Κυριακή, 02 Οκτ, 2022
Ένας φύλακας διαβάζει στο τηλέφωνό του ενώ φυλά την είσοδο ενός σχεδόν άδειου εμπορικού κέντρου στο Πεκίνο, Κίνα, στις 27 Φεβρουαρίου 2020. (NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images)

21 εκατομμύρια λιγότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Κίνα ίσως υποδεικνύουν έναν υψηλό αριθμό θανάτων από τον ιό του ΚΚΚ

Ο αριθμός των Κινέζων χρηστών κινητών τηλεφώνων μειώθηκε κατά 21 εκατομμύρια τους τελευταίους τρεις μήνες, ανακοίνωσαν οι αρχές του Πεκίνου στις 19 Μαρτίου. Θάνατοι λόγω του ιού του ΚΚΚ ίσως συνέβαλαν στον μεγάλο αριθμό του κλεισίματος λογαριασμών.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι απαραίτητα εργαλεία για την ζωή στην Κίνα.

«Το επίπεδο χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας είναι πολύ υψηλό στην Κίνα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κινητό τηλέφωνο», είπε η Tang Jingyuan, αναλύτρια κινεζικών θεμάτων, με έδρα τις Η.Π.Α., στις Epoch Times, στις 21 Μαρτίου. «Επαφές με την κυβέρνηση σχετικά με τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση, την αγορά εισιτηρίων τρένων, ψώνια… οτιδήποτε κι αν θελήσουν να κάνουν οι άνθρωποι, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

«Το κινεζικό καθεστώς απαιτεί όλοι οι Κινέζοι να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να αναπαράγουν έναν κώδικα υγείας. Μόνο με έναν πράσινο κώδικα υγείας επιτρέπεται σε Κινέζους να μετακινηθούν στην Κίνα τώρα. Είναι αδύνατον για κάποιον να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο».

Η Κίνα εισήγαγε υποχρεωτικό σκανάρισμα αναγνώρισης προσώπου την 1η Δεκεμβρίου 2019, για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του ατόμου που καταχώρησε το τηλέφωνο. Ακόμη νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου 2010, η Κίνα υποχρέωσε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να καταχωρήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα μέσω της πραγματικής τους ταυτότητας, κάτι το οποίο επιτρέπει στο καθεστώς να ελέγχει την ομιλία των ανθρώπων μέσω του μεγάλης κλίμακας συστήματος ελέγχου του.

Επιπλέον, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Κινέζων και οι λογαριασμοί κοινωνικής ασφάλισης συνδυάζονται με τα στοιχεία των κινητών τους·  εφαρμογές στα κινέζικα τηλέφωνα συγκρίνουν τις κάρτες SIM με τη βάση δεδομένων του κράτους για να επιβεβαιώσουν ότι ο αριθμός ανήκει στον χρήστη.

Το Πεκίνο πρωτοεισήγαγε τους κώδικες υγείας μέσω κινητού τηλεφώνου στις 10 Μαρτίου. Όλοι οι Κινέζοι πρέπει να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή και να εισάγουν τα προσωπικά στοιχεία της υγείας τους. Τότε η εφαρμογή μπορεί να παράξει έναν κώδικα QR, ο οποίος εμφανίζεται σε τρία χρώματα, για να ταξινομηθεί το επίπεδο υγείας του χρήστη. Το κόκκινο σημαίνει ότι το άτομο έχει μια μεταδοτική ασθένεια, το κίτρινο σημαίνει ότι ίσως έχει, και το πράσινο σημαίνει ότι δεν έχει ασθένεια.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι οι κώδικες υγείας αποσκοπούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του ιού του ΚΚΚ, κοινώς γνωστού ως νέου κορωνοϊού.

Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της τηλέφωνο στην Σανγκάη, Κίνα, στις 17 Μαρτίου 2020. (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

 

21 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας (ΥΒΤΠ) ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου τον αριθμό των χρηστών τηλεφώνου για κάθε επαρχία για τον μήνα Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με την προηγούμενη ανακοίνωση, η οποία είχε γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2019, για τα δεδομένα του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο αριθμός των χρηστών κινητών αλλά και σταθερών τηλεφώνων έχει μειωθεί δραματικά. Την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των χρηστών είχε αυξηθεί.

Ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων μειώθηκε από 1,600957 δισεκατομμύρια σε 1,579927 δισεκατομμύρια, μια πτώση 21,03 εκατομμυρίων. Ο αριθμός των χρηστών σταθερού τηλεφώνου μειώθηκε από 190,83 εκατομμύρια σε 189,99 εκατομμύρια μια πτώση των 840.000.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο αριθμός είχε αυξηθεί. Σύμφωνα με το ΥΒΤΠ, ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από 1,5591 δισεκατομμύρια σε 1,5835 δισεκατομμύρια, μια αύξηση 24,37 εκατομμυρίων. Ο αριθμός των χρηστών σταθερού τηλεφώνου είχε αυξηθεί από 183,477 εκατομμύρια σε 190,118 εκατομμύρια, μια αύξηση 6,641 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Κίνας, ο πληθυσμός της χώρας στα τέλη του 2019 ήταν 4,67 εκατομμύρια μεγαλύτερος από ότι το 2018, πλησιάζοντας τα 1,40005 δισεκατομμύρια.

Η μείωση των χρηστών σταθερής τηλεφωνίας του 2020 μπορεί να οφείλεται στην καραντίνα ολόκληρης της επικράτειας τον Φεβρουάριο, κατά την διάρκεια της οποίας οι μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν. Αλλά η μείωση των χρηστών της κινητής τηλεφωνίας δεν μπορεί να εξηγηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα λειτουργίας των τριών κινεζικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, (δεν υπάρχει τέταρτη εταιρεία), οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων είχαν αυξηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά μειώθηκαν απότομα το 2020.

Η China Mobile είναι η μεγαλύτερη εταιρεία, η οποία κατέχει το 60 τοις εκατό της κινεζικής αγοράς κινητών τηλεφώνων. Ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει 3,732 εκατομμύρια περισσότερους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά έχασε 0,862 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2020 και 7,254 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2020.

Η απόδοση της China Mobile τους ίδιους μήνες του 2019 ήταν σαφώς διαφορετική. Είχε αποκτήσει 2,411 εκατομμύρια περισσότερους λογαριασμούς τον Ιανουάριο του 2019 και 1,091 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2019.

Η China Telecom είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής, η οποία κατέχει περίπου το 21  τοις εκατό της αγοράς. Είχε αποκτήσει 1,18 εκατομμύρια χρήστες τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά έχασε 0,43 εκατομμύρια χρήστες τον Ιανουάριο του 2020 και 5,6 εκατομμύρια χρήστες τον Φεβρουάριο του 2020.

Το 2019, είχε κερδίσει 4,26 εκατομμύρια τον Ιανουάριο και 2,96 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο.

Η China Unicom, που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα δεδομένα του Φεβρουαρίου, μοιράζεται την ίδια εμπειρία με τις άλλες δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών για τον Ιανουάριο του 2020 και του 2019. Η εταιρεία έχασε 1,186 εκατομμύρια χρήστες τον Ιανουάριο του 2020, αλλά είχε κερδίσει 1,962 εκατομμύρια χρήστες τον Φεβρουάριο του 2019 και 2,763 εκατομμύρια χρήστες τον Ιανουάριο του 2019.

Η Κίνα επιτρέπει σε κάθε ενήλικα να έχει έως πέντε αριθμούς κινητού τηλεφώνου. Από τις 10 Φεβρουαρίου, η πλειονότητα των Κινέζων μαθητών συμμετέχει σε διαδικτυακά μαθήματα μέσω αριθμού κινητού τηλεφώνου επειδή τα σχολεία τους έχουν την εντολή να παραμείνουν κλειστά. Οι λογαριασμοί αυτών των μαθητών υπόκεινται στα ονόματα των γονέων τους, το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι από τους γονείς χρειάστηκε να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό κινητού τηλεφώνου τον Φεβρουάριο.

Μια πωλήτρια χρησιμοποιεί το κινητό της τηλέφωνο καθώς περιμένει πελάτες στην Jiujiang, Κίνα, στις 6 Μαρτίου 2020. (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

 

Αναλύοντας τους αριθμούς

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η δραματική μείωση των λογαριασμών κινητών τηλεφώνων αντικατοπτρίζει τα κλεισίματα των λογαριασμών όσων έχασαν τη ζωή τους λόγω του ιού του ΚΚΚ.

«Είναι πιθανό ότι κάποιοι εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες [που δουλεύουν ως εργάτες] είχαν προηγουμένως δύο αριθμούς κινητού τηλεφώνου. Ο ένας για την περιοχή από όπου προέρχονται, και ο άλλος για την πόλη στην οποία εργάζονται. Τον Φεβρουάριο, ίσως απενεργοποίησαν τον αριθμό για την πόλη στην οποία εργάζονται επειδή δεν μπορούσαν να πάνε εκεί», λέει η Tang. Συνήθως, αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες θα επέστρεφαν στην περιοχή τους για την κινεζική πρωτοχρονιά τον Ιανουάριο, και ύστερα οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα τους απέτρεπαν από το να επιστρέψουν στην πόλη στην οποία εργάζονταν.

Όμως, επειδή υπάρχει ένα βασικό μηνιαίο κόστος για να έχει κανείς λογαριασμό κινητού τηλεφώνου στην Κίνα, η πλειονότητα των εσωτερικών μεταναστών — που είναι η ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα—  πρόκειται το πιθανότερο να έχει έναν μόνο λογαριασμό κινητού τηλεφώνου.

Η Κίνα μέχρι τον Απρίλιο του 2019 είχε 288,36 εκατομμύρια εσωτερικούς οικονομικούς μετανάστες [που δουλεύουν ως εργάτες], σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της Κίνας.

Στις 17 Μαρτίου, η Meng Wei, αντιπρόσωπος της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Εθνικής Ανάπτυξης της Κίνας είπε σε μια μηνιαία συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, ότι εκτός από την Hubei, όλες οι επαρχίες δήλωσαν ότι πάνω από 90 τοις εκατό των επιχειρήσεων ξανάρχισαν να λειτουργούν. Στις Zhejiang, Σανγκάη, Jiangsu, Shandong, Guangxi και Chongqing σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν την παραγωγή.

Εάν οι αριθμοί των εσωτερικών μεταναστών και του επιπέδου εργασίας είναι ακριβείς, τότε περισσότεροι από 90 τοις εκατό των εσωτερικών μεταναστών έχουν επιστρέψει στη δουλειά.

Η οικονομική διαταραχή που προξενήθηκε από το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην Κίνα μπορεί να οδήγησε κάποιους να ακυρώσουν τον δεύτερο λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου τους. Με την επιχείρησή τους να φτωχαίνει ή να σταματά την λειτουργία της, ίσως να μην ήθελαν να έχουν αυτό το πρόσθετο έξοδο.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των δεδομένων. Εάν μόνο 10 τοις εκατό των λογαριασμών της κινητής τηλεφωνίας έκλεισαν λόγω θανάτου των χρηστών τους από τον ιό του ΚΚΚ, ο φόρος αίματος θα μπορούσε να είναι 2 εκατομμύρια», είπε η Tang.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων στην Κίνα δεν συνάδει με αυτό που μπορεί να διαπιστωθεί, με άλλον τρόπο, ότι συμβαίνει εκεί.

Επίσης, συγκρίνοντας με την κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται ότι ο αριθμός θανάτων στην Κίνα αποκρύπτει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Η Ιταλία έλαβε αντίστοιχα μέτρα με αυτά του κινεζικού καθεστώτος. Ο αριθμός των 4.825 θανάτων στην Ιταλία ισοδυναμεί με ένα ποσοστό θνησιμότητας 9 τοις εκατό. Στην Κίνα όπου ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον ιό, ο επίσημος αριθμός των 3.265 θανάτων ισοδυναμεί με ένα ποσοστό θνησιμότητας μόλις 4 τοις εκατό, λιγότερο από το μισό αυτού που έχει ανακοινωθεί στην Ιταλία.

Δραστηριότητες στο επίκεντρο της εξάπλωσης της επαρχίας Hubei μοιάζουν να αντικρούουν τον επίσημο αριθμό θανάτων της Κίνας. Έχει αναφερθεί ότι τα επτά γραφεία κηδειών στην πόλη της Wuhan έκαιγαν πτώματα 24 ώρες την μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα στα τέλη του Ιανουαρίου. Η επαρχία Hubei χρησιμοποίησε 40 φορητούς αποτεφρωτές, ο καθένας με δυνατότητα καύσης πέντε τόνων φαρμακευτικών απορριμάτων και σορών τη μέρα, από τις 16 Φεβρουαρίου.

Λόγω της έλλειψης δεδομένων, ο πραγματικός αριθμός θανάτων στην Κίνα παραμένει ένα μυστήριο. Η ακύρωση 21 εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων είναι ένα δεδομένο που υποδεικνύει ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό.

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε