Τρίτη, 23 Απρ, 2024

Ανθρωπολογία: Οι κοινωνίες χρησιμοποιούν υπερφυσικές εξηγήσεις για τα φυσικά φαινόμενα

Οι κοινωνίες χρησιμοποιούν υπερφυσικές εξηγήσεις για να ερμηνεύσουν φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι σεισμοί ή το ξέσπασμα ασθενειών, διαπιστώνεται έπειτα από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».

Η έρευνα έγινε σε ιστορικά εθνογραφικά κείμενα από 114 κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα. Οι κοινωνίες αυτές διαφέρουν σε κοινωνική πολυπλοκότητα, από μεγάλες αστικές κοινωνίες έως μικρότερες νομαδικές ομάδες. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τζάκσον από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και την Ντάνικα Γουίλμπανκς από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, σημειώνει ότι οι υπερφυσικές πεποιθήσεις, θεοί, μάγισσες ακόμα και το κακό μάτι, εμφανίστηκαν για να καλύψουν ένα κενό στην κατανόησή μας για τον κόσμο.

Οι πεποιθήσεις αυτές ήταν πιο διαδεδομένες για φυσικά φαινόμενα παρά για κοινωνικά φαινόμενα, όπως κλοπές ή φόνοι. Συγκεκριμένα, το 96% των κοινωνιών χρησιμοποίησαν υπερφυσικές εξηγήσεις για τις ασθένειες, το 92% για την έλλειψη τροφίμων και το 90% για τους φυσικούς κινδύνους. Αντίθετα, μόνο το 67% των κοινωνιών χρησιμοποιούσε υπερφυσικές εξηγήσεις για τον πόλεμο, 82% για το φόνο και 26% για τις κλοπές. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι υπερφυσικές εξηγήσεις των κοινωνικών φαινομένων ήταν πιο συχνές σε κοινωνίες με μεγαλύτερο πληθυσμό, περισσότερα χρήματα, χερσαίες μεταφορές και τεχνολογική εξειδίκευση. Όπως υποστηρίζουν, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν υπερφυσικές εξηγήσεις, όταν δεν υπάρχει σαφής ανθρώπινη αιτία για ένα φαινόμενο.

Μ.Κουζινοπούλου

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε