η Γερμανία πρέπει να κοινοποιήσει ιατρικά δεδομένα της υπόθεσης ή να συγκρίνει σημειώσεις με Ρώσους γιατρούς. Η Γερμανία σημείωσε ότι οι Ρώσοι γιατροί έχουν τα δικά τους δείγματα από τον Ναβάλνι, καθώς ήταν στη φροντίδα τους για 48 ώρες.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων με έδρα τη Χάγη έχει συλλέξει ανεξάρτητα δείγματα από τον Ναβάλνι για εξετάσεις, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Ο Ναβάλνι κορόιδεψε τις ρωσικές απαιτήσεις για εξετάσεις και δείγματα αίματος, λέγοντας ότι θα πρέπει «να υπάρχει ακόμη αρκετό αίμα μου στο Ομσκ».

«Φυσικά δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ζωγραφίσουν τη γερμανική κυβέρνηση με το χειρότερο δυνατό τρόπο», είπε στο Spiegel. «Το επόμενο πράγμα που σίγουρα θα κάνουν είναι να κατηγορήσουν την Άνγκελα Μέρκελ ότι με δηλητηρίασε προσωπικά με το Νόβιτσοκ».

Το περιοδικό περιέγραψε τον Ναβάλνι ως άνθρωπο με χιούμορ και σε εγρήγορση στη συνέντευξη, αλλά είπε ότι τα χέρια του έτρεμαν τόσο πολύ που ήταν δύσκολο για αυτόν να πίνει από ένα μπουκάλι νερό. Επανέλαβε επίσης τα όσα είπε η ομάδα του στο παρελθόν – ότι σχεδίαζε να επιστρέψει στη Ρωσία όταν ήταν σε θέση να το κάνει.

«Η μη επιστροφή θα σήμαινε ότι ο Πούτιν κέρδισε και πέτυχε το στόχο του, και τώρα δουλειά μου είναι να παραμείνω ο άνθρωπος που δεν φοβάται», είπε ο Ναβάλνι. «Και δεν φοβάμαι! Όταν τα χέρια μου τινάζονται, δεν είναι από φόβο – είναι από αυτό το πράγμα[το δηλητήριο]. Δεν θα δώσω στον Πούτιν το δώρο της μη επιστροφής μου στη Ρωσία.»

Από τους David Rising και Daria Litvinova

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε