Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ένα παιδί λαμβάνει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech COVID-19 στο κυβερνητικό κέντρο της κομητείας Fairfax στο Annandale, Va., στις 4 Νοεμβρίου 2021. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Αναφορές για σπάνιο έλκος του αιδοίου σε έφηβα κορίτσια μετά από τη χορήγηση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer

Περιπτώσεις σπάνιων ελκών του αιδοίου έχουν διαγνωστεί σε έφηβα κορίτσια μετά τη λήψη δεύτερης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με την έκδοση Απριλίου του Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology.

Στο ιατρικό περιοδικό αναφέρθηκαν έξι περιπτώσεις εφήβων κοριτσιών ηλικίας 12 έως 16 ετών που εμφάνισαν επώδυνα έλκη των γεννητικών οργάνων εντός τεσσάρων ημερών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων που συνέβησαν μετά από μόλυνση με την COVID-19.

Είναι η πρώτη φορά που περιπτώσεις ελκών αιδοίου σε εφήβους και νεαρές γυναίκες εξετάζονται και συζητούνται στην ιατρική βιβλιογραφία.

Οι γιατροί λένε για αυτές τις περιπτώσεις ότι είναι «σημαντικό να εντοπίζονται και να εξηγούνται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ώστε να βοηθηθεί η διάλυση του δισταγμού που μπορεί να αισθάνονται ορισμένοι ασθενείς σχετικά με τη λήψη ενός νέου εμβολίου».

Τα έλκη του αιδοίου -γνωστά ως αφθώδη έλκη του αιδοίου, έλκη Lipschütz ή οξέα έλκη των γεννητικών οργάνων- είναι μη σεξουαλικά επίκτητες επώδυνες βλάβες που σχηματίζονται στις εξωτερικές δομές των γυναικείων γεννητικών οργάνων ή στο αιδοίο. Η πάθηση προσβάλλει κυρίως εφήβους και νεαρές γυναίκες, αλλά έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών.

Σε αντίθεση με τις στοματικές πληγές που αποτελούν καθιερωμένη ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων εμβολίων, τα έλκη αιδοίου δεν αποτελούν.

Μια απλή αναζήτηση στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων (VAERS) για το αφθώδες έλκος, το κολπικό έλκος, το έλκος αιδοίου και το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer, καταλήγει σε 282 συνολικά συμβάντα από τις 14 Απριλίου.

Από αυτά, πάνω από 40 αναφορές αφορούσαν έλκη στα γεννητικά όργανα σε εφήβους και νεαρές γυναίκες αρκετές ημέρες μετά τη δεύτερη δόση της Pfizer, ενώ οι υπόλοιπες ήταν αναφορές για έλκη στο στόμα. Αρκετά περιστατικά εμφανίστηκαν επίσης μετά την πρώτη και την τρίτη δόση.

Η νεότερη που εμφάνισε έλκη στο αιδοίο ήταν ένα 10χρονο κορίτσι από τη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο εμφάνισε αρκετές επώδυνες βλάβες 24 ώρες μετά τη δεύτερη δόσης της Pfizer στις 29 Ιανουαρίου 2022, [VAERS ID number: 2087752-1]. Η εξέταση της ήταν αρνητική για τον ιό του απλού έρπητα. Η έκθεση δεν αναφέρει εάν έγινε εξέταση για COVID-19.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι οι αναφορές που υποβάλλονται στο VAERS δεν αποδεικνύουν απαραίτητα την αιτιώδη συνάφεια.

«Αν και πολύ σημαντικές για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων, οι αναφορές VAERS από μόνες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί εάν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε ένα ανεπιθύμητο συμβάν ή ασθένεια», γράφει το CDC.

Αναφορές περιστατικών

Η πρώτη αναφορά περίπτωσης που περιγράφει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης ελκών αιδοίου και το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer είναι ενός 16χρονου ασθενούς από τη Μινεσότα. Παρουσίασε πυρετό, πόνο στο σώμα, κόπωση και κολπικές αλλοιώσεις εντός 24 ωρών από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου mRNA COVID-19. Τα έλκη έγιναν εξαιρετικά επώδυνα και η ασθενής είχε δυσκολία στο περπάτημα, την ούρηση και την αφόδευση όταν προσήλθε στην παιδογυναικολογική κλινική έξι ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Η ασθενής εξετάστηκε για COVID-19, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και δύο κοινούς ιούς – τον ιό Epstein-Barr (EBV) και τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV). Όλες οι εξετάσεις ήταν αρνητικές εκτός από την εξέταση EBV, η οποία έδειξε ότι είχε προηγούμενη λοίμωξη.

Τα μη σεξουαλικά αποκτηθέντα έλκη αιδοίου έχουν συσχετιστεί με διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων του EBV, της γρίπης και πιο πρόσφατα της COVID-19. Ωστόσο, με βάση την κλινική εικόνα της ασθενούς, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έλκη σχετίζονταν με το mRNA εμβόλιο της Pfizer.

Χωρίς να υπάρχει τυποποιημένο πρωτόκολλο θεραπείας για αυτούς τους τύπους ελκών, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα και τοπικών φαρμάκων για τον έλεγχο του πόνου. Επίσης, συνταγογραφούνται λουτρά Sitz για την ανακούφιση από τον πόνο, το πρήξιμο και άλλα συμπτώματα.

Η δεύτερη αναφορά περίπτωσης (pdf) αφορούσε ένα 14χρονο κορίτσι από τη Νεμπράσκα, το οποίο ανέφερε πόνο στο αιδοίο και αλλοιώσεις δύο ημέρες αφότου έλαβε το δεύτερο εμβόλιο της Pfizer. Πριν από τον πόνο στο αιδοίο, η ασθενής είχε «παροδικά αλλά σοβαρά συμπτώματα κόπωσης, πόνους στο σώμα και αϋπνία» 12 ώρες μετά την ένεση mRNA. Όλες οι εξετάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19, ήταν αρνητικές.

«Πιστεύουμε ότι η περίπτωση αυτή καταδεικνύει μια πιθανή νέα συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της Pfizer και της ανάπτυξης ενός αιδοιοαφθικού έλκους σε μια έφηβη ασθενή», γράφουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Στο νοσοκομείο Children’s Mercy στο Μιζούρι, τρεις γυναίκες ασθενείς ηλικίας 12 έως 15 ετών διαγνώστηκαν με έλκη των γεννητικών οργάνων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2021. Και οι τρεις προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά με πόνο και πολλαπλά έλκη στο αιδοίο εντός 24 έως 48 ωρών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Οι εξετάσεις τους ήταν αρνητικές για τον κυτταρομεγαλοϊό και τον ιό Epstein-Barr και καμία δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα στην COVID-19. Η κατάστασή τους υποχώρησε αυθόρμητα έως την τρίτη εβδομάδα.

Η έκτη αναφορά αφορούσε μια 16χρονη από τη Μασαχουσέτη η οποία εμφάνισε επώδυνη ούρηση, κνησμό και έκκριση από το αιδοίο και διόγκωση των χειλέων τέσσερις ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Την επόμενη ημέρα προσήλθε στη γυναικολογική κλινική με έλκη στο αιδοίο. Οι εξετάσεις της ήταν αρνητικές για τους ιούς του απλού έρπητα 1 και 2, Epstein-Barr, κυτταρομεγαλοϊό και μυκόπλασμα, ένα βακτήριο.

«Σε αυτή την εποχή της πανδημίας, ο έλεγχος για λοίμωξη από COVID-19 ή η ερώτηση για πρόσφατο εμβολιασμό με COVID-19 θα πρέπει να εξετάζεται σε όλες τις νεαρές γυναίκες που παρουσιάζουν οξέα έλκη των γεννητικών οργάνων», αναφέρουν οι συγγραφείς της αναφοράς του περιστατικού.

Και οι έξι ασθενείς δεν είχαν καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στην πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Η υποχώρηση των ελκών και του πόνου ποικίλλει για κάθε ασθενή και κυμαίνεται από μία έως τρεις εβδομάδες με φάρμακα και άλλη υποστηρικτική φροντίδα.

Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε