Πέμπτη, 29 Σεπ, 2022
(Ευγενική παραχώρηση του Stephen Haywood / National Trust)

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν το πρώτο γνωστό ρωμαϊκό μωσαϊκό του Μεσαίωνα που δημιουργήθηκε στην Βρετανία

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

Κείμενο: Jenni Julander  

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο, λεπτεπίλεπτο ρωμαϊκό μωσαϊκό που χρονολογείται στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. Η ανακάλυψη συγκλόνισε τους ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους το μωσαϊκό αυτό τεχνουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, δεκαετίες μετά τη λήξη της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Βρετανία.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας, θέτει υπό αμφισβήτηση ορισμένες ιστορικές θεωρίες σχετικά με αυτήν τη χρονική περίοδο.

Ο αρχαιολόγος Μάρτιν Πάπγουορθ (Martin Papworth) στο μωσαϊκό στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας (Ευγενική παραχώρηση του Stephen Haywood / National Trust)

 

Πανοραμική άποψη του μωσαϊκού στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας (Ευγενική παραχώρηση του Mike Calnan / National Trust)

 

Για παράδειγμα, εδώ και πολύ καιρό υπήρχε η αντίληψη ότι οι ρωμαϊκές βίλες και τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν αμέσως μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι ιστορικοί υποστήριζαν το ίδιο και για την αποχώρηση των ρωμαϊκών στρατευμάτων από τη Βρετανία.

Ωστόσο, αυτό το μωσαϊκό αποκαλύπτει ότι μπορεί να μην ήταν έτσι τα πράγματα. Ίσως η μετάβαση από τη ρωμαϊκή κυριαρχία έγινε πολύ πιο σταδιακά.

«Πιστεύεται γενικά ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στράφηκε στην καλλιέργεια ώστε να μπορέσει να επιβιώσει», λέει ο Μάρτιν Πάπγουορθ, αρχαιολόγος του οργανισμού National Trust του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό όσον αφορά τη χρονολόγηση αυτού του μωσαϊκού στο Chedworth είναι ότι αποδεικνύει μια πιο σταδιακή παρακμή. Η δημιουργία ενός νέου δωματίου και η τοποθέτηση ενός νέου ορόφου, υποδηλώνουν πλούτο καθώς και ότι η κατασκευή μωσαϊκών συνεχίστηκε για επιπλέον 50 χρόνια από ό, τι αναμενόταν».

Άποψη τμήματος του μωσαϊκού που ανασκάφθηκε στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας (Ευγενική παραχώρηση του Mike Calnan / National Trust)

 

Εθελοντές προβαίνουν σε ανασκαφή του μωσαϊκού στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας (Ευγενική παραχώρηση του National Trust)

 

Το μωσαϊκό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017, αλλά μόλις πρόσφατα χρονολογήθηκε. Οι αρχαιολόγοι σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι κατασκευάστηκε μετά το 424 μ.Χ.

Στην πραγματικότητα, η χρονολόγηση αυτή φάνηκε τόσο παράξενη που το National Trust ζήτησε να επανεξεταστεί το εύρημα για επιβεβαίωση.

Ωστόσο, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα θεωρήθηκε σωστή και τώρα ο National Trust παρουσιάζει αυτό το μωσαϊκό ως το πρώτο μωσαϊκό της περιόδου των μέσων του 5ου αιώνα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Η εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι το μωσαϊκό είναι κατώτερης ποιότητας σε σχέση με άλλα έργα του 4ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, κάτι που ίσως είναι μια ένδειξη ότι η τέχνη και οι δεξιότητες χάθηκαν καθώς οι Ρωμαίοι αποχώρησαν από τη Βρετανία.

Ωστόσο, αυτό το έργο τέχνης εξακολουθεί να είναι μια εκπληκτική σύνθεση κέλτικων κόμπων και λουλουδιών πλαισιωμένων από αλληλένδετους κύκλους.

Μια ομάδα εθελοντών αποκαλύπτουν το μωσαϊκό στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας (Ευγενική παραχώρηση του Barry Batchelor / National Trust)

 

Μέρος του μωσαϊκού του 5ου αιώνα αποκαλύφθηκε στη ρωμαϊκή βίλα του Chedworth της Αγγλίας (Ευγενική παραχώρηση του Mike Calnan / National Trust)

 

Αν και δεν είναι σαφές ποιοι μπορεί να διέμεναν στη βίλα όταν κατασκευάστηκε το μωσαϊκό, ο Πάπγουορθ εικάζει ότι οι κάτοικοι πιθανόν να ήταν εύποροι και πρόσωπα με επιρροή.

«Ο πέμπτος αιώνας είναι μια εποχή που σηματοδοτεί την αρχή της μεταρωμαϊκής περιόδου, που συχνά αποκαλείται και σκοτεινός αιώνας, μια εποχή από την οποία λίγα έγγραφα σώζονται και τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι σπάνια», είπε.

Για να προστατεύσει το μωσαϊκό από τις καιρικές συνθήκες, ο National Trust το κάλυψε εκ νέου. Τώρα, ο οργανισμός αναζητά χρηματοδότηση για να μετατρέψει την τοποθεσία σε μια διαδραστική εμπειρία κατά την οποία το κοινό θα μπορούσε από μόνο του να εξερευνήσει τα μωσαϊκά της περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε