Κυριακή, 26 Μαΐ, 2024
(Prostock-studio/Shutterstock)

3 τρόποι για να προστατέψετε τα μάτια σας από την πρεσβυωπία και τη μυωπία

Η πρεσβυωπία είναι ένα φυσικό φαινόμενο γήρανσης του οφθαλμού, που αρχίζει συνήθως να εμφανίζεται μετά τα 40 και η οποία δυσκολεύει κάποια στιγμή την καθημερινότητα του ατόμου. Υπάρχουν τρόποι ανάσχεσης του φαινομένου;

Η πρεσβυωπία προκαλείται κυρίως από τη μείωση της δύναμης του ακτινωτού μυός στα μάτια. Με τη σχεδόν συνεχή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σήμερα, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να υποφέρουν από πρεσβυωπία πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Αξιολογώντας την υγεία των ματιών μας

1. Δεν βλέπουμε καθαρά, ιδίως όταν διαβάζουμε από κοντινή απόσταση ή όταν τα γράμματα είναι μικρά. Χρειάζεται να απομακρυνθούμε λίγο για να δούμε καθαρά.
2. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να εστιάσουμε κατά την εναλλαγή μεταξύ μακρινής και κοντινής όρασης.
3. Χρειάζεται να βγάζουμε τα γυαλιά μας όταν μιλάμε σε κοντινή απόσταση.
4. Κακή νυχτερινή όραση.
5. Σοβαρή κόπωση των ματιών.

Ο 58χρονος Γου Χονγκτσιάν, διευθυντής της κλινικής παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής Γισένγκ στην Ταϊβάν, δεν έχει ούτε μυωπία ούτε πρεσβυωπία, χάρη σε τρεις απλές μεθόδους όπως λέει: Τη διατροφή, το μασάζ και τις ασκήσεις για τα μάτια.

Παρά το ότι χρησιμοποιεί τα μάτια του καθημερινά όσο οποιοσδήποτε άλλος και ίσως ακόμα περισσότερο για τις ανάγκες τις εργασίας του, η όρασή του έχει παραμείνει φυσιολογική, χωρίς να παρουσιάσει ούτε μυωπία ούτε και τη συνήθη πρεσβυωπία που συνοδεύει κατά κανόνα τους ανθρώπους της ηλικίας του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Epoch Times, είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του σχετικά με την οφθαλμική προστασία.

1. Διατροφή

Ο κος Γου είπε ότι το πρώτο βήμα για την αποφυγή της πρεσβυωπίας είναι η διατροφή. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να περνούν ακόμα και δέκα ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη, κάτι που προκαλεί μικρές φλεγμονές στα μάτια μας. Όταν η φλεγμονή είναι συνεχής, η όραση θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της πρεσβυωπίας.

Όσον αφορά τη διατροφή, η δυτική ιατρική επικεντρώνεται στη συμπληρωματική χορήγηση λουτεΐνης, καροτίνης, ζεαξανθίνης ή ανθοκυανινών και συνιστά την κατανάλωση περισσότερων καρότων, βατόμουρων και μύρτιλλων. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και να καθυστερήσουν τη γήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που προκαλούν τη γήρανση του ανθρώπινου σώματος.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιστεύει ότι «το συκώτι ανοίγει στα μάτια» και ότι «τα νεφρά κυβερνούν τις κόρες», πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα των ματιών συνδέονται στενά με την υγεία του ήπατος και των νεφρών. Κατά συνέπεια, η έμφαση δίνεται στην επιλογή τροφών ή βοτάνων που μπορούν να θρέψουν το συκώτι και τα νεφρά, όπως τα γκότζι μπέρι, οι σπόροι κάσιας, το τριβόλι (Tribulus terrestris, ένα μεσογειακό φυτό που παράγει καρπούς) και το εκουϊζέτο (Equisetum hyemale).

Ο κος Γου είπε ότι μπορεί να φαίνεται ότι επιφανειακά, η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει διαφορετική προσέγγιση για την προστασία των ματιών από εκείνη της δυτικής θεωρίας διατροφής, αλλά η σύγχρονη ιατρική έχει ανακαλύψει 53 είδη πολυφαινολών στο γκότζι μπέρι – μια υπερτροφή για τη φροντίδα των ματιών στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Τα γκότζι μμπέρι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική λειτουργία, μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες, σύμφωνα με τα ευρήματα της δυτικής ιατρικής.

Ο κος Γου είπε ότι η οικογένεια της θείας του διατηρούσε ένα κατάστημα κινέζικων φαρμάκων και ότι ως παιδί είχε πάντα γλυκά γκότζι μπέρι να τσιμπολογάει. Πιστεύει ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που διατηρεί ακόμα τα μάτια του χωρίς μυωπία και πρεσβυωπία στην ηλικία των 58 ετών. Ο κος Γου ακόμα και σήμερα έχει ένα μπωλ με γκότζι μπέρι στο γραφείο του για να τσιμπάει. Μας έδωσε επίσης μια συνταγή τσαγιού που ωφελεί την υγεία των ματιών.

Τσάι για καλή όραση

Συστατικά: 15 γρ. γκότζι μπέρι, 10 γρ. λόνγκαν, 10 γρ. αστράγαλο.

Προετοιμασία: Βράστε 800 ml νερό και στη συνέχεια προσθέστε τα συστατικά. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε.

2. Μασάζ

Υπάρχουν πολλά σημεία βελονισμού γύρω από τα μάτια:

(The Epoch Times)

 

  • Cuanzhu (BL2) και Yuyao (EX-HN4) στο κόκκαλο του φρυδιού. (Κουαντζού)
  • Sizhukong (SJ23), δίπλα στα μάτια. (Σιτζουκόνγκ)
  • Chengqi (ST1), κάτω από τα μάτια. (Τσενγκτσί)
  • Tongziliao (GB1), στο εξωτερικό μέρος των ματιών. (Τονγκζιλιάο)
  • Qingming (BL1), στο εσωτερικό μέρος των ματιών. (Τσινμίνγκ)
  • Yangbai (GB14) και Sibai (ST2), πάνω και κάτω από τα μάτια. (Γιάνγκμπαϊ, Σίμπαϊ)

Ο κος Γου είπε ότι το μασάζ των σημείων βελονισμού ένα προς ένα είναι πολύ δύσκολο και ότι, αντίθετα, είναι καλύτερα αν απευθυνθείτε σε όλα τα σημεία βελονισμού με τέσσερεις μόνο κινήσεις:

1. Τοποθετήστε τέσσερα δάχτυλα στο κόκαλο του φρυδιού και κάντε ένα περιστροφικό μασάζ. Αυτό θα μπορούσε να είναι δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο. Σε αυτή την περίπτωση, φτάνετε ταυτόχρονα στα σημεία βελονισμού Cuanzhu, Yuyao και Yangbai, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν την ξηροφθαλμία και την κούραση.

2. Τοποθετήστε τέσσερα δάχτυλα για να περιστρέψετε και να κάνετε μασάζ στην άκρη του κάτω οστού του φρυδιού, το οποίο είναι το σημείο βελονισμού του νεύρου του υποπλεύρου, συμπεριλαμβανομένων των Sibai και Chengqi. Προάγει την κυκλοφορία του αίματος γύρω από τα μάτια και αφαιρεί τους σάκους των ματιών και τους σκούρους δακτυλίους κάτω από τα μάτια.

3. Τοποθετήστε τρία δάχτυλα στην κοίλη υποδοχή γύρω από το κόκαλο των ματιών και εφαρμόστε περιστροφικό μασάζ στα σημεία βελονισμού Sizhukong και Tongziliao, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή αίματος στους βολβούς των ματιών. Εδώ έχετε τους δακρυϊκούς αδένες που κατανέμονται τριγύρω, οπότε είναι ιδανικό για τη θεραπεία του καταρράκτη, των αιωρούμενων στιγμάτων και της ξηροφθαλμίας.

4. Κάντε μασάζ στο σημείο βελονισμού Qingming, στην εσωτερική γωνία των ματιών, με τους δύο δείκτες σας. Ο κος Γου λέει ότι το Qingming είναι το αγαπημένο του βελονιστικό σημείο για τη θεραπεία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν συσκευές με οθόνες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι πιθανό να ξεκινήσει σε μικρότερη ηλικία. Ως εκ τούτου, αρχίζοντας να κάνετε μασάζ σε αυτό το σημείο νωρίτερα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της βλάβης των ματιών.

(The Epoch Times)

 

3. Ασκήσεις για τα μάτια

Η κίνηση του βολβού του ματιού που ασκεί τους έξι μύες των ματιών είναι η τρίτη μέθοδος για την πρόληψη της πρεσβυωπίας. Μέσω της κατάλληλης άσκησης, η παροχή αίματος στα μάτια μπορεί να γίνει πιο επαρκής και αποτρέπει επίσης την πρόωρη γήρανση των ακτινωτών μυών. Αυτές οι κινήσεις είναι σαν να γυμνάζετε καθημερινά τους δικέφαλους με βαράκια για να έχετε υγιή και δυνατά χέρια.

Περιστροφές

Κοιτάξτε πάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά για 3-5 δευτερόλεπτα προς κάθε κατεύθυνση. Στη συνέχεια, περιστρέψτε αργά τα μάτια τρεις φορές δεξιόστροφα και στη συνέχεια τρεις φορές αριστερόστροφα. Προσπαθήστε να τεντώσετε τους βολβούς των ματιών για να φτάσουν σε όλες τις μακρινές γωνίες.

Ασκήσεις εστίασης

Για να εκπαιδεύσετε τους βολβούς των ματιών σε ασκήσεις μακρινής και κοντινής όρασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στυλό ή το δάκτυλό σας ως οδηγό.

Ξεκινήστε από το κέντρο κοντά στην άκρη της μύτης σας, κρατήστε τα μάτια σας στην άκρη του στυλό. Απομακρύνετε αργά το στυλό και στη συνέχεια φέρτε το πάλι κοντά στην άκρη της μύτης σας. Επαναλάβετε αυτή την κίνηση 3-5 φορές.

Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις κινήσεις του κινεζικού χαρακτήρα για το ρύζι «米», προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, πάνω, κάτω, πάνω προς τα δεξιά, κάτω προς τα αριστερά, πάνω προς τα αριστερά και τέλος κάτω προς τα δεξιά, μετακινώντας το στυλό προς το μακρινό άκρο και στη συνέχεια τραβώντας το πίσω στην άκρη της μύτης. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 3-5 φορές.

Ο κος Γου συστήνει να κάνετε τις ασκήσεις και το μασάζ 3 φορές τη μέρα: μία φορά το πρωί, μία φορά το μεσημέρι και μία φορά το βράδυ. Εάν είστε πολύ απασχολημένοι, κάντε το μία φορά πριν πάτε για ύπνο το βράδυ ή πριν πάρετε έναν υπνάκο το μεσημέρι. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται το μεσημέρι, μπορούν να το κάνουν μετά το μεσημεριανό γεύμα. Η ξεκούραση των ματιών μετά τις ασκήσεις μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή, την κόπωση και το συσσωρευμένο γαλακτικό οξύ.

Ο κος Γου λέει ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν η πρεσβυωπία πρωτοεμφανίζεται (τον πρώτο μισό χρόνο). Εάν έχουν ήδη πρεσβυωπία για 1-2 χρόνια, μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από 6 μήνες για να ανακάμψουν. Για όσους έχουν πρεσβυωπία για περισσότερα από δύο χρόνια, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο εμφανές.

Αυτό το σύνολο ασκήσεων όχι μόνο καταπολεμά την πρεσβυωπία, αλλά έχει και θεραπευτική επίδραση στον καταρράκτη που προκαλείται από τη γήρανση. Επιπλέον, ο κος Γου δήλωσε ότι για να καθυστερήσει κανείς τον καταρράκτη, δεν χρειάζεται μόνο να αποτρέψει τη βλάβη του κρυσταλλοειδούς φακού από το ηλιακό φως, αλλά και να αποφύγει τις πιο σημαντικές βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως και το φως LED. Ως εκ τούτου, πρότεινε να έχουν οι άνθρωποι δύο είδη γυαλιών: ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και ένα άλλο ζευγάρι για την προστασία των ματιών από το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών.

Άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας

Είναι υποχρεωτική η χρήση γυαλιών για την πρεσβυωπία; Ο Δρ Γουάνγκ Σινχουί, οφθαλμίατρος στο EyePlus στην Ταϊβάν, δήλωσε στην Epoch Times ότι είτε φοράτε γυαλιά είτε όχι, η πρεσβυωπία θα επιδεινωθεί, επειδή είναι μια διαδικασία γήρανσης. Ωστόσο, χωρίς ένα σωστά βαθμονομημένο ζευγάρι γυαλιά, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ευκολότερα κόπωση και πόνο στα μάτια και μερικές φορές ακόμη και συμπτώματα όπως πόνο στους ώμους και τον αυχένα, πονοκέφαλο, ζάλη ή ναυτία. Έτσι, σε κάθε περίπτωση συνίσταται να φοράτε ένα ζευγάρι κατάλληλα διαμορφωμένα γυαλιά ανάγνωσης.

Η επιλογή των γυαλιών ανάγνωσης δεν διαφέρει από την επιλογή των συνηθισμένων γυαλιών. Ο σωστός σκελετός, οι υψηλής ποιότητας φακοί και η ακριβής συνταγή είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας:

1. Γυαλιά πρεσβυωπίας

Επιλέξτε ανάμεσα σε δύο φακούς με διαφορετικούς βαθμούς ή σε πολυεστιακούς φακούς, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για ανθρώπους που έχουν ταυτόχρονα μυωπία και πρεσβυωπία.

2. Μαλακοί πολυεστιακοί φακοί επαφής

Οι άνθρωποι στους οποίους δεν αρέσουν τα παραδοσιακά γυαλιά μπορούν να επιλέξουν πολυεστιακούς φακούς επαφής. Σε αντίθεση με τους μονοεστιακούς φακούς, χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τους συνηθίσουν οι χρήστες.

3. Χειρουργική επέμβαση πολυεστιακού ενδοφακού (IOL)

Ορισμένοι οφθαλμοπαθείς έχουν ταυτόχρονα πρεσβυωπία και καταρράκτη. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη, ο πολυεστιακός IOL μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για όλους και δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς με αμφιβληστροειδή ή οπτική νευροπάθεια. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι θα βιώσουν νυχτερινή θάμβωση μετά τη χειρουργική επέμβαση, οπότε δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πρέπει να οδηγούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη νύχτα.

4. Θεραπεία με λέιζερ

Πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη και δημοφιλής θεραπεία για την πρεσβυωπία. Κατ’ αρχήν, χρησιμοποιεί τη διαφορά διοπτριών μεταξύ των δύο ματιών για να λύσει το πρόβλημα της όρασης τόσο των μακρινών όσο και των κοντινών αντικειμένων. Σε γενικές γραμμές, το ένα μάτι θα ρυθμιστεί σε μηδενική διοπτρία για να βλέπει το μακρινό και το άλλο μάτι θα ρυθμιστεί μεταξύ 75 και 150 διοπτριών για να βλέπει τα κοντινά αντικείμενα, δημιουργώντας μια παράλλαξη μεταξύ των δύο ματιών. Η θεραπεία με λέιζερ θα πρέπει να αξιολογείται και να συζητείται με έναν οφθαλμίατρο.

5. Laser Plus

Μια προηγμένη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ πρεσβυωπίας, το Laser Plus είναι παρόμοιο με τη θεραπεία με λέιζερ μυωπίας του παρελθόντος. Κατά τη διαδικασία της κοπής του κερατοειδούς, δημιουργείται ένα μοναδικό σχήμα, με αποτέλεσμα ένα διευρυμένο βάθος πεδίου για την όραση των πραγμάτων, μειώνοντας την παράλλαξη μεταξύ των δύο ματιών. Επειδή όμως πρόκειται για μια ειδική τεχνική κοπής, υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής μετά την επέμβαση.

Σημείωση: Ορισμένα από τα κινέζικα βότανα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να ακούγονται εξωτικά και άγνωστα, αλλά συνήθως υπάρχουν στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και στα ασιατικά παντοπωλεία.

Της Amber Yang

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε