Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Αυτή η χωρίς ημερομηνία φωτογραφία που έγινε διαθέσιμη από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου τον Σεπτέμβριο του 2021 δείχνει απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη στο Εθνικό Πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό. (NPS μέσω AP)

Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές στη Βόρεια Αμερική

Απολιθωμένες πατημασιές ανακαλύφθηκαν στο Νέο Μεξικό στη Βόρεια Αμερική που δείχνουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Βόρεια Αμερική υπήρξαν περίπου 23.000 χρόνια πριν, ανέφεραν οι ερευνητές την Πέμπτη.

Τα πρώτα αποτυπώματα βρέθηκαν σε μια ξηρή κοίτη λίμνης στο Εθνικό Πάρκο White Sands το 2009. Οι επιστήμονες στο Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέλυσαν πρόσφατα σπόρους που είχαν κολλήσει στα ίχνη για να προσδιορίσουν την κατά προσέγγιση ηλικία τους, που κυμαίνονταν από περίπου 22.800 έως 21.130 χρόνια πριν.

Τα ευρήματα μπορεί να ρίξουν φως σε ένα μυστήριο που εδώ και πολύ καιρό ενδιαφέρει τους επιστήμονες: Πότε έφτασαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Αμερική, μετά τη διασπορά τους από την Αφρική και την Ασία;

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία μετανάστευση ήρθε μέσω μιας βυθισμένης πλέον χερσαίας γέφυρας που συνέδεε την Ασία με την Αλάσκα. Με βάση διάφορα στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων κάποιων λίθινων εργαλείων, απολιθωμένων οστών και γενετικής ανάλυσης, οι ερευνητές έχουν προσφέρει μια σειρά πιθανών χρονολογιών για την άφιξη του ανθρώπου στην Αμερική, από 13.000 έως 26.000 χρόνια πριν ή περισσότερο.

Η τρέχουσα μελέτη παρέχει μια πιο σταθερή βάση για το πότε οι άνθρωποι ήταν σίγουρα στη Βόρεια Αμερική, αν και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει νωρίτερα, λένε οι ερευνητές. Τα απολιθωμένα αποτυπώματα είναι τα πιο αδιαμφισβήτητα και άμεσα αποδεικτικά στοιχεία από «πολιτιστικά αντικείμενα, τροποποιημένα οστά ή άλλα κοινά απολιθώματα», έγραψαν στο περιοδικό Science, που δημοσίευσε τη μελέτη την Πέμπτη.

«Αυτό που παρουσιάζουμε εδώ είναι απόδειξη ενός σταθερού χρόνου και τοποθεσίας», είπαν.

Με βάση το μέγεθος των αποτυπωμάτων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τουλάχιστον ορισμένα ανήκουν σε παιδιά και εφήβους που έζησαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Ο Ντέιβιντ Μπούστος, διαχειριστής προγράμματος πόρων του πάρκου, εντόπισε τα πρώτα ίχνη σε αρχαίους υγρότοπους το 2009. Αυτός καθώς και άλλα άτομα βρήκαν περισσότερα στο πάρκο με την πάροδο του χρόνου.

«Γνωρίζαμε ότι ήταν παλιά, αλλά δεν είχαμε κανέναν τρόπο να χρονολογήσουμε αυτά τα αποτυπώματα πριν ανακαλύψουμε μερικά με σπόρους που είχαν από πάνω», είπε την Πέμπτη.

Δημιουργημένα από λεπτή λάσπη και πηλό, τα ίχνη είναι εύθραυστα, οπότε οι ερευνητές έπρεπε να εργαστούν γρήγορα για να συλλέξουν δείγματα, είπε ο Μπούστος.

«Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να τα σώσουμε είναι να τα καταγράψουμε – να τραβήξουμε πολλές φωτογραφίες και να κάνουμε τρισδιάστατα μοντέλα», είπε.

Παλαιότερες ανασκαφές στο Εθνικό Πάρκο White Sands αποκάλυψαν απολιθωμένα ίχνη που άφησε μια αιλουροειδής γάτα, ένας λύκος,  μαμούθ της Κολομβίας και άλλα ζώα της εποχής των παγετώνων.

Της Christina Larson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε