Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ο ηγέτης των Συντηρητικών Πιερ Πουλιέβρ χαμογελά καθώς ένας δημοσιογράφος του κάνει ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο φουαγιέ της Βουλής των Κοινοτήτων στην Οτάβα στις 13 Σεπτεμβρίου 2022. (The Canadian Press/Adrian Wyld)

Εκλογές στο Κεμπέκ: Η νίκη του Πουαλιέβρ αποτελεί καλή είδηση για το Συντηρητικό Κόμμα του Κεμπέκ

Η επιτυχής υποψηφιότητα του Πιερ Πουαλιέβρ για την ηγεσία των ομοσπονδιακών Συντηρητικών αποτελεί καλό οιωνό για το Συντηρητικό Κόμμα του Κεμπέκ, το οποίο κατεβαίνει στις επαρχιακές εκλογές με παρόμοια μηνύματα, λένε οι αναλυτές.

Η Συλβί Τροτιέ δήλωσε ότι πήδηξε από τη χαρά της στις 10 Σεπτεμβρίου όταν έμαθε ότι ο Πουαλιέβρ κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία με ένα ηχηρό 68% στην πρώτη ψηφοφορία.

Η Τροτιέ, οπαδός του Συντηρητικού Κόμματος του Κεμπέκ, η οποία συμμετείχε σε πρόσφατη προεκλογική εκδήλωση στο Μόντρεαλ με τον ηγέτη του κόμματος Έρικ Ντουχέιμ, δήλωσε ότι ο Ποϊλιέβρ την κέρδισε όταν πήγε στην Οτάβα τον περασμένο χειμώνα για να επισκεφθεί το «Freedom Convoy» (Κονβόι της Ελευθερίας) – τη μαζική διαμαρτυρία κατά των περιορισμών της COVID-19 που απέκλεισε τους δρόμους γύρω από τον Κοινοβουλευτικό Λόφο.

Ο Πουαλιέβρ «έχει πολλές ιδέες που μοιάζουν με του Ντουχέιμ», δήλωσε η Τροτιέ, 66 ετών. «Θέλει να φροντίσει τους ανθρώπους και είναι υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της ατομικής ελευθερίας ….. Θα δημιουργήσει ένα κύμα για τους Συντηρητικούς εδώ».

Η Λουίζ Πουντριέ, υποψήφια των Συντηρητικών του Κεμπέκ στην περιφέρεια Hochelaga-Maisonneuve του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι το κόμμα της -το οποίο δεν έχει επίσημους δεσμούς με το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά- μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τον Πουαλιέβρ, όπως η ελευθερία της έκφρασης και η εφαρμογή μικρότερης κυβέρνησης.

«Για τους ανθρώπους που ανήκουν στη συντηρητική συμμαχία, το γεγονός ότι ο κ. Πουαλιέβρ εξελέγη ηγέτης του ομοσπονδιακού Συντηρητικού κόμματος είναι ένα καλό σημάδι- είναι ενθαρρυντικό για εμάς», δήλωσε η Πουντριέ σε συνέντευξή της. «Μας λέει ότι δεν είμαστε οι μόνοι που μοιραζόμαστε αυτές τις αξίες».

Ο Φρεντερίκ Μποϊλί, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα που μελετά την πολιτική του Καναδά και του Κεμπέκ, δήλωσε ότι η κούρσα για την ηγεσία των ομοσπονδιακών Συντηρητικών είναι «καλή είδηση για τον Ερίκ Ντουχέιμ, υπό την έννοια ότι ενισχύει το μήνυμά του, το οποίο έχει ομοιότητες με εκείνο του Πιερ Πουαλιέβρ».

Ο Μποϊλί δήλωσε ότι ο Ντουχέιμ και ο Πουαλιέβρ επωφελήθηκαν από τη δυσαρέσκεια για τα μέτρα δημόσιας υγείας που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Και ενώ σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα έχουν πλέον αρθεί, η δυσαρέσκεια του κοινού παραμένει, είπε.

«Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα συγκεκριμένο είδος πολιτικού μηνύματος, που θεωρεί ότι το κράτος το παρακάνει, ότι το κράτος ξοδεύει πάρα πολλά, ότι το κράτος χρεώνεται», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός έχει συμβάλει σε αυτή τη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέτρεψε επίσης στους Πουαλιέβρ και Ντουχέιμ να μιλήσουν για την υποστήριξή τους σε μια μονάδα υγρού φυσικού αερίου και έναν αγωγό στην περιοχή Σαγκναί του Κεμπέκ. Την επομένη της νίκης του Πουαλιέβρ, ο Ντουχέιμ υπογράμμισε την κοινή τους υποστήριξη για το έργο φυσικού αερίου, περιγράφοντας τον Πουαλιέβρ ως μακροχρόνιο φίλο που συμμετείχε εθελοντικά στην αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του στις επαρχιακές εκλογές του 2003.

«Έχουμε κοινή αντίληψη για πολλά ζητήματα», δήλωσε ο Ντουχέιμ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι, όπως πολλοί από τους υποστηρικτές του κόμματός του, είναι επίσης μέλος του ομοσπονδιακού Συντηρητικού κόμματος.

Ο Πουαλιέβρ κέρδισε σχεδόν όλες τις 338 περιφέρειες του Καναδά στην κούρσα για την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων 72 από τις 78 περιφέρειες του Κεμπέκ.

Ο Φρεντερίκ-Γκυγιάμ Ντιφούρ, καθηγητής στο Université du Québec à Montréal που μελετά την πολιτική κοινωνιολογία, δήλωσε ότι η επίδοση του Πουαλιέβρ στο Κεμπέκ ήταν εκπληκτική, διότι η επαρχία δεν υποστήριζε παραδοσιακά πολιτικούς όπως ο Πουαλιέβρ που έχουν καυστικό ύφος και ελευθεριακές τάσεις.

«Νομίζω ότι αποδεικνύει ότι υπάρχει μια αγορά για ιδέες που είναι πιο λαϊκίστικες, πιο ελευθεριακές στο Κεμπέκ, και αυτή τη στιγμή είναι ο Έρικ Ντουχέιμ που καταλαμβάνει αυτό το πολιτικό έδαφος», δήλωσε ο Ντιφούρ σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η υποστήριξη για μια μικρότερη κυβέρνησης δεν είναι εντελώς ξένη στην επαρχία. Η Action démocratique du Québec – το κόμμα που ο Ντουχέιμ ήταν υποψήφιος το 2003 – υποστήριζε τη μείωση του ρόλου του κράτους στην κοινωνία του Κεμπέκ. Το κόμμα αυτό συγχωνεύθηκε στο Συνασπισμό Avenir Québec το 2012.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2018, το CAQ κινήθηκε προς την κεντροδεξιά και τα μέτρα για την υγεία που σχετίζονται με την πανδημία και εισήγαγε η κυβέρνηση του CAQ συνοδεύτηκαν από σημαντική κρατική παρέμβαση στην οικονομία. Η κίνηση του CAQ προς το κέντρο δημιούργησε χώρο για ένα πιο δημοσιονομικά συντηρητικό κόμμα στα δεξιά, δήλωσε ο Ντιφούρ.

Επίσης, ο ηγέτης του CAQ Φρανσουά Λεγκό βλέπει το κράτος ως εργαλείο για τις εθνικιστικές οικονομικές πολιτικές του, δήλωσε ο Ντιφούρ, προσθέτοντας ότι ο Ντουχέιμ είναι υποστηρικτής των πιο ελεύθερων αγορών. 

Παρά την εντυπωσιακή επιτυχία του Πουαλιέβρ στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την ηγεσία, οι Μποϊλί και Ντιφούρ λένε ότι δεν είναι σαφές ότι ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών είναι γνωστός στους κατοίκους του Κεμπέκ που δεν είναι μέλη του ομοσπονδιακού κόμματος των Συντηρητικών.

Και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να τοποθετούν την υποστήριξη για το CAQ πάνω από το 40% – σε σύγκριση με λίγο κάτω από το 20% για τους επαρχιακούς Συντηρητικούς – το κόμμα του Λεγκό φαίνεται να παραμένει η επιλογή των συντηρητικών κατοίκων του Κεμπέκ, δήλωσε ο Μποϊλί. «Το μεγαλύτερο μέρος της δεξιάς του Κεμπέκ παραμένει ενσαρκωμένο από τον Συνασπισμό Avenir Québec».

Οι κάτοικοι του Κεμπέκ προσέρχονται στις κάλπες στις 3 Οκτωβρίου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε