Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλάει καθώς παρουσιάζει την ετήσια οικονομική έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο στις 26 Ιανουαρίου 2022. (John Macdougall/Pool Via Reuters)

Αξιωματούχοι: Η Γερμανία θα μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε την 1η Μαΐου ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και αναμένει να είναι πλήρως ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος ανέφερε στο Twitter ότι ο στόχος είναι «ρεαλιστικός», ενώ σημείωσε ότι το έθνος έχει ήδη μειώσει το μερίδιό του από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές στο 12% για το πετρέλαιο, στο 8% για τον άνθρακα και στο 35% για το φυσικό αέριο από την αρχή του έτους.

«Όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνουμε απαιτούν μια τεράστια κοινή προσπάθεια από όλους τους φορείς και σημαίνουν επίσης κόστος που γίνεται αισθητό τόσο στην οικονομία όσο και στους καταναλωτές», ανέφερε ο Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του. «Αλλά είναι απαραίτητα, αν δεν θέλουμε πλέον να εκβιαζόμαστε από τη Ρωσία».

Η Γερμανία έχει καταφέρει να στραφεί στην προμήθεια πετρελαίου και άνθρακα από άλλες χώρες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι «η πλήρης ανεξαρτησία από τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού είναι επομένως ρεαλιστική», ανέφερε το υπουργείο του Χάμπεκ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την Ουκρανία και άλλα κράτη να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 40% στην ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αγοράζει περίπου το 25% του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αφήνοντας τους αξιωματούχους απρόθυμους να μειώσουν τις εν λόγω εισαγωγές.

Ενώ το μερίδιό της στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει μειωθεί στο 35 τοις εκατό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω της αυξημένης προμήθειας από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, η γερμανική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η πλήρης αποκοπή της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να έχει οικονομικές συνέπειες με τη μορφή υψηλότερου πληθωρισμού και μείωσης της οικονομικής παραγωγής της χώρας κατά περίπου 5 τοις εκατό.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι επικερδείς πληρωμές για την ενέργεια εξυπηρετούν την περαιτέρω ενίσχυση της εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, η ΕΕ καταβάλλει στη Ρωσία 850 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ωστόσο, μια έρευνα του Ινστιτούτου Ifo στις 2 Μαΐου διαπίστωσε ότι λιγότερες γερμανικές εταιρείες φοβούνται για την επιβίωσή τους απ’ ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τους οικονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το 7,1% των σχεδόν 8.500 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνθηκαν ότι απειλείται η ύπαρξή τους, ποσοστό σχεδόν το μισό από το ποσοστό που είχε βρεθεί στην προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 13,7%.

Για την περαιτέρω μείωση των ρωσικών εισαγωγών, η Γερμανία σχεδιάζει να επιταχύνει την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά σημείωσε ότι αυτό απαιτεί «μια τεράστια κοινή προσπάθεια» που θα επιφέρει επίσης «κόστος που θα το νιώσουν η οικονομία και οι καταναλωτές».

Τα σχόλια του Χάμπεκ έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε στους Times του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν «κάποια μορφή εμπάργκο πετρελαίου», αλλά αυτό πρέπει να γίνει «με τρόπο που να μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες για εμάς τους ίδιους».

Εν τω μεταξύ, στις 26 Απριλίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, αφού οι δύο χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

Η εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη σημείωσε ότι «οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνουν σε ρούβλια», όπως υπαγόρευσε ο Πούτιν, και ότι τα δύο κράτη είχαν ενημερωθεί σχετικά «εγκαίρως».

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε