Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Λογότυπο της Ιντερπόλ στο Παγκόσμιο Συγκρότημα Καινοτομίας της Ιντερπόλ στη Σιγκαπούρη στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. (Reuters/Edgar Su)

Αξιωματούχος του ΚΚΚ εντάσσεται στην Ιντερπόλ – διεθνείς νομοθέτες ζητούν επιτακτικά την ανάκληση των συνθηκών έκδοσης με την Κίνα

Παγκόσμιοι κοινοβουλευτικοί κάλεσαν τις κυβερνήσεις να ανακαλέσουν τις συνθήκες έκδοσης με την Κίνα, επειδή φοβούνται ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα χρησιμοποιήσει το διεθνές όργανο επιβολής του νόμου για να κυνηγήσει αντιφρονούντες πέρα από τα σύνορα, καθώς ο υποψήφιος της Κίνας κέρδισε μια θέση-κλειδί στην Ιντερπόλ.

Η Διεθνής Αστυνομία (Ιντερπόλ) εξέλεξε στις 25 Νοεμβρίου τον Χου Μπινσέν, αξιωματούχο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, ως εκπρόσωπο της Ασίας στην 13μελή εκτελεστική επιτροπή της κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ιντερπόλ στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκλογή του Χου δίνει στο κινεζικό καθεστώς «το πράσινο φως να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ ως όχημα για τις κατασταλτικές πολιτικές του σε παγκόσμιο επίπεδο και θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο χιλιάδες αντιφρονούντες του Χονγκ Κονγκ, των Ουιγούρων, του Θιβέτ, της Ταϊβάν και των Κινέζων που ζουν στο εξωτερικό», ανέφερε η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC) σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Το κινεζικό καθεστώς έχει «επανειλημμένα καταχραστεί την Red Notice της Ιντερπόλ για να διώξει τους εξόριστους αντιφρονούντες», σύμφωνα με την IPAC.

Πενήντα πολιτικοί της ομάδας κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους για την υποψηφιότητα του Χου σε κοινή επιστολή στις 15 Νοεμβρίου. Υποστήριξαν ότι το κινεζικό καθεστώς έστειλε τον Χου για να συνεχίσει να επεκτείνει το «μακρύ χέρι της αστυνόμευσης στο εξωτερικό», επικαλούμενοι έκθεση της ομάδας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders.

Η έκθεση, με τίτλο «No Room to Run», εξετάζει πώς το καθεστώς απέφευγε να δημοσιοποιήσει τα αιτήματα Red Notice της Ιντερπόλ, θέτοντας χιλιάδες ακτιβιστές και αντιφρονούντες σε κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και έκδοσης στην Κίνα. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου, το τμήμα διεθνούς συνεργασίας, στο οποίο ο Χου εργάζεται ως ανώτερος αξιωματούχος, είναι υπεύθυνο για την καταδίωξη υποτιθέμενων φυγάδων στο εξωτερικό με νόμιμα ή παράνομα μέσα.

Η διεθνής διακομματική ομάδα κοινοβουλευτικών είναι πλέον «πολύ ανήσυχη» από την εκλογή του Χου.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις κυβερνήσεις να ανακαλέσουν τις συνθήκες έκδοσης με τη ΛΔΚ και το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η IPAC. «Οι ακτιβιστές, οι αντιφρονούντες και οι εξόριστοι που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να προστατεύονται από την παρενόχληση και τον εκφοβισμό από τις αρχές της ΛΔΚ».

Η πρόεδρος της οργάνωσης δικαιωμάτων Hong Kong Link, Γκλόρια Φουνγκ, εξέφρασε τις ανησυχίες της, σε προηγούμενη συνέντευξή της στην Epoch Times, σχετικά με την κατάχρηση της βάσης δεδομένων της οργάνωσης από το Πεκίνο μετά την εκλογή του Χου.

Ο διευθυντής της Safeguard Defenders, Πίτερ Ντάλιν, προειδοποίησε σε ανάρτησή του την Πέμπτη, λέγοντας ότι «μια αλεπού έχει πλέον τεθεί επικεφαλής για να παρακολουθεί τα πρόβατα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Κίνα. Ο ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος ασφαλείας εξαφανίστηκε το 2018 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο σπίτι του. Ο Μενγκ εμφανίστηκε αργότερα εκ νέου στο δικαστήριο και κατηγορήθηκε για αποδοχή δωροδοκιών, αν και η σύζυγός του, στην οποία χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, αρνήθηκε την κατηγορία.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε