Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Η Nora Burlingame, 3 ετών, κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας της, Dina Burlingame, και κάνει γροθιά με τη νοσοκόμα Luann Majeed αφού έλαβε την πρώτη της δόση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer στο UW Medical Center-Roosevelt στο Σιάτλ, Ουάσινγκτον, στις 21 Ιουνίου 2022. (David Ryder/Getty Images)

Εμπειρογνώμονας εμβολίων: Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι “η μόνη μας ελπίδα” για τη δημιουργία ανοσίας της αγέλης

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο ειδικός σε θέματα εμβολίων και ιολόγος Geert Vanden Bossche έχει αναλάβει μια αποστολή, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τους λόγους που τα υγιή παιδιά δεν πρέπει να λαμβάνουν εμβόλια COVID-19.

Ο Vanden Bossche, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία εμβολίων, ισχυρίζεται ότι είναι κυρίως τα ανεμβολίαστα παιδιά και οι ενήλικες που μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία αγέλης.
“Τα παιδιά είναι η μόνη μας ελπίδα ακόμα, για να δημιουργήσουμε ανοσία αγέλης”, δήλωσε ο Vanden Bossche στην Epoch Times. “Και ανοσία αγέλης σημαίνει ότι, χάρη στη φυσική τους ανοσία, μπορούν να σκοτώσουν τον ιό, μπορούν να αποστειρώσουν τον ιό”.

Μόνο η ανοσία της αγέλης είναι αυτή που “θα μπορέσει, σε επίπεδο πληθυσμού, να μειώσει δραματικά τη μολυσματική πίεση και να δαμάσει την πανδημία, ώστε να μπορέσει να περάσει σε μια ενδημική φάση”, πρόσθεσε, καθώς “τα εμβόλια δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αντιθέτως, τα εμβόλια οδηγούν στην αναπαραγωγή όλο και περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών, γεγονός που ενισχύει τη μολυσματική πίεση στον πληθυσμό”.

Ως ανοσία αγέλης ορίζεται όταν ένα ποσοστό του πληθυσμού αποκτά ανοσία σε μια ασθένεια -είτε μέσω προηγούμενης μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού- η οποία δρα ανασταλτικά ή επιβραδυντικά στην εξάπλωσή της.
Ωστόσο, τα εμβόλια δεν συνέβαλαν ποτέ σημαντικά στον τερματισμό των πανδημιών γρίπης στο παρελθόν. Οι ιοί σε κάθε πανδημία είχαν εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους και κατέληξαν να γίνουν ενδημικοί.

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, που προκλήθηκε από τον ιό Η1Ν1, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1918 και έληξε το καλοκαίρι του 1919 χωρίς τη χρήση εμβολίων. Η πανδημία της ασιατικής γρίπης του 1957 (H2N2) έληξε το 1958 με περιορισμένη χρήση του εμβολίου κατά της γρίπης. Και τόσο στην πανδημία H3N2 του 1968 (pdf) όσο και στην πανδημία H1N1 του 2009, η πανδημία είχε ήδη φθάσει στο αποκορύφωμά της όταν τα εμβόλια ήταν έτοιμα, οπότε η ζήτηση για τα εμβόλια μειώθηκε.

Πίνακας που συγκρίνει τις πανδημίες γρίπης και την πανδημία COVID-19. (The Epoch Times)

 

Στην πανδημία COVID-19 είναι η πρώτη φορά που γίνεται μαζικός εμβολιασμός εν μέσω πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Vanden Bossche, ο μαζικός εμβολιασμός με εμβόλια δεν μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, όταν υπάρχει υψηλή πίεση μόλυνσης, επειδή οδηγεί σε ανοσολογική διαφυγή, ένα φαινόμενο όπου ένας ιός μπορεί να ξεφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή.

Ο αείμνηστος νομπελίστας και ιολόγος Luc Montagnier ήταν επίσης κατά του εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Τον Μάιο του 2021 χαρακτήρισε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού “τεράστιο επιστημονικό λάθος” και ότι “τα βιβλία της ιστορίας θα δείξουν ότι ο εμβολιασμός είναι αυτός που δημιουργεί τις παραλλαγές”.

Οι υποστηρικτές του εμβολιασμού ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια δεν δημιουργούν περισσότερες παραλλαγές, υποστηρίζοντας ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί αρκετές φορές πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων.
Ο Vanden Bossche διαφωνεί. Είπε ότι ενώ οι παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 μπορούν να εμφανιστούν φυσικά, είναι οι ενέσεις COVID-19 που ξεκινούν αυτή τη διαδικασία. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ο ιός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Προστασία του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος

Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο τα παιδιά δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο COVID-19 είναι η προστασία του έμφυτου ανοσοποιητικού τους συστήματος από τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον Vanden Bossche. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε ξένα παθογόνα.

Τα παιδιά είναι “εξοπλισμένα με ένα ειδικό είδος αντισωμάτων που ονομάζουμε έμφυτα αντισώματα”, δήλωσε ο Vanden Bossche σε ένα βίντεο αυτό το καλοκαίρι, το οποίο “διαρκεί μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στη συνέχεια εξαφανίζεται”.

“Αυτά τα έμφυτα αντισώματα έχουν μια απίστευτα σημαντική λειτουργία επειδή θα βοηθήσουν το παιδί να εκκινήσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτά τα αντισώματα μπορεί να είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2 και πολλούς άλλους ιούς που συναντούν.

Σε μελέτη με 65 παιδιατρικούς συμμετέχοντες (κάτω των 23 ετών) και 60 ενήλικους ασθενείς που μολύνθηκαν με COVID-19 στη Νέα Υόρκη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά είχαν ισχυρότερη έμφυτη αντίδραση σε σύγκριση με την ομάδα των ενηλίκων και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε υψηλότερη συγκέντρωση διαφόρων έμφυτων ενώσεων. Αυτό δίνει μια εικόνα του γιατί τα παιδιά, ως επί το πλείστον, τα καταφέρνουν καλύτερα με τη νόσο COVID-19.

Επιπλέον, όταν τα έμφυτα αντισώματα δεσμεύονται με ιούς, η διαδικασία αυτή εκπαιδεύει το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τον ιό εάν εισέλθει ξανά στο σώμα στο μέλλον.

Σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες διερεύνησαν αν τα έμφυτα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούν να διατηρήσουν “μνήμη προηγούμενης ενεργοποίησης, μια λειτουργία που μέχρι τώρα αποδίδεται μόνο στα ειδικά αντιγόνα προσαρμοστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού”, μελετώντας τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων (NK).

Διαπίστωσαν ότι τα έμφυτα ανοσοποιητικά κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν μια μνήμη της προηγούμενης ενεργοποίησής τους και έτσι “να ανταποκριθούν πιο εύκολα και αποτελεσματικά στην επόμενη κλήση για ενεργοποίηση”, σύμφωνα με τον Δρ Wayne M. Yokoyama, καθηγητή Ιατρικής, Παθολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και κύριο συγγραφέα της μελέτης.

Ο Vanden Bossche πρόσθεσε επίσης ότι “με τη δέσμευση στους ιούς, αυτά τα έμφυτα αντισώματα θα εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αναγνωρίσει τα αυτο-συστατικά”, πράγμα που σημαίνει ότι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται επίσης να διακρίνει τον εαυτό του από τον μη εαυτό του, ώστε να μην επιτίθεται στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού που θα οδηγούσε σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Όταν στα παιδιά χορηγείται το εμβόλιο COVID-19, ο Vanden Bossche δήλωσε ότι τα αντισώματα που επάγονται από το εμβόλιο θα ανταγωνίζονται τα έμφυτα αντισώματα στη σύνδεση με τον ιό, καθώς τα εμβολιαστικά αντισώματα έχουν μεγαλύτερη συγγένεια σύνδεσης με την ακίδα του αντιγόνου και έτσι αποκόπτουν τα έμφυτα αντισώματα από το να κάνουν τη δουλειά τους και να εκπαιδεύσουν σωστά το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ομοσπονδιακές και τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν πιέσει για την αύξηση της πρόσληψης του εμβολίου COVID-19 στα παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια για το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω στις 12 Οκτωβρίου και η συμβουλευτική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ψήφισε την Πέμπτη να προσθέσει τις ενέσεις COVID-19 στο πρόγραμμα εμβολιασμών για την παιδική ηλικία, το οποίο στη συνέχεια επιτρέπει στις πολιτείες να τις επιβάλλουν ως υποχρεωτικές για τους μαθητές στο σχολείο.

Το μήνυμα του CDC είναι τώρα να ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους ηλικίας 5 ετών και άνω να κάνουν το εμβόλιο με το δισθενές εμβόλιο, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη λάβει δύο αναμνηστικές δόσεις.
“Σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας πέντε ετών και άνω συνιστάται να λάβουν αυτό το επικαιροποιημένο δισθενές αναμνηστικό, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον μια πρωτογενή σειρά … ή αν έχουν λάβει οποιονδήποτε αριθμό αναμνηστικών δόσεων στο παρελθόν, πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν αυτή την επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση”, δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου η Δρ Sarah Meyer, επικεφαλής ιατρός στο Τμήμα Υπηρεσιών Ανοσοποίησης του CDC.

“Έτσι, αντί να μετράμε πόσες αναμνηστικές δόσεις έχει πάρει κάποιος, αυτό που θέλουμε πραγματικά να τονίσουμε είναι ότι όλοι πρέπει να πάρουν μια επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση αυτό το φθινόπωρο”, πρόσθεσε η Meyer.
Το CDC λέει ότι το αναμνηστικό, που βασίζεται σε δεδομένα από οκτώ ποντίκια, παρέχει προστασία έναντι του αρχικού στελέχους Wuhan και των υποπαραλλαγών Omicron BA.4 και BA.5.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε