Τρίτη, 03 Οκτ, 2023
(Nathan Howard/Getty Images)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο FDA ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μελέτη για 4 πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer

Εμβόλια & Ασφάλεια

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε ότι αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα μια μελέτη σχετικά με τέσσερις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ηλικιωμένα άτομα μετά την λήψη του εμβολίου COVID-19 της Pfizer.

«Η ανασκόπηση των ιατρικών αρχείων και οι στατιστικές αναλύσεις ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης βρίσκονται επί του παρόντος υπό εσωτερική εξέταση στον FDA», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η δημοσίευση των ευρημάτων της μελέτης αναμένεται αργότερα αυτό το φθινόπωρο».

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Pfizer δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τον Ιούλιο 2021, ο FDA δήλωσε ότι οι τέσσερις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες εντοπίστηκαν μετά από την ανάλυση της βάσης δεδομένων του Medicare, ένα κυβερνητικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν θρόμβωση του αίματος στους πνεύμονες, ανεπαρκές οξυγόνο στην καρδιά, χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη.

«Ο FDA συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19 και θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα ευρήματα με τη διεξαγωγή αυστηρότερων επιδημιολογικών μελετών. Ο FDA θα μοιραστεί περαιτέρω πληροφορίες με το κοινό μόλις αυτές καταστούν διαθέσιμες», ανέφερε τότε ο οργανισμός.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν εντοπίστηκαν στους λήπτες των άλλων δύο εμβολίων που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή.

Ο FDA ανέφερε ότι η χορήγηση των εμβολίων σε μεγάλο αριθμό ατόμων μπορεί να παρουσιάσει πρόσθετες, δυνητικά λιγότερο συχνές ή/και σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν εντοπίστηκαν στις δοκιμές, και κατά τους μήνες που ακολούθησαν μετά την έγκριση των εμβολίων, ο FDA ανακοίνωνε επιπλέον κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Τα άτομα που πρόκειται να λάβουν τα εμβόλια Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax ενημερώνονται στα ενημερωτικά δελτία του FDA ότι ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα, δύο μορφές φλεγμονής της καρδιάς, είναι πιθανές μετά τη λήψη των εμβολίων Pfizer, Moderna και Novavax. Τα στοιχεία που συσσωρεύτηκαν μετά τις δοκιμές δείχνουν αιτιώδη σχέση μεταξύ της φλεγμονής της καρδιάς και των εμβολίων Pfizer και Moderna, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ.

Άλλες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί μετά τη λήψη ενός ή περισσότερων από τα εμβόλια περιλαμβάνουν διογκωμένους λεμφαδένες, μυρμήγκιασμα του δέρματος, θρόμβους αίματος και διάρροια.

Ο FDA και άλλοι οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων, θέση που αμφισβητείται από ορισμένους ειδικούς σε θέματα υγείας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε