Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
Το λογότυπο του Parler, μιας νέας εφαρμογής κοινωνικών μέσων δικτύωσης / 2 Ιουλίου 2020. (Olivier Douliery / AFP μέσω Getty Images)

«Έκρηξη» νέων λογαριασμών στο Parler, το «νέο Twitter» – Ο CEO λέει ότι οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πια τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Ο διευθύνων σύμβουλος του Parler, Τζον Μάτζε (John Matze), δήλωσε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην πλατφόρμα του, επειδή δεν εμπιστεύονται πλέον τις μεγάλες εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης, λόγω της αυξημένης και απότομης λογοκρισίας που βρίσκει κανείς στο Twitter και στο Facebook.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να συρρέουν και νομίζω ότι πρόκειται για μια μεγάλη τάση που θα συνεχιστεί και για τα επόμενα δύο χρόνια, επειδή οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πλέον τους μεγάλους τεχνολογικούς ολιγάρχες», δήλωσε ο Μάτζε αυτή την εβδομάδα στο «Newsmakers» του Washington Examiner.

«Είναι μεγάλοι και κακοί, εκμεταλλεύονται τα δεδομένα των ανθρώπων και σιγούν τις φωνές των ανθρώπων. Είναι τρομακτικό και το έχουν πάει στα άκρα και οι άνθρωποι πραγματικλα το συνειδητοποιούν. Ξυπνάνε και λένε: πρέπει να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό».

Ο αριθμός των λογαριασμών στο Parler εκτοξεύθηκε στα ύψη από 4,5 εκατ. σε πάνω από 10 εκατ. την Πέμπτη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χρήστες είναι ενεργοί τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα.

«Έχουμε δει μια εκπληκτική αύξηση στο κατέβασμα της εφαρμογής και νέων λογαριασμών», είπε ο Μάτζε.

Το Parler αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα κοινωνικό δίκτυο που δίνει έμφαση στην ελευθερία του λόγου και ως «η λύση στα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αλλαγών στις πολιτικές των τεχνολογικών κολοσσών, επηρεαζόμενες από διάφορες ομάδες ειδικών συμφερόντων».

Καθώς το Twitter, το Facebook και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μπλοκάρουν και λογοκρίνουν όλο και περισσότερους χρήστες και σελίδες, βάζοντας την επισήμανση “παραπληροφόρηση”, πολλοί άνθρωποι προτιμούν το Parler και άλλες εναλλακτικές πλατφόρμες.

«Το Parler φυσικά και έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι θα αποκτήσουν ξανά φωνή — κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για αυτή τη χρονική περίοδο, και δεν σταματά εκεί, είμαστε πολλά περισσότερα», είπε ο Μάτζε στο “Fox and Friends” το Σάββατο.

«Διότι οι άνθρωποι θέλουν επίσης να απελευθερωθούν από τους χειριστές δεδομένων. Θέλουν γενικά να αλλάξουν τα κοινωνικά μέσα. Επειδή όλοι πίστευαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δούλευαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, και όλοι λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν είναι έτσι τελικά».

Ο ιστότοπος του κοινωνικού μέσου δικτύωσης Parler/ 2 Ιουλίου 2020. (Olivier Douliery / AFP μέσω Getty Images)

 

Σε αντίθεση με το Twitter και το Facebook, τα οποία εισάγουν διαφημίσεις και χρησιμοποιούν αλγόριθμους και εργαζόμενους για να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα των χρηστών, οι χρήστες του Parler επιλέγουν το περιεχόμενο που θέλουν να δουν και το βλέπουν, είπε ο Μάτζε.

Στην ερώτηση εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να εγγραφεί, ο Μάτζε είπε πως δεν είναι σίγουρος.

«Δεν είμαι σίγουρος τι πρόκειται να κάνει. Συνήθως κάνει το δικό του, αλλά σίγουρα θα θέλαμε να τον έχουμε στην πλατφόρμα», είπε.

«Δεδομένου του τρόπου αντιμετώπισης που έχει σε αυτά τα άλλα μέρη, θα ήταν πιθανώς μια ωραία ανάσα καθαρού αέρα για τον ίδιο».

Ενώ ο Τραμπ δεν είναι ακόμα στο Parler, οι γιοι του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ είναι, όπως και άλλοι κοντινοί άνθρωποι του Τραμπ, όπως ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ και ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ρούντι Τζουλιάνι.

Το Twitter πριν από αρκετούς μήνες άρχισε να προσθέτει ετικέτες σε πολλά από τα tweets του Τραμπ, κρύβοντάς τα από τους άλλους χρήστες, αν δεν κάνουν κλικ πάνω στην προειδοποίηση.

Το Facebook έχει προβεί σε παρόμοιες πράξεις, ενσωματώνοντας ένα σύνδεσμο που οδηγεί στο δικό του κέντρο ενημέρωσης σχετικά με τις εκλογές, κάτω από ένα πλήθος αναρτήσεων του προέδρου Τραμπ.

Η αυξημένη παρέμβαση προκάλεσε την κατακραυγή των συντηρητικών. Λόγω της κατάστασης, κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες και η κυβέρνηση Τραμπ πιέζουν για την αλλαγή του Άρθρου 230 του Νόμου περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες, ο οποίος προστατεύει τις τεχνολογικές εταιρείες από τις περισσότερες αγωγές ευθύνης.

Το Parler, σε αντίθεση, έχει υιοθετήσει μια μη παρεμβατική προσέγγιση σε θέματα εποπτείας.

«Σταθερό στο επιχειρηματικό του μοντέλο, το Parler δεν μπλοκάρει, φιλτράρει, επαληθεύει ή απαγορεύει περιεχόμενο βάσει προσωπική οπτικής ή ιδεολογίας», δήλωσε η εταιρεία σε ένα σημείωμα πριν από τις εκλογές.

«Όπως πάντοτε γινόταν, η πλατφόρμα επιτρέπει σε οποιονδήποτε την επιλογή αυτού που θέλει να βλέπει και να ακούει, να συζητάει και να σκέφτεται».

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε