Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Το εικονίδιο του YouTube στην οθόνη τάμπλετ στο Παρίσι, Γαλλία, 4 Δεκεμβρίου 2012. (Λιονέλ Μποναβεντούρ/AFP/Getty Images)

Το YouTube παραδέχεται τη διαγραφή φράσεων κατά του Κ.Κ. Κίνας, ενώ το αποδίδει σε «σφάλμα»

Ενημέρωση: 4 Ιουνίου 2020.

Το YouTube παραδέχτηκε πως διέγραφε από τα σχόλια των χρηστών, κάποιες επικριτικές για το Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), κινεζικές εκφράσεις.

«Φαίνεται να είναι ένα σφάλμα στα συστήματα ελέγχου και το ερευνάμε», ανέφερε στην Epoch Times, ένας εκπρόσωπος του YouTube στις 27 Μαΐου.

Μια φράση που όπως φαίνεται είχε απαγορευθεί είναι η «gongfei» (共匪), που μεταφράζεται ως «κομμουνιστής ληστής». Φράση που φαίνεται να χρονολογείται στην εποχή του κινεζικού εμφυλίου.

Μια άλλη φράση που λογοκρινόταν ήταν η «wumao» (五毛), που κυριολεκτικά σημαίνει «πενήντα σεντς» και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον διαδικτυακό στρατό των τρολ που το Κ.Κ. Κίνας χρησιμοποιεί, για να διαδώσει τη διαδικτυακή του προπαγάνδα. Τα τρολ παίρνουν ως αμοιβή 50 σεντς ανά ανάρτηση.

Η Epoch Times δοκίμασε επανειλημμένα και τις δύο φράσεις με διαφορετικούς λογαριασμούς του YouTube και σε διαφορετικά βίντεο και πάντοτε είχε το ίδιο αποτέλεσμα – τα σχόλια διαγράφονταν σε περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το YouTube, τα σχόλια δεν καταργήθηκαν λόγω αλλαγής πολιτικής ή μαζικής επισήμανσης ακατάλληλων λέξεων, αλλά επειδή το αυτοματοποιημένο σύστημα εποπτείας σχολίων δεν έλαβε υπόψη τα συμφραζόμενα. Με ορισμένα άλλα συμφραζόμενα, οι φράσεις θα μπορούσαν να παραβίαζαν τις πολιτικές του YouTube, ανέφερε.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι διερεύνησε γρήγορα το ζήτημα όταν το έμαθε και τώρα εφαρμόζει διορθώσεις, σημειώνοντας επίσης ότι βασίζεται περισσότερο στον αυτοματοποιημένο έλεγχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού του ΚΚΚ.

Όταν ελέγξαμε πάλι το πρωί της 27ης Μαΐου, το ζήτημα φαινόταν να έχει επιλυθεί.

Ωστόσο, η εξήγηση του YouTube δεν φαίνεται να ταιριάζει με την πραγματικότητα.

Η Verge είχε αναφέρει παλιότερα, πως κάποιοι χρήστες διαμαρτύρονταν ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 για διαγραφή σχολίων, στις επίσημες πλατφόρμες βοήθειας του YouTube, πριν την αρχή της πανδημίας.

Η εξαφάνιση των σχολίων έγινε αντιληπτή στις 13 Μαΐου από την Τζένιφερ Τζενγκ, μια μπλόγκερ και δημιουργό περιεχομένου στο YouTube, που σχολιάζει την επικαιρότητα της Κίνας.

Ανήρτησε ένα βίντεο που περιέγραφε τη διαγραφή των σχολίων καθώς και άλλα που αποδείκνυαν το γεγονός. Το ζήτημα είχε ήδη αναφερθεί από την Taiwan News. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρχε απάντηση από το Youtube.

Όταν η Epoch Times είχε ρωτήσει την Google, κάτοχο του Youtube, για το συγκεκριμένο θέμα στις 19 Μαΐου, η εταιρία δεν παραδέχτηκε πως διαγράφει σχόλια, παρά την αποστολή σε αυτήν των εκτεταμένων αποδείξεων.

Ο βουλευτής Τζιμ Μπανκς(Ρ-Ιντ.), έθεσε ερώτημα στη Google σε επιστολή του στις 26 Μαΐου, σχετικά με τη διαγραφή τον σχολίων, ζητώντας της να «περιγράψει την πολιτική της Google που εμποδίζει την κριτική της διαδικτυακής προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Σημειώνει πως από τη μία μεριά, η εταιρία αναφέρει πως «δεν μπορεί να αστυνομεύει τη διακίνηση ναρκωτικών, τις τρομοκρατικές ενέργειες ή το ακατάλληλο περιεχόμενο» και χρειάζεται μείωση της ευθύνης για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες, βάσει του Άρθρου 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας Επικοινωνιών, αλλά από την άλλη, έχει αρκετούς πόρους για να «λογοκρίνει την κριτική ενός βάναυσου, δικτατορικού καθεστώτος».

Ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϋ (Ρ-Μο.) ακολούθησε με δική του επιστολή στις 27 Μαΐου.

«Η προδοσία των αμερικανικών αξιών για να καλοπιάσουμε κομμουνιστές αξιωματούχους δεν είναι τρόπος να διευθύνεται μια αμερικανική επιχείρηση», είπε.

Τα λογότυπα της Google και του YouTube, στην είσοδο των γραφείων της Google, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια στις 21 Νοεμβρίου 2019. (Ρόμπιν Μπεκ από GettyImages)

Οι σχέσεις με το Κ.Κ. Κίνας

Έχει γίνει επανειλημμένα κριτική στην Google καθώς φαίνεται να υποτάσσεται στο Κ.Κ. Κίνας.

Από το 2018, η εταιρία συνεργάζεται με έναν οργανισμό ερευνών τεχνητής νοημοσύνης, στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, ένα γνωστό ακαδημαϊκό ίδρυμα που διεξάγει έρευνες τεχνητής νοημοσύνης για τον κινεζικό στρατό.

Η Google επίσης αντιμετώπισε κριτική το 2018, όταν αποκαλύφθηκε πως ως μέρος του πρότζεκτ με την ονομασία «Dragonfly», ανέπτυσσε μυστικά μια εφαρμογή αναζήτησης για τη κινεζική αγορά που εφάρμοζε λογοκρισία στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα The Intercept, αυτή η εφαρμογή της Google, σχεδιάστηκε με τρόπο που συνδέει το ιστορικό αναζήτησης του χρήστη με τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, κάνοντάς το ευκολότερο για το καθεστώς να εντοπίζει τους αντιφρονούντες.

Νομοθέτες, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι της Google, αντέδρασαν ενάντια στο συγκεκριμένο εγχείρημα, που φαίνεται να έχει σταματήσει από τότε.

Η Google είχε σε λειτουργία μια ειδική λογοκριμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησής της στη Κίνα, από το 2006 έως και το 2010. Ωστόσο, η λειτουργία της σταμάτησε αφότου όπως είπε, δέχτηκε επίθεση από χάκερ με προέλευση την Κίνα που στόχευαν λογαριασμούς email διαφόρων Κινέζων ακτιβιστών.

Εγκλήματα του Κ.Κ. Κίνας

Το καθεστώς της Κίνας σύμφωνα με διάφορους παρατηρητές, είναι παγκοσμίως ένας από τους χειρότερους παραβιαστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις πρόσφατες δεκαετίες, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενους συνείδησης, με σκοπό την πώληση των ζωτικών οργάνων τους για μεταμοσχεύσεις, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την εμφάνιση των πρώτων σχετικών αναφορών το 2006.

Το 2019, ένα ανεξάρτητο δικαστήριο στο Λονδίνο έφτασε στο συμπέρασμα ότι η διαπραττόμενη από το κράτος βίαιη αφαίρεση οργάνων κρατουμένων συνείδησης, συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Κίνα «σε μεγάλη κλίμακα», και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το Κ.Κ. Κίνας διαχειρίζεται το πιο εξελιγμένο σύστημα διαδικτυακής λογοκρισίας, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, για να διαγράφουν περιεχόμενο και να κάνουν θετικές ή αρνητικές δημοσιεύσεις και σχόλια, με βάση τις οδηγίες του καθεστώτος.

Το καθεστώς απαιτεί από εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, να λογοκρίνουν «ευαίσθητα» θέματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η συνεχιζόμενες διώξεις στη Κίνα των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, των Χριστιανών, των Ουιγούρων, των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων. Οι εταιρείες επίσης εξαναγκάζονται να μοιράζονται με το καθεστώς όλα τα δεδομένα τους που αποθηκεύονται στην Κίνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Σούνταρ Πιτσάι έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι η εταιρεία έχει επενδύσει στην Κίνα για χρόνια και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο να αντισταθεί στο Κ.Κ. Κίνας, συγκεκριμένα στους τομείς της τεχνολογίας και του Διαδικτύου.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως οι εταιρείες μας δεν κάνουν συμφωνίες που ενισχύουν τον στρατό ενός ανταγωνιστή ή την καταπίεση σε διάφορους τομείς αυτής της χώρας από το καθεστώς», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον Ιανουάριο.

Οι Bowen Xiao, Cathy He και Nathan Su συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακουλουθήστε τον Petr στο Twitter: @petrsvab

Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε