Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Άνθρωποι φοράνε μάσκες ενώ περπατούν στο Grand Central Terminal της Νέας Υόρκης στις 27 Ιουλίου 2021. (Spencer Platt/Getty Images)

CDC: Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους

Η κορυφαία υγειονομική υπηρεσία των ΗΠΑ τροποποίησε την Τρίτη για άλλη μια φορά, την οδηγία που σχετίζεται με την COVID-19, λέγοντας στους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού που προκαλεί την ασθένεια.

Μια νέα έρευνα σχετικά με το ξέσπασμα του ιού από πολλές πολιτείες και άλλες χώρες «υποδεικνύει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ορισμένα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα μετά τον εμβολιασμό τους μπορεί να είναι μεταδοτικοί και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Δρ. Ρόσελ Γουολένσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η έρευνα δείχνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα που προσβάλλονται από την παραλλαγή Δέλτα έχουν το ίδιο ιικό φορτίο ή την ίδια ποσότητα ιού με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν την παραλλαγή.

«Αυτή η νέα επιστημονική [πληροφορία] είναι ανησυχητική και δικαιολογεί την τροποποίηση των συστάσεων μας», δήλωσε η Γουολένσκι.

Ο οργανισμός δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να παράσχει παραπομπές της έρευνας και ενημέρωσε την ιστοσελίδα του σχετικά με τις οδηγίες της χρήσης μάσκας.

Το CDC συμβουλεύει ακόμη και εμβολιασμένους ανθρώπους σε περιοχές με «ουσιαστική και υψηλή μετάδοση» του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα), που προκαλεί την ασθένεια της COVID-19, να φοράει μάσκες σε δημόσιους, εσωτερικούς χώρους.

Υψηλή μετάδοση σημαίνει περισσότερα από 100 περιστατικά ανά 100.000 άτομα σε διάστημα 7 ημερών, ενώ σημαντική μετάδοση σημαίνει 50-100 ανά 100.000 σε διάστημα 7 ημερών.

Η χρήση μάσκας από εμβολιασμένα άτομα θα βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και στην προστασία άλλων, σύμφωνα με την Γουολένσκι. Οκτώ στα δέκα διαδοχικά κρούσματα COVID-19 κατατάσσονται στην παραλλαγή Δέλτα.

Οι εσωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν και τα σχολεία, παρόλο που τα παιδιά διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού επεισοδίου COVID-19. Μόνο 517 νέοι ηλικίας 17 και κάτω πέθαναν από COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC.

Τα κεντρικά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στην Ατλάντα της Γεωργίας στις ΗΠΑ. 30 Σεπτεμβρίου 2014. (Tami Chappell / Reuters)

 

Η τροποποίηση έγινε περίπου δυόμισι μήνες αφότου το CDC ανακοίνωσε ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους λόγω της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια και καθώς ανακύπτουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά κατά του ιού του ΚΚΚ όσο ήταν κάποτε.

Ο όρος πλήρως εμβολιασμένος αναφέρεται στα άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.

Οι οδηγίες της CDC δεν είναι δεσμευτικές, αλλά ακολουθούνται στενά από τις διάφορες υπηρεσίες υγείας και τις επιχειρήσεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Vanderbilt, δήλωσε στην Epoch Times ότι η ενημερωμένη οδηγία [του CDC] έχει νόημα.

«Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά στο να μας κρατούν εκτός νοσοκομείου. Δεν είναι τόσο καλά στην πρόληψη της λοίμωξης και αν μολυνθείτε παρόλο που έχετε εμβολιαστεί, ακόμα θα μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους. Είναι λιγότερο πιθανό να γίνει αυτό, αλλά ακόμα και έτσι μπορεί να συμβεί. Έτσι πιστεύω ότι αυτή η νέα οδηγία βοηθά στην προστασία των εμβολιασμένων ατόμων και συμβάλλει επίσης στη μείωση της μετάδοσης σε άλλους», ανέφερε.

Ο Σάφνερ είπε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί έναν λόγο για τον οποίον αυτή η νέα οδηγία δεν είναι καλή ιδέα.

Αλλά η ανακοίνωση προκάλεσε αντίδραση από ορισμένους.

«Δεν είναι επιστήμη. Είναι πολιτική. Τα εμβόλια λειτουργούν. Εάν είσαι εμβολιασμένος, δεν χρειάζεσαι την καταραμένη μάσκα. Το CDC μας το είπε αυτό!» Έγραψε στο Twitter ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρ-Τέξας).

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, υπερασπίστηκε την αλλαγή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ διαφορετικό στέλεχος αυτού του ιού από τότε που βρισκόμασταν στον Μάιο, όταν το CDC έδωσε οδηγίες για τις μάσκες. Αυτή είναι η δουλειά τους. Η δουλειά τους είναι να εξετάζουν εξελισσόμενες πληροφορίες, εξελισσόμενα δεδομένα, μια εξελισσόμενη ιστορική πανδημία και να παρέχουν καθοδήγηση στο αμερικανικό κοινό», είπε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «πιο κοντά από ποτέ στην διακήρυξη της ανεξαρτησία της από έναν θανατηφόρο ιό».

Η Epoch Times ονομάζει τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια της COVID-19, ως ιό του ΚΚΚ διότι η συγκάλυψη και η κακοδιαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψαν στον ιό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Κίνα και να προκαλέσει μια παγκόσμια πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε