Της Sophia Lam.
Τα νοσοκομεία τριτοβάθμιας της Σαγκάης βιώνουν μια αλματώδη αύξηση του αριθμού των ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών τους, ο οποίος είναι διπλάσιος ή και πολλαπλάσιος από τον συνήθη φόρτο εργασίας τους, σύμφωνα με τους γιατρούς. Οι ασθενείς περιμένουν έως και οκτώ ώρες για να δουν γιατρό σε ορισμένα από τα νοσοκομεία.
«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που έρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πέντε ή έξι ώρες πριν δουν γιατρό. Ορισμένοι ασθενείς έχουν περιμένει ακόμη και οκτώ ώρες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα [για να συντομεύσουμε τον χρόνο αναμονής], καθώς εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο», δήλωσε ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Σινχουα στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times στις 30 Δεκεμβρίου.
Ο γιατρός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι και η κλινική πυρετού του νοσοκομείου είναι γεμάτη με ασθενείς.
Το νοσοκομείο Σινχουα δεν είναι το μόνο νοσοκομείο στη Σαγκάη που έχει δει ξαφνική αύξηση των ασθενών έκτακτης ανάγκης.
«Το ανατολικό και το νότιο τμήμα του νοσοκομείου δέχονται 1.500 και 1.000 ασθενείς, αντίστοιχα, κάθε μέρα», δήλωσε ο Ζουάνγκ Ξου, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου εξωτερικών ιατρείων και επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ρεντζι, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζιαο Τονγκ της Σαγκάης.
Το νοσοκομείο Ρεντζι διαθέτει συνολικά τέσσερα τμήματα, αλλά ο Ζουάνγκ δεν ανέφερε τον αριθμό των ασθενών στους άλλους δύο τομείς.
Ο Ζουάνγκ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ασθενοφόρων που δέχθηκε στις 28 Δεκεμβρίου ήταν 269, αριθμός ρεκόρ για τα νοσοκομεία της πόλης, όπως αναφέρει η National Business Daily (NBD), μια κρατική κινεζική επιχειρηματική εφημερίδα.
Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνει πολλά ασθενοφόρα σταθμευμένα έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ρεντζι.
Η Epoch Times δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του υλικού.
Τα κινεζικά νοσοκομεία κατηγοριοποιούνται σε τρεις βαθμίδες: πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι ένα ολοκληρωμένο, γενικό νοσοκομείο, σε επίπεδο πόλης, επαρχίας ή εθνικό, το οποίο είναι παρόμοιο με ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο στις δυτικές χώρες.
Η Σαγκάη διαθέτει 66 τριτοβάθμια νοσοκομεία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην Κίνα μετά το Πεκίνο, το οποίο διαθέτει 78.
Ο Τσεν Ερζεν , αναπληρωτής διευθυντής του Νοσοκομείου Ρουιντζι, το οποίο είναι επίσης συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζιαο Τονγκ της Σαγκάης, δήλωσε στην εφημερίδα «The Paper», το φερέφωνο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) της Σαγκάης, στις 29 Δεκεμβρίου ότι ο αριθμός των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά αυξήθηκε σημαντικά, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους από πριν, φτάνοντας τους 1.500 ασθενείς την ημέρα. Σύμφωνα με τον Τσεν, «η κορύφωση των σοβαρών περιστατικών αναδύθηκε σταδιακά».
Ο Τσεν σημείωσε ότι το 80 τοις εκατό των ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ήταν μολυσμένοι με COVID και ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν το 40 έως 50 τοις εκατό του συνόλου των ασθενών που δέχονται. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς άνω των 65 ετών έχουν συμπτώματα πνευμονίας.
Βίντεο που στάλθηκε στην Epoch Times αποκάλυψε ότι το Γενικό Νοσοκομείο της Σαγκάης ήταν γεμάτο με ασθενείς στις 28 Δεκεμβρίου.
Μια διαδικτυακή φωτογραφία δείχνει ασθενείς του νοσοκομείου Σαγκάη Τζονγκσαν να λαμβάνουν ενδοφλέβια θεραπεία και οξυγονοθεραπεία στο χώρο έξω από το νοσοκομείο.
Λόγο του χειμώνα η θερμοκρασία στη Σαγκάη φτάνει μόλις τους 5°C.
Μετά τα αυστηρά lockdown σε όλη την πόλη που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι κάτοικοι του εμπορικού και οικονομικού κέντρου της Κίνας υπέστησαν άλλο ένα πλήγμα από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τρία μέλη της οικογένειας έχουν COVID: κάτοικος της Σαγκάης
«Η σύζυγός μου, το παιδί μου και η 85χρονη μητέρα μου έχουν μολυνθεί από COVID κατά τη διάρκεια αυτής της πρόσφατης έξαρσης της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Λιού (ψευδώνυμο), κάτοικος της Σαγκάης, στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times στις 30 Δεκεμβρίου.
Τόσο η σύζυγός του όσο και η μητέρα του έχουν χαμηλό πυρετό και δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, είπε ο Λιού. «Δεν τολμάμε να πάμε στο νοσοκομείο, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο» πρόσθεσε.
Ο Λιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το 2% των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης θα μπορούσε να νοσήσει σοβαρά από COVID. «Αυτό ανέρχεται σε πάνω από 500.000 άτομα. Για να δουν γιατρό, οι άνθρωποι τείνουν να πηγαίνουν σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, τα οποία διαθέτουν καλύτερους γιατρούς και εξοπλισμό. Νομίζω ότι είναι τρομακτικό να πηγαίνει κανείς σε αυτά τα νοσοκομεία», δήλωσε ο Λιού.
Ο Λιού δήλωσε στην Epoch Times ότι είχε κολλήσει τη COVID-19 τον περασμένο Απρίλιο και κλείστηκε σε μια αυτοσχέδια εγκατάσταση καραντίνας αφού βρέθηκε θετικός. Είπε ότι δεν έχει μολυνθεί σε αυτό το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων.
Ο Τζανγκ Γουενχονγκ, επικεφαλής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Νοσοκομείου Χουασαν της Σαγκάης του Πανεπιστημίου Φουνταν, δήλωσε σε σεμινάριο πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας ότι το ποσοστό μόλυνσης από την πανδημία στις μεγάλες πόλεις της Κίνας ξεπερνά το 50%. Καθώς πλησιάζει η κινεζική πρωτοχρονιά -η σημαντικότερη γιορτή της Κίνας-, αναμένει ότι έως και το 80% του πληθυσμού στην Κίνα μπορεί να έχει μολυνθεί από COVID, σύμφωνα με το φερέφωνο του ΚΚΚ China News Weekly στις 30 Δεκεμβρίου.
Οι Σια Σονγκ και Λουο Για συνέβαλαν σε αυτή το άρθρο.