Πέμπτη, 23 Μαΐ, 2024
(Shutterstock)

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς τα καρκινικά κύτταρα καταλαμβάνουν τα υγιή κύτταρα και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της μετάστασης, μιας διαδικασίας κατά την οποία ο καρκίνος εξαπλώνεται από το πρωτογενές όργανο σε άλλα όργανα σε όλο το σώμα.

«Τα ευρήματα αυτά είναι από τα πιο σημαντικά που έχουν βγει από το εργαστήριό μου εδώ και τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο Richard Gilbertson, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της πρόσφατης μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Cancer Research UK Cambridge.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ συνεργάστηκαν σε μια μελέτη που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics, όπου αποκαλύπτουν πώς τα καρκινικά κύτταρα καταλαμβάνουν υγιή κύτταρα για να κάνουν μεταστάσεις σε όλο το σώμα. Εντόπισαν μια πρωτεΐνη, την NALCN, ως κλειδί που ρυθμίζει τη μετάσταση.

«Εάν επικυρωθεί μέσω περαιτέρω έρευνας, αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αποτρέπουμε την εξάπλωση του καρκίνου και να μας επιτρέψει να χειραγωγήσουμε αυτή τη διαδικασία για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οργάνων», δήλωσε ο Gilbertson.

Κανονικά, η πρωτεΐνη NALCN είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του δυναμικό ηρεμίας των κυτταρικών μεμβρανών στους διεγέρσιμους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων της αναπνοής και των κιρκάδιων ρυθμών.

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η NALCN ρυθμίζει την απελευθέρωση κακοήθων και φυσιολογικών επιθηλιακών κυττάρων -ένας τύπος κυττάρων που καλύπτουν τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του σώματος- στο αίμα. Η NALCN ρυθμίζει επίσης τη διακίνηση τόσο των κακοήθων όσο και των φυσιολογικών επιθηλιακών κυττάρων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου σχηματίζουν μεταστατικούς καρκίνους ή φαινομενικά φυσιολογικούς ιστούς, αντίστοιχα.

Σε πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαγραφή της NALCN από τα αδενοκαρκινώματα του στομάχου, του εντέρου ή του παγκρέατος, όχι μόνο δεν άλλαξε τη συχνότητα εμφάνισης του όγκου, αλλά αύξησε επίσης σημαντικά τη μετάσταση και τον αριθμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων. Ο αποκλεισμός των διαύλων της NALCN προκάλεσε επίσης την εμφάνιση περισσότερων μεταστάσεων. Η διαγραφή της NALCN από ποντίκια που δεν είχαν καρκινικές μεταλλάξεις και δεν ανέπτυξαν ποτέ καρκίνο προκάλεσε απόπτωση επιθηλιακών κυττάρων στο αίμα σε παρόμοια επίπεδα με ένα ζώο που έφερε καρκίνο.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα κύτταρα μετακινήθηκαν σε απομακρυσμένα όργανα για να κάνουν μετάσταση. Σε αντίθεση με προηγούμενες σκέψεις, η NALCN ρυθμίζει τη διάδοση των κυττάρων από συμπαγείς ιστούς ανεξάρτητα από τον καρκίνο και το σχηματισμό του πρωτογενούς όγκου.

«Αναπτύσσουμε μια σαφέστερη εικόνα για τις διαδικασίες που διέπουν τον τρόπο εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων», δήλωσε ο Gilbertson.

«Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε αν υπάρχουν πιθανώς υπάρχοντα φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αποτρέψουν αυτόν τον μηχανισμό από το να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου στους ασθενείς», πρόσθεσε.

Της Tammy Hung

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε