Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Τα σημάδια του μετα-ιικού συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, περιλαμβάνουν κόπωση, σε συνδυασμό με εγκεφαλική ομίχλη ή πόνο που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. (Starocean/Shutterstock)

3 κοινά συμπτώματα μακροχρόνιου COVID και τρόποι αντιμετώπισης χαμηλού κόστους που συνιστώνται από γιατρούς

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία COVID-19, οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν τα παρατεταμένα συμπτώματα αυτού που συνήθως αποκαλείται μακροχρόνιος COVID, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα συμπτώματα.

Μια μελέτη σε πάνω από 16.000 άτομα διαπίστωσε ότι το 15% των ενηλίκων στις ΗΠΑ με προηγούμενη θετική λοίμωξη COVID-19 ανέφεραν τρέχοντα συμπτώματα μακροχρόνιου COVID.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ένας στους 13 ενήλικες των ΗΠΑ εμφανίζει συμπτώματα που διαρκούν τρεις ή περισσότερους μήνες μετά την πρώτη μόλυνση με COVID-19.

Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται συχνότερα σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Μια άλλη έρευνα επιβεβαίωσε ότι ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές διαταραχές στις ανοσολογικές τους αντιδράσεις που διαρκούν μήνες.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η εγκεφαλική ομίχλη και η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης παρατηρούνται επίσης συχνά μεταξύ αυτών των ασθενών.

Ο Δρ. Ρίτσαρντ Μπέκερ του Τμήματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Ασθενειών του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι δήλωσε στην Epoch Times ότι η αρχική θεραπευτική προσέγγιση του περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες εξετάσεις για την αξιολόγηση της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών και των αρθρώσεων.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά τον ιό

Μια ανασκόπηση των μελετών κοόρτης COVID-19 διαπιστώνει ότι επίμονη κόπωση αναφέρθηκε από έως και 33% των ασθενών από 16 έως 20 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

«Αν και οι θάνατοι, οι καρδιακές βλάβες και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να είναι τα πιο καταστροφικά επίμονα επακόλουθα του COVID, το μείζον ζήτημα είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η ινομυαλγία μετά τον ιό», δήλωσε ο Τζέικομπ Τέιτελμπαουμ, πιστοποιημένος παθολόγος και εθνικά γνωστός εμπειρογνώμονας στους τομείς του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, της ινομυαλγίας, του ύπνου και του πόνου.

Τα σημάδια του μετα-ιικού συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS) περιλαμβάνουν κόπωση, σε συνδυασμό με εγκεφαλική ομίχλη ή πόνο που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας. «Στο 10 τοις εκατό των περιπτώσεων COVID που έχουν πιο σοβαρή μετα-ιική κόπωση, μπορεί να είναι εντελώς παραλυτικό», εξήγησε. «Ακόμα και να αφήσει τους ανθρώπους στο κρεβάτι και να μείνουν καθηλωμένοι στο σπίτι».

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά τον COVID, αν και η έρευνα για την εξεύρεση αποτελεσματικών μεθόδων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο Τέιτελμπαουμ πιστεύει ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά τον COVID είναι αντιμετωπίσιμο και η έρευνα στην οποία ήταν συν-συγγραφέας διαπίστωσε ότι ένα ευρέως διαθέσιμο εκχύλισμα ρίζας θα μπορούσε να βοηθήσει.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι ένα μοναδικό εκχύλισμα ρίζας Πάναξ Τζίνσενγκ (Panax ginseng) που ονομάζεται κορεατικό κόκκινο τζίνσενγκ, οδήγησε συχνά σε βελτίωση για άτομα που ζουν με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Η έρευνα του Τέιτελμπαουμ έδειξε ότι το 60 τοις εκατό των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή ινομυαλγία μετά από ίωση βελτιώθηκε απλά με τη λήψη κορεατικού κόκκινου τζίνσενγκ.

Οι βελτιώσεις σε αυτή την ομάδα ήταν 67 τοις εκατό μέση αύξηση της ενέργειας, 44 τοις εκατό μέση αύξηση της συνολικής ευεξίας, 48 τοις εκατό μέση βελτίωση της διανοητικής διαύγειας, 46 τοις εκατό μέση βελτίωση του ύπνου, 33 τοις εκατό μέση μείωση του πόνου και 72 τοις εκατό μέση αύξηση της αντοχής.

Το τζίνσενγκ θεωρείται ασφαλές στη χρήση για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αντενδείκνυται για τις έγκυες γυναίκες λόγω έλλειψης πληροφοριών σχετικά με την επίδρασή του στο έμβρυο.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά τον ιό και η ινομυαλγία είναι πολύ καλά αντιμετωπίσιμες», δήλωσε. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν απαιτούνται ακριβά φάρμακα, οπότε κανείς δεν πληρώνει για να πάρουν οι γιατροί τις πληροφορίες».

Δύσπνοια

Έως και το 12 τοις εκατό των ατόμων θα παρουσιάσουν δύσπνοια (δύσπνοια) μετά τον COVID.

«Η δύσπνοια είναι πολύ συχνή μετά τον COVID, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Τέιτελμπαουμ. «Τις περισσότερες φορές είναι απλώς τρομακτική».

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλμικό οξύμετρο όταν αντιμετωπίζετε δύσπνοια για να διαπιστώσετε αν πρόκειται για πρόβλημα στους πνεύμονες ή στην καρδιά (λόγω χαμηλών επιπέδων οξυγόνου) -ή απλώς για αίσθηση δύσπνοιας.

Ένα άρθρο στο Harvard Health βρήκε ισχυρές, επιστημονικές αποδείξεις ότι υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην επούλωση μετά από COVID.

Σύμφωνα με τον Τέιτελμπαουμ, αν πρόκειται για καρδιακό πρόβλημα, υπάρχει ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών που αυξάνει την καρδιακή απόδοση και μπορεί να βελτιώσει “αισθητά” την καρδιακή λειτουργία και αντοχή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν ένα υψηλής δόσης σύμπλεγμα Β με μαγνήσιο, D-Ribose, συνένζυμο Q10 και άλλα βότανα και θρεπτικά συστατικά, όπως συνιστά στην ιστοσελίδα του.

Οι πνευμονικές και άλλες φλεγμονές που προκύπτουν από τον COVID μπορούν να βοηθηθούν με κουρκουμίνη, Boswellia (λιβάνι) και γλουταθειόνη.

«Όλα αυτά τα συμπληρώματα είναι σχετικά χαμηλού κόστους», επαναλαμβάνει ο Τέιτελμπαουμ. «Και ως εκ τούτου οι γιατροί δεν τα προτείνουν».

Όπως συμβαίνει με κάθε συμπλήρωμα, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καλές αντιδράσεις και μπορεί να εμφανίσουν στομαχικές ενοχλήσεις χρησιμοποιώντας Boswellia και υψηλές δόσεις κουρκουμίνης. Η μακροχρόνια χρήση γλουταθειόνης έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου.

Εγκεφαλική ομίχλη

Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών μετά την COVID θα εμφανίσει γνωστική εξασθένηση που ονομάζεται εγκεφαλική ομίχλη (1, 2), η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες από τον FDA θεραπείες για την κατάσταση αυτή.

Τον Νοέμβριο, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Yale δημοσίευσαν μια μελέτη περίπτωσης που έδειξε ότι η γουανφασίνη (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης) και το αντιοξειδωτικό Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) μείωσαν τα γνωστικά ελλείμματα (εγκεφαλική ομίχλη) που σχετίζονται με τη μακροχρόνια COVID σε οκτώ από τους 12 ασθενείς. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι δύο ουσίες μπορεί να λειτουργούν μαζί για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Σημείωσαν έναν ασθενή που σταμάτησε να παίρνει γουανφασίνη λόγω ενός επεισοδίου χαμηλής αρτηριακής πίεσης και ανέφερε ότι η εγκεφαλική ομίχλη του επέστρεψε. Η κατάσταση επιλύθηκε όταν ξανάρχισαν να παίρνουν το φάρμακο.

«Το εύρημα ότι οι γνωστικές ικανότητες ενός ασθενούς επιδεινώθηκαν όταν διακόπηκε η θεραπεία με γουανφασίνη και βελτιώθηκαν με την επαναφορά της γουανφασίνης, υποστηρίζει έναν θεραπευτικό ρόλο για αυτή την ένωση», έγραψαν οι συγγραφείς.

«Αυτά τα φάρμακα είναι προσιτά και ευρέως διαθέσιμα», δήλωσε ο Αρμάν Φεσαράκι-Ζαντέχ, M.D., Ph.D., συμπεριφορικός νευρολόγος και νευροψυχίατρος στο Yale Medicine, «Δεν χρειάζεται να περιμένετε για να συμμετάσχετε σε μια ερευνητική δοκιμή. Μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας».

Τόνισαν επίσης ότι χρειάζονται δοκιμές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία της εγκεφαλικής ομίχλης.

Με βάση τις μελέτες αυτών των χαμηλού κόστους, συνιστώμενων από τους γιατρούς θεραπειών, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια -και ελπίδα για όσους υποφέρουν από τις μακροχρόνιες, μερικές φορές εξουθενωτικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας COVID. Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για πιθανές αντενδείξεις σε τυχόν φάρμακα που μπορεί να παίρνετε πριν δοκιμάσετε νέες θεραπείες.

Του George Citroner

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε