Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
(Robyn Beck/AFP via Getty Images)

Aυτές τις ερωτήσεις πρέπει να κάνουν οι γονείς πριν κάνουν στο παιδί τους το εμβόλιο COVID-19

Για τους γονείς που σκέφτονται αν το παιδί τους θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο COVID-19, ο Δρ. Τζόσεφ Φρέιμαν (Joseph Fraiman), λέει ότι θα πρέπει να κάνουν τις ακόλουθες δύο ερωτήσεις για να τα βοηθήσουν να αποφασίσουν.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για την ανάλυση κινδύνου-οφέλους [είναι να ρωτήσετε], υπάρχει όφελος θνησιμότητας από αυτά τα εμβόλια για το παιδί σας», δήλωσε ο Φρέιμαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζας που διοργάνωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις στις 7 Μαρτίου.

Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον COVID-19 σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η πλειονότητα των μελετών δεν έχει καταφέρει να βρει ούτε ένα υγιές παιδί που να έχει πεθάνει από COVID. Οι μελέτες που λένε ότι έχουν βρει, δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ήταν υγιή παιδιά», δήλωσε ο Φρέιμαν.

Ερευνητές τριών μελετών, οι δύο από τις οποίες έχουν αξιολογηθεί και δημοσιευθεί, διαπίστωσαν ότι υπήρξαν 25 θάνατοι από COVID-19 σε παιδιά κάτω των 18 ετών στην Αγγλία μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 – ένα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 2 για κάθε εκατομμύριο παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο Φρέιμαν, ο οποίος είναι επίσης κλινικός επιστήμονας που επικεντρώνεται στην ανάλυση της μεθοδολογίας και την ερμηνεία της ανάλυσης κινδύνου/οφέλους των κλινικών μελετών, ήταν ένας από τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας που κλήθηκαν να μιλήσουν στην εκδήλωση.

Για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, ο Φρέιμαν λέει ότι «αυτό είναι μια συζήτηση με τον παιδίατρό σας».

«Αλλά αν έχετε ένα υγιές παιδί, οι πιθανότητες να πεθάνει αυτό το παιδί είναι απίστευτα χαμηλές, ουσιαστικά σχεδόν μηδενικές, αν όχι πραγματικά μηδενικές», δήλωσε ο Φρέιμαν.

Από τα 73 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, 894 παιδιά πέθαναν από ή με COVID-19 κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020-2022 από τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ενώ, υπήρξαν 72.781 θάνατοι και από άλλες αιτίες εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στιγμιότυπο των συνολικών θανάτων από πιθανή ή επιβεβαιωμένη νόσηση με COVID-19 σε διάφορες ηλικιακές ομάδες από το 2020-2022. (CDC/screenshot by The Epoch Times)

 

Σύμφωνα με τον Φρέιμαν, το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να θέσουν οι γονείς είναι ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μόλυνση σε σχέση με το εμβόλιο για τα υγιή παιδιά.

Καθώς ο COVID-19 είναι συνολικά πολύ ήπιος για τα περισσότερα παιδιά, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων.

Ενώ πολλά παιδιά που νόσησαν από COVID-19 εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτώματα, ορισμένα εμφανίζουν συμπτώματα μακράς διάρκειας ή πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Αυτό όμως είναι πολύ σπάνιο.

Οι γιατροί λένε ότι το MIS-C -το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε διάφορα μέρη του σώματος- είναι θεραπεύσιμο με πολλά παιδιά να αναρρώνουν πλήρως.

Το MIS-C έχει επίσης παρατηρηθεί σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 12 έως 20 ετών αφότου έκαναν το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το CDC και δημοσιεύθηκε στο Lancet. 21 κρούσματα MIS-C εντοπίστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021 μετά τη λήψη τουλάχιστον μίας δόσης του εμβολίου της Pfizer.

Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, ή φλεγμονή της καρδιάς ή στον ιστό γύρω από αυτήν, έχουν επίσης βρεθεί τόσο από μόλυνση με COVID-19 όσο και μετά από ένα εμβόλιο αγγελιοφόρου RNA (mRNA).

Όμως, οι υψηλότερες από το αναμενόμενο αναφορές μυοκαρδίτιδας, ιδίως σε νεαρούς άνδρες ηλικίας 12 έως 24 ετών, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA, ώθησαν τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Ιούνιο να προσθέσει προειδοποίηση στην ετικέτα για φλεγμονή της καρδιάς και για τα δύο εμβόλια COVID-19 της Pfizer και της Moderna. Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να συνιστούν το εμβόλιο λέγοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Ένα εμβόλιο COVID-19 Moderna στην κλινική Lestonnac στο Όραντζ της Καλιφόρνια, στις 9 Μαρτίου 2021. (John Fredricks/The Epoch Times)

 

Ο Μάρτιν Κούλντορφ, πρώην καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι είναι «ανήθικο να επιβάλλεται» η χορήγηση των εμβολίων σε παιδιά με τους κινδύνους μυοκαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, ιδίως για τα νεαρά αγόρια και τους νεαρούς άνδρες, αλλά και για τα κορίτσια. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις που δεν γνωρίζουμε ακόμη… και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η σχέση κινδύνου-οφέλους. Νομίζω ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ανήθικο να επιβάλλουμε εμβολιασμούς για τα παιδιά», δήλωσε ο Κούλντορφ.

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, το κύμα Όμικρον μειώνεται. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό των παιδιών είναι πολύ μικρά».

Ο Δρ. Πόλ Οφίτ (Paul Offit), διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και σύμβουλος του FDA, δήλωσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο COVID-19, παρόλο που είναι «λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά».

«Αν και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, εξακολουθούν να μπορούν να μολυνθούν ή να νοσήσουν σοβαρά». δήλωσε ο Οφίτ στο CNN, προσθέτοντας: «Και αν έχεις ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές σαν αυτό, και είναι αποτελεσματικό, σαν αυτό, τότε το δίνεις».

Ωστόσο, στοιχεία από την πολιτεία της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 της Pfizer κατά της λοίμωξης μειώθηκε ραγδαία σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Η προστασία από τη νοσηλεία μειώθηκε επίσης, αλλά δεν ήταν τόσο απότομη όσο στην πρόληψη της λοίμωξης.

Οι συγγραφείς της προ-τυπωμένης μελέτης (pdf), που περιμένει να αξιολογηθεί από ομότιμους, δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης στους πλήρως εμβολιασμένους μειώθηκε από 66% σε 51% στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και από 68% σε 12% για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Μαλόουν, πρωτοπόρος της τεχνολογίας εμβολίων mRNA, λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να εμβολιάζονται τα παιδιά.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την υποχρεωτική χορήγηση εμβολίων στα παιδιά, τελεία και παύλα», δήλωσε ο Μαλόουν. «Είμαστε της ισχυρής άποψης ότι αν υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να υπάρχει επιλογή. Αυτό είναι θεμελιώδες ιατρικό βιοηθικό θέμα 101».

Οι Μαλόουν και Κούλντορφ συμμετείχαν επίσης στο πάνελ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε