Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου «Τζέιμς Σ. Μπράντι» στον Λευκό Οίκο, Ουάσινγκτον, 19 Αυγούστου 2020. (Tom Brenner/Reuters)

Τραμπ: Δεν γνωρίζω πολλά για το «QAnon»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν γνωρίζει πολλά σχετικά με το QAnon, μια κοινότητα που μελετά τις αναρτήσεις ενός προσώπου (ή ομάδας) που υπογράφει ως Q και λέγεται ότι έχει υψηλού επιπέδου πρόσβαση εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ και μιλάει για θεωρίες συνωμοσίας.

«Λοιπόν, δεν ξέρω πολλά για το κίνημα, εκτός από το ότι τους αρέσω πάρα πολύ, το οποίο το εκτιμώ», δήλωσε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον όταν ρωτήθηκε για το QAnon.

Ο Τραμπ είπε, από όσα ακούει, οι άνθρωποι που είναι μέλη της κοινότητας παρακολουθούν τι συμβαίνει σε πόλεις όπως το Πόρτλαντ και την Νέα Υόρκη — όπου τα συμβάντα πυροβολισμών έχουν γίνει περισσότερα στην προσπάθεια για «διάλυση» της αστυνομίας — και δεν τους αρέσει.

Στην συνέχεια, μια δημοσιογράφος ανέφερε συνοπτικά την ερμηνεία της για το QAnon, λέγοντας στον πρόεδρο ότι μία από τις θεωρίες που κυκλοφορεί είναι ότι ο Τραμπ «σώζει κρυφά τον κόσμο από την σατανική συνωμοσία των παιδεραστών και των κανίβαλων».

«Ακούγεται οικείο σε εσάς;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Δεν το έχω ακούσει. Υποτίθεται ότι είναι κάτι κακό ή καλό;» απάντησε ο Τραμπ.

«Αν μπορώ να βοηθήσω να σώσω τον κόσμο από προβλήματα, είμαι πρόθυμος να το κάνω. Είμαι πρόθυμος να δουλέψω. Και στην πραγματικότητα αυτό κάνουμε. Σώζουμε τον κόσμο από τις ριζοσπαστικές αριστερές φιλοσοφίες που θα καταστρέψουν αυτήν τη χώρα. Και όταν αυτή η χώρα χαθεί, ο υπόλοιπος κόσμος θα χαθεί. Αυτή είναι η σημασία αυτής της χώρας».

Ένας ακροατής κρατά μια μπλούζα QAnon σε μια ομιλία «Make America Great Again» του προέδρου Τραμπ, στην Μέσα της Αριζόνα, 19 Οκτωβρίου 2018. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)
 

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλεϊ Μακ Ένανι ρωτήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη για το QAnon. Μια δημοσιογράφος ρώτησε αν είχε ακούσει ποτέ τον Τραμπ να μιλάει για αυτό.

«Όχι, δεν το έχω ακούσει ποτέ. Τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται πολύ σε αυτό, αλλά σίγουρα δεν το ακούσαμε ποτέ από τον πρόεδρο», δήλωσε η Μακ Ένανι.

Οι θεωρίες που προωθούνται από το QAnon περιλαμβάνουν την ύπαρξη συνωμοσίας μιας ομάδας «βαθέως κράτους» μέσα στην κυβέρνηση που αντιτίθεται στον Τραμπ και την ύπαρξη ενός κυκλώματος παιδεραστίας που φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα της κοινωνίας.

Ένας διαχειριστής μιας ιδιωτικής ομάδας συζήτησης περί του QAnon στο Facebook, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε στην Epoch Times το 2018 ότι ο Q ισχυρίζεται πως αναλύει νέες εξελίξεις σχετικά με τις υποσχέσεις που έκανε ο Τραμπ από την αρχή της εκστρατείας του για «αποστράγγιση του βάλτου», που επιτυγχάνεται με την εκκαθάριση της διαφθοράς, την έκθεση των ψεμάτων των «ψεύτικων μέσων ενημέρωσης» και με την αντιμετώπιση των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης και διαφόρων ομάδων ειδικού ενδιαφερόντος.

Οι θεωρίες αυτές δεν είναι ευρέως γνωστές. Όταν ρωτήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος πόσοι είχαν ακούσει ή διαβάσει για το QAnon, μόλις το 3% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Pew Research απάντησε «πολύ», ενώ το 76% είπε «απολύτως τίποτα».

Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στοχεύουν όλο και περισσότερο λογαριασμούς που μιλάνε για το QAnon.

Το Facebook τον Μάιο διέγραψε λογαριασμούς που συνδέονται με την κοινότητα, λέγοντας ότι παραβίαζαν την απαγόρευση της «συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς». Το Facebook κατάργησε την Τετάρτη χιλιάδες ομάδες που μιλούσαν για το QAnon, άλλες που σχετίζονταν με το ακροαριστερό δίκτυο Antifa, και διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες.

«Ήδη καταργούμε περιεχόμενο που ζητά ή υποστηρίζει την βία και απαγορεύουμε οργανώσεις και άτομα που διακηρύσσουν ότι έχουν μια βίαιη αποστολή. Ωστόσο, έχουμε δει κινήματα που, αν και δεν διοργανώνουν άμεσα πράξεις βίας, χάρηκαν για βίαιες πράξεις, έδειξαν ότι έχουν όπλα και λένε ότι θα τα χρησιμοποιήσουν ή έχουν μεμονωμένους οπαδούς με μοτίβα βίαιης συμπεριφοράς», είπε το Facebook σε δήλωση.

Το Twitter τον περασμένο μήνα κατήργησε 7.000 λογαριασμούς που μιλούσαν για το QAnon και περιόρισε την εμβέλεια 150.000 άλλων, ως μέρος προσπαθειών για καταστολή «της συμπεριφοράς που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ζημία στον πραγματικό κόσμο».

Οι Tom Ozimek, Joshua Philipp και Allen Zhong συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Σε τι διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε