Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
(Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

Μαρία Μπεναρδή – Μια απεσταλμένη από την αρχαία Ελλάδα

Από τον Ιπποκράτη στην κουζίνα της, η Μαρία Μπεναρδή μοιράζεται τη ξεχασμένη σοφία που της έσωσε τη ζωή

Από την Crystal Shi

«Επέστρεψε στην αρχαία Ελλάδα».

Τα λόγια ήρθαν στη Μαρία Μπεναρδή ως απάντηση σε μια προσευχή. Βαθιά άρρωστη, με το σώμα της να μαστίζεται από προκαρκινικές κύστες και το μυαλό της να είναι φορτωμένο με θυμό από την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που υπέστη ως παιδί, στράφηκε στον Θεό όταν η σύγχρονη ιατρική απέτυχε.

«Θα είσαι άρρωστη σε όλη σου τη ζωή», είπαν οι γιατροί, αναφερόμενοι στο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Απογοητευμένη αλλά απτόητη, η Μπεναρδή πήγε παρακάτω — στρεφόμενη στη σοφία των Ελλήνων προγόνων της.

Τι έκαναν στην αρχαία Ελλάδα και γιατί ήταν τόσο υγιείς και ζούσαν πάνω από 100 χρόνια;», ρώτησε τον εαυτό της. «Γιατί δεν μπορώ να ζήσω πέρα από τα 100 και να είμαι υγιής;».

Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της, διάβασε τόμους αρχαίων κειμένων ψάχνοντας για απαντήσεις, ερχόμενη σε επαφή με αρχαίους Έλληνες όπως ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης, ο Αρχέστρατος και ο Πυθαγόρας. Ανακάλυψε αυτό που οι αρχαίοι γνώριζαν ότι ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας: πώς τρώμε και πώς σκεφτόμαστε. Υιοθετώντας πανάρχαιους τρόπους, προσπάθησε να αλλάξει τόσο τη διατροφή όσο και το μυαλό της.

Σήμερα, πάνω από μια δεκαετία μετά από αυτό το ταξίδι της προς την αυτό θεραπεία, έχει θεραπευθεί πλήρως – και είναι υγιής. Στα 49 της, έχει ροζ μάγουλα και σφύζει από υγεία. Αποπνέει μια ανάλαφρη και νεανική γοητεία και μια εγκαρδιότητα που αφοπλίζει κάθε καρδιά.

Σεφ, συγγραφέας και ιδρύτρια της σχολής μαγειρικής Greekalicious στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η Μπεναρδή έχει αφοσιωθεί στην αναβίωση και τη διάδοση της αρχαίας ελληνικής σοφίας —στην κουζίνα και στην καθημερινή ζωή— στην οποία πιστώνει την ανάρρωσή της.

Η σεφ, συγγραφέας και ιδρύτρια σχολής μαγειρικής Μαρία Μπεναρδή μοιράζεται τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιατρών, από το διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη. (Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

 

Χάθηκε και βρέθηκε

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε από τους αρχαίους. Ακόμη και χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία, λέει η Μπεναρδή, οι αρχαίοι Έλληνες «είχαν τη διαίσθηση να επεξεργαστούν πράγματα που μόλις σήμερα τα ανακαλύπτουμε».

Αν και πολλές από τις γνώσεις τους έχουν χαθεί, η Μπεναρδή θέλει να τις επαναφέρει.

Είναι ταιριαστό, λοιπόν, που το ταξίδι της ξεκίνησε στην εκκλησία του Αγίου Φανούριου, του προστάτη των χαμένων πραγμάτων στην ελληνορθόδοξη θρησκεία.

Βαθιά δυσαρεστημένη και γεμάτη με ασθένειες, η Μπεναρδή ταξίδεψε από το σπίτι της στην Αυστραλία στην Ελλάδα το 2004 πρώτη φορά μετά από όταν ήταν παιδί, ελπίζοντας να επανασυνδεθεί με την οικογένειά της και το μέρος όπου είχε μεγαλώσει. Στο νησί της Μυκόνου, βρήκε ένα μικροσκοπικό, ασβεστωμένο εκκλησάκι. Εκεί, προσευχήθηκε στον Θεό για καθοδήγηση.

«Ξαφνικά, βίωσα την θεοφάνεια και είδα όλα αυτά που επρόκειτο να συμβούν στη ζωή μου να περνούν μπροστά από τα μάτια μου», γράφει η Μπενάρδη στο βιβλίο της «My Greek Family Table». «Συνειδητοποίησα ότι ήταν καιρός να επανακτήσω τη ζωή μου και σε εκείνη την εκκλησία είδα ένα νέο μονοπάτι να χαράσσεται για μένα».

Αυτός ο νέος δρόμος περιλάμβανε το φαγητό και την οδήγησε στις ρίζες της – στην ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν, σκέφτονταν και ζούσαν.

«Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας»

Για τους αρχαίους Έλληνες το φαγητό ήταν θεραπευτικό. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, διακήρυξε με λαμπρότητα: «Ας είναι η τροφή το φάρμακό σου και το φάρμακο σου η τροφή σου». Για τους άρρωστους, πρώτα συνταγογραφούνταν φαγητό και τα φάρμακα ήταν η τελευταία λύση.

«Αυτά ήταν τα χημικά τους», λέει η Μπεναρδή, «αλλά ήταν υγιή χημικά».

Ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας γιατρός, θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας της ιατρικής. (itechno/Shutterstock)

 

Σήμερα, ωστόσο, πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των τροφίμων αγνοούνται. Στρεφόμαστε στη συμβατική φαρμακευτική αγωγή ψάχνοντας για γρήγορες λύσεις ενώ η σύγχρονη ιατρική φαίνεται να έχει ξεχάσει τα αρχαία θεμέλιά της. «Πότε οι γιατροί συνταγογραφούν φαγητό;» ρωτάει η Μπεναρδή. Είναι ειρωνικό, λέει, ότι όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη πριν τους επιτραπεί να ασκήσουν ιατρική.

Στα σκουπίδια πήγαν τα μπουκάλια με τα χάπια της, καθώς αποφάσισε να επιστρέψει στον τρόπο διατροφής των αρχαίων. Επιλέγοντας απλά, αγνά και ήπια συστατικά και όντας ανοιχτή στις θεραπευτικές τους δυνάμεις, είδε το σώμα της να αλλάζει. Τώρα, καθοδηγεί όσους σαν την ίδια αναζητούν βοήθεια στη διατροφή τους.

(Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

Θρέψη του Νου

Αλλά η υγεία πάει πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων – οι αρχαίοι το γνώριζαν επίσης. «Η φυσική δύναμη μέσα στον καθένα μας είναι ο μεγαλύτερος θεραπευτής των ασθενειών μας» είπε ο Ιπποκράτης.

Η Μπεναρδή επιμένει ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το μυαλό. «Αν δεν έχεις το μυαλό σου, ξέχασε τη δίαιτα. Χάνεις τον χρόνο σου», λέει. Το έμαθε με τον δύσκολο τρόπο.

«Αυτό ήταν το πρόβλημά μου», λέει. «Αν και έτρωγα σωστά, το μυαλό μου ήταν πάντα θυμωμένο και αναστατωμένο και δεν συγχωρούσε – αυτό ήταν που προκάλεσε την ασθένειά μου». Μόνο όταν εστίασε μέσα της, η υγεία της έκανε πραγματική και ολιστική πρόοδο.

Στην κουζίνα, αυτό σήμαινε να μαγειρεύω πάντα με θετικότητα και αγάπη. Στην αρχαία Ελλάδα, οι σεφ εκδιώκονταν από την κουζίνα αν η ενέργειά τους δεν ήταν καλή και θετική – το μαγείρεμα με αρνητική ενέργεια ήταν σχεδόν παρόμοιο με το να παραβιάζεις τους νόμους, λέει η Μπεναρδή.

«Όταν αγγίζω το φαγητό σου, αν είμαι θυμωμένη ή στενοχωρημένη, βάζω αυτή την ενέργεια στο φαγητό σου», λέει. «Μόνο φαγητό μαγειρεμένο με καλή ενέργεια, αγάπη και γέλιο μπορεί πραγματικά να θρέψει και να θεραπεύσει το σώμα και την ψυχή μας».

Τα βασικά συστατικά της κουζίνας της Μπεναρδή: φρέσκα, βιολογικά υλικά και μια καρδιά γεμάτη αγάπη. (Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

 

«Θέλω οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην κουζίνα, γιατί εκεί είναι όλη η θεραπεία», λέει

Και στην καθημερινή ζωή, αυτό σημαίνει να είναι θετική , να συγχωρεί αυτούς που την έχουν αδικήσει και να υιοθετεί μια σειρά από αρχαιοελληνικές θεραπείες –προσευχή, διαλογισμό και θεραπεία επιβεβαίωσης μεταξύ άλλων – για να θεραπεύσει το μυαλό της. «Όποτε μπαίνει στο μυαλό μου κάτι δυσάρεστο, μπαίνω σε κατάσταση επιβεβαίωσης», λέει. «Αρχίζω να αντιστρέφω αυτό που σκέφτεται το μυαλό μου σε κάτι θετικό».

Συμπληρώνοντας στην υγιεινή διατροφή ένα υγιές μυαλό, η Μπεναρδή έκανε μια πρόοδο που φαινόταν σαν θαύμα.

Αλλά αρνείται να πάρει τα εύσημα για οτιδήποτε από αυτά. Αυτά , λέει, ανήκουν στον Θεό και στους αρχαίους Έλληνες.

«Είμαι απλώς το όχημα», λέει.

Από το νέο της σπίτι στη Νέα Υόρκη, οργανώνει γαστρονομικές εκδρομές και μαθήματα μαγειρικής, μιλάει σε εκδηλώσεις, προσφέρει προσωπική καθοδήγηση υγείας και ευεξίας και γράφει ένα τέταρτο βιβλίο. Συναρπαστικές συνεργασίες με τη Μαρία Λόη, μια καταξιωμένη Ελληνίδα σεφ και συγγραφέα στο τιμόνι του Loi Estiatorio, είναι επίσης στα σκαριά.

Όπως είπε και ο Πυθαγόρας, «όλα έρχονται ξανά, οπότε τίποτα δεν είναι εντελώς καινούργιο». Και η αρχαία σοφία που μεταδίδει η Μπενάρδης είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα.

«[Οι αρχαίοι Έλληνες] έδωσαν τις πληροφορίες σε μένα», λέει η Μπεναρδή. «Είπαν , «Αναβίωσε τες. Άφησε τους ανθρώπους να γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες για να μπορέσουν να θεραπεύσουν τον εαυτό τους».

«Είναι σχεδόν σαν ο Θεός να μου λέει: “Ξεχάστηκαν. Φέρε τες πίσω”».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο βιβλίο και τις εκδηλώσεις της Μαρίας Μπεναρδή, δείτε το MariaBenardis.com και το Greekalicious.nyc

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε