Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
(olepeshkina/Adobe Stock)

Χυμός παντζαριού: Ένα φυσικό τονωτικό που ενισχύει την απόδοση των αθλητών

Το ταπεινό παντζάρι, μπορεί σύντομα να γίνει ένα δημοφιλές ρόφημα των αθλητών, αφού μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) διαπίστωσε ότι μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση.

Σε μια μετα-ανάλυση 118 μελετών από 25 χώρες, αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις στην απόδοση των τροφίμων που θεωρούνται ότι ωφελούν τους αθλητές και διαπίστωσε ότι το παντζάρι, τα σταφύλια, τα βύσσινα και το εκχύλισμα φλοιού πεύκου ενισχύουν την απόδοση των αθλητών μέσω της βελτίωσης της διαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα.

Τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων του παντζαριού, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, επέτρεψαν στους αθλητές να φτάσουν γρηγορότερα στην μέγιστη απόδοση.

Εν τω μεταξύ, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα κεράσια, τα σταφύλια και το εκχύλισμα φλοιού πεύκου προστάτευαν τα νιτρικά από την αποικοδόμηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής.

Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, αποτρέποντας ή αντιστρέφοντας την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τη γήρανση, καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής.

Ο επικεφαλής ερευνητής και υποψήφιος διδάκτωρ της UniSA Νόα Ντ’Ουνιενβίλ (Noah D’Unienville) δήλωσε σε ανακοίνωσή του στις 8 Ιουνίου ότι τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα αποτελούν φυσικά ενισχυτικά της αντοχής.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις τροφές που είναι πλούσιες σε νιτρικά άλατα και πολυφαινόλες λόγω της δυνατότητάς τους να ενισχύσουν την απόδοση στην άσκηση, αλλά επειδή περιέχουν αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνει ότι αυτό θα μεταφραστεί σε βελτιωμένη απόδοση στην άσκηση», δήλωσε.

«Ενώ η μελέτη μας δείχνει ότι το παντζάρι (μεταξύ άλλων τροφίμων) μπορεί να ενισχύσει την απόδοση, άλλα τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά, όπως το κόκκινο σπανάκι, το ελβετικό σέσκουλο και το ραβέντι, δεν έδειξαν παρόμοια οφέλη».

Ομοίως, ενώ τα σταφύλια, τα βύσσινα και το εκχύλισμα φλοιού πεύκου μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση των αθλητών, άλλα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το μαύρο φραγκοστάφυλο, το κακάο, το τζίνσενγκ και το πράσινο τσάι, δεν βρέθηκε να το κάνουν.

Το εκχύλισμα φλοιού πεύκου είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. (chamillew/Adobe Stock)

 

Ο Ντ’Ουνιένβιλ δήλωσε στην Epoch Times ότι ενώ δεν έγιναν σχεδόν τόσες έρευνες για το σπανάκι, το ελβετικό σέσκουλο και το ραβέντι σε σύγκριση με τα παντζάρια, είναι πιθανό αυτά τα τρία λαχανικά να μην έδειξαν οφέλη στην απόδοση παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε νιτρικά, επειδή είναι χαμηλότερα σε πολυφαινόλες από τα παντζάρια.

«Ο χυμός παντζαριού είναι πολύ πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, στα οποία το σπανάκι δεν είναι τόσο πλούσιο», δήλωσε ο Ντ’ Ουνιενβίλ.

Εξήγησε ότι η προστατευτική επίδραση αυτών των αντιοξειδωτικών στο μονοξείδιο του αζώτου που μετατρέπεται από τα νιτρικά στο παντζάρι μπορεί να κάνει τη διαφορά, επισημαίνοντας επίσης ότι σε ορισμένες μελέτες όπου τα νιτρικά αφαιρέθηκαν από το παντζάρι, εξακολουθούσε να έχει μικρή επίδραση στην απόδοση κατά την άσκηση.

«Ουσιαστικά, υπήρχαν περίπου τρεις ή τέσσερις μελέτες που είδαμε ότι το έκαναν αυτό, και συνολικά είχαν ένα μικρό όφελος στην απόδοση», είπε.

«Οι πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά παρέχουν επιπλέον όφελος και όχι μόνο τα ίδια τα νιτρικά άλατα».

Παρά τα οφέλη των τροφίμων όπως τα παντζάρια, τα σταφύλια και τα βύσσινα, ο συν-ερευνητής καθηγητής Τζον Μπάκλεϊ δήλωσε ότι τα αποτελέσματά τους είχαν κάποιες διαφοροποιήσεις.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν πιο σημαντικές επιδράσεις μεταξύ των αθλητών που ήταν λιγότερο γυμνασμένοι και επίσης ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτές τις τροφές από ό,τι οι γυναίκες», δήλωσε.

«Σίγουρα, υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί με το μέγεθος του δείγματος των γυναικών, αλλά αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα».

«Συνολικά, ξέρουμε ότι το να γίνετε γυμνασμένοι απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά προσθέστε ένα ποτήρι χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα προπόνησής σας και ίσως δείτε τη διαφορά», δήλωσε ο Μπάκλεϊ.

Του Steve Milne

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε