Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη δοκιμάζει να συνδυάσει το φαγκρί με γλυκές και πικάντικες γεύσεις. (πηγή https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/4-syntages-me-ylika-poy-briskeis-mono-tin-anoixi)

Ένα ανοιξιάτικο φαγκρί στο πιάτο μας

Η γεύση της Παρασκευής

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης, φέρνει μαζί της κι έναν μεγάλο πλούτο φρούτων και λαχανικών, για να διαλέξουμε για το τραπέζι μας. Οι πάγκοι των παραγωγών στις λαϊκές αγορές γίνονται πιο πολύχρωμοι και πιο γεμάτοι. Γιατί, παρόλο που η σύγχρονη γεωργία έχει πετύχει να μας προσφέρει προϊόντα και εκτός της εποχής τους, η ανοιξιάτικη αύξηση δεν περνά απαρατήρητη, ιδίως στις βιολογικές αγορές.

Τον Μάρτιο βρίσκουμε ακόμα τα χειμωνιάτικα φρούτα. Στους πάγκους επικρατούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια) και τα μήλα.

Από λαχανικά, επίσης υπάρχουν ακόμα όλα σχεδόν τα χειμωνιάτικα,  αλλά εμφανίζονται σιγά σιγά και τα ανοιξιάτικα χόρτα, δημιουργώντας μια πράσινη πανδαισία. Χόρτα για πίτες, για σαλάτες, για σούπες και για φαγητό, συνδυασμένα με μυρωδικά όπως το μυρώνι, ο κολίανδρος και η καυκαλήθρα, που δίνουν το ξεχωριστό άρωμά τους, αλλά και ο μάραθος, για να φτιάχνουμε  νόστιμες (και νηστίσιμες) μαραθόπιτες! Εμφανίζονται δειλά δειλά και οι τσουκνίδες, επίσης άριστες για πίτες και εξαιρετικά θρεπτικές. Σέσκουλα (ή σέσκλα), λάπαθα, βρούβες, ζωχοί, ραδίκια κ.ά. συμμετέχουν επίσης στο ζωντάνεμα της λαϊκής.

Ανοιξιάτικα Χόρτα
Τα χόρτα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

 

Τον Απρίλιο, τα εσπεριδοειδή και τα μήλα είναι από τα τελευταία φρούτα που τρώμε για την τρέχουσα χρονιά. Έρχονται όμως οι φράουλες και τα μούσμουλα, ενώ είναι και η σωστή εποχή των αβοκάντο.

Στα λαχανικά, είναι ο μήνας που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τα σπαράγγια, μαζί με τα οποία εμφανίζονται και οι αγκινάρες, τα κουκιά, ο αρακάς και τα πρώτα φασολάκια. Υπάρχουν ακόμα σε αφθονία τα μαρτιάτικα χόρτα, αλλά τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα πράσα και τα λαχανάκια Βρυξελλών πρέπει να τα αποχαιρετάμε σιγά σιγά.

Φράουλα ο καρπός του πειρασμού και της απόλαυσης | Vita.gr
Ωμές, με λικέρ, με σαντιγί ή για μαρμελάδα, οι φράουλες είναι πάντα ένα πολυαναμενόμενο γλύκισμα, ένας ανοιξιάτικος παιάνας!

 

Τον Μάιο, οι πάγκοι των φρουτοπαραγωγών αρχίζουν να αποκτούν περισσότερο χρώμα: στις φράουλες και τα μούσμουλα, προστίθενται τα βαθυκόκκινα κεράσια, τα βερίκοκα και τα πρώιμα πεπόνια.

Παράλληλα, έχουμε ακόμα μάραθο, σπαράγγι λευκό, σπαράγγι πράσινο, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, ρόκα, φασολάκια, αρακά, ραπανάκια, μυρωδικά, συν βλήτα και τα πρώτα κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες και αγγούρια για τους ανυπόμονους.

Διαμαρτυρία για οικονομική ζημιά στο σπαράγγι | Agroekfrasi
Σπαράγγια συναντούμε σε διάφορους τόνους του πράσινου, του μοβ αλλά και του λευκού. Τα άγρια έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και η γεύση τους είναι μοναδική. (πηγή argiro.gr)

 

Η μεγάλη ποικιλία των ανοιξιάτικων φρούτων και λαχανικών μας προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία να κάνουμε πιο υγιεινή τη διατροφή μας, απολαμβάνοντας πλούσιες και χορταστικές σαλάτες ως κύριο γεύμα, δημιουργώντας δροσερά smoothie με φρούτα και λαχανικά για ένα δυναμωτικό πρωινό, στίβοντας χυμούς και προσθέτοντας χόρτα και λαχανικά στα φαγητά που μαγειρεύουμε.

Το έθιμο θέλει στη γιορτή της 25ης Μαρτίου να τρώμε τον παραδοσιακό τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη, ως “τρυγητής της άνοιξης”, προτείνει να δοκιμάσουμε:

Φαγκρί με χόρτα, φινόκιο, τσίλι, σταφίδες και σάλτσα με βασιλικό και τζίντζερ

Κωνσταντίνα Φάκλαρη - Νοστιμιά και γλυκύτητα - Greek Gastronomy Guide
“Θα ήθελα τα φαγητά μου να αποπνέουν ανάμνηση, νοσταλγία, ευχαρίστηση και έκπληξη”. Κωνσταντίνα Φάκλαρη, φαγκρί με χόρτα, φινόκιο, τσίλι, σταφίδες και σάλτσα με τζίντζερ και βασιλικό. (πηγή greekgastronomyguide.gr)

 

Για τα χόρτα 

Υλικά

140 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. φινόκιο κομμένο σε κύβους

25 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

20-60 γρ. τσίλι πιπεριά κομμένη σε φέτες

140 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα

150 γρ. σπανάκι καθαρισμένο

30 γρ. καυκαλήθρες

40 γρ. μυρώνια

50 γρ. σταφίδες μαύρες

30 γρ. άνηθος

Λίγο αλάτι

40 γρ. βούτυρο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 2 λάιμ

Εκτέλεση

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το φινόκιο, το τσίλι και το φρέσκο κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα και τα αρωματικά κομμένα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις σταφίδες και στο τέλος το αλάτι, τα ξύσματα και το βούτυρο.

Για τη σάλτσα ψαριού με τζίντζερ και βασιλικό

Υλικά

400 γρ. ζωμός ψαριού

30 γρ. τζίντζερ

10 φύλλα βασιλικού

1 αυγό ολόκληρο

Αλάτι

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σιγοβράζουμε τον ζωμό του ψαριού μαζί με το τζίντζερ κομμένο, μέχρι να μειωθεί στο μισό. Το αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και αφήνουμε για 15 λεπτά να αρωματιστεί. Σουρώνουμε τον ζωμό, τον τοποθετούμε σε κατσαρολάκι και τον κρατάμε ζεστό. Χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια. Το δένουμε, όπως το αυγολέμονο.

Για το φαγκρί

Υλικά

4 φιλέτα φαγκρί

Αλάτι

Ελαιόλαδο

1 μικρός κύβος βούτυρο

2 φλούδες από λεμόνι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα μικρά κόκαλα και το δέρμα από το φαγκρί. Αλατίζουμε το φιλέτο και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας. Προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, ένα πολύ μικρό κομμάτι βούτυρο, φλούδες λεμόνι και κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν φάκελο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 10 λεπτά.

Σερβίρουμε το ψάρι και συνοδεύουμε με τα χόρτα και τη σάλτσα με τζίντζερ και βασιλικό.

(πληροφορίες από τα drangel.gr, logodiatrofis.gr, lifo.gr, argiro.gr και onmed.gr)

Την επόμενη Παρασκευή, οι γεύσεις θα είναι σαρακοστιανές και ανάλαφρες.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε