Σάββατο, 13 Απρ, 2024
Εικονογράφηση από The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock

Επιστήμονες αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα με τα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή

«Ο ακτιβισμός για το κλίμα έχει γίνει η νέα θρησκεία του 21ου αιώνα - οι αιρετικοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι και δεν επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε ο αστροφυσικός Ουίλι Σουν.

Τα αρχεία καταγραφής της θερμοκρασίας που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες του κλίματος και τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία μοντέλων που στη συνέχεια προβλέπουν τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και διαφθορά στα δεδομένα, δήλωσαν στους Epoch Times πολλοί επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει πρόσφατες μελέτες για το θέμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζεται στην τελευταία έκθεση της Εθνικής Αξιολόγησης του Κλίματος (National Climate Assessment) ως απόδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ανθρώπινες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», όπως το διοξείδιο του άνθρακα, θερμαίνουν επικίνδυνα τη Γη.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) έχει την ίδια άποψη και οι ηγέτες της προωθούν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική ως απάντηση.

Αλλά επιστημονικοί εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο σε διάφορους τομείς αντιδρούν. Σε μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, αναφέρουν ένα ευρύ φάσμα ελαττωμάτων στα δεδομένα της παγκόσμιας θερμοκρασίας που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή των τρομερών συμπερασμάτων- λένε ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί ολόκληρο το αφήγημα.

Τα προβλήματα με τα στοιχεία για τη θερμοκρασία είναι μεταξύ άλλων η έλλειψη γεωγραφικά και ιστορικά αντιπροσωπευτικών δεδομένων, η επιβάρυνση των καταγραφών από τη θερμότητα των αστικών περιοχών και η διαστρέβλωση των δεδομένων που προκαλείται από μια διαδικασία γνωστή ως «ομογενοποίηση».

Οι ατέλειες είναι τόσο σημαντικές που καθιστούν τα δεδομένα για τη θερμοκρασία -και τα μοντέλα που βασίζονται σε αυτά- ουσιαστικά άχρηστα, εξήγησαν τρεις ανεξάρτητοι επιστήμονες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Γεωεπιστημών (Center for Environmental Research and Earth Sciences-CERES).

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι όταν ληφθεί υπόψη η αλλοίωση των δεδομένων, η υποτιθέμενη «κλιματική κρίση», που υποτίθεται ότι προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, εξαφανίζεται.

Αντ’ αυτού, η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος προσφέρει μια πολύ καλύτερη εξήγηση για αυτό που παρατηρείται, είπαν.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στους Epoch Times ότι φαίνεται να υπάρχει σκόπιμη απάτη, ενώ άλλοι πρότειναν πιο αθώες εξηγήσεις.

Αλλά ανεξάρτητα από το γιατί υπάρχουν τα προβλήματα, οι επιπτώσεις των ευρημάτων είναι δύσκολο να υπερτονιστούν.

Χωρίς κλιματική κρίση, η δικαιολογία για τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικές δαπάνες και δαπανηρές αλλαγές στη δημόσια πολιτική για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καταρρέει, εξήγησαν οι επιστήμονες σε μια σειρά συνεντεύξεων σχετικά με την έρευνά τους.

«Τα τελευταία 35 χρόνια, τα λόγια της IPCC θεωρούνται ευαγγέλιο», σύμφωνα με τον αστροφυσικό και ιδρυτή του CERES Ουίλι Σουν. Μέχρι πρόσφατα, ήταν ερευνητής που εργαζόταν με το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ & Σμιθσόνιαν (Center for Astrophysics, Harvard & Smithsonian).

«Και πράγματι, ο ακτιβισμός για το κλίμα έχει γίνει η νέα θρησκεία του 21ου αιώνα – οι αιρετικοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι και δεν επιτρέπεται να κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε ο κ. Σουν στους Epoch Times.

Χορευτές που συνεργάζονται με την ομάδα Mothers Rise Up (ομάδα μητέρων από το Ηνωμένο Βασίλειο που διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή) προετοιμάζονται για μια παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Lloyds of London στο Λονδίνο στις 26 Φεβρουαρίου 2024. (Carl Court/Getty Images)

 

«Όμως, η καλή επιστήμη απαιτεί να ενθαρρύνονται οι επιστήμονες να αμφισβητούν το δόγμα της IPCC. Η υποτιθέμενη καθαρότητα των παγκόσμιων καταγραφών θερμοκρασίας είναι ένα από τα πιο ιερά δόγματα της IPCC».

Η τελευταία έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την Εθνική Εκτίμηση του Κλίματος αναφέρει: «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα».

«Τα στοιχεία για την αύξηση της θερμοκρασίας, από πολλαπλές πτυχές του γήινου συστήματος, είναι αδιάσειστα και η επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη ότι οι αυξήσεις των ατμοσφαιρικών αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν πολλές παρατηρούμενες τάσεις και αλλαγές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων για τις μεταφορές, την ενέργεια και τη γεωργία.

Η εξέταση των χρονοδιαγραμμάτων αναδεικνύει σημαντικά προβλήματα με αυτό το αφήγημα, δήλωσε ο κ. Σουν.

«Όταν οι άνθρωποι ρωτούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη ή την κλιματική αλλαγή, είναι σημαντικό να ρωτάμε: «Από πότε;». Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο πλανήτης έχει θερμανθεί από τη δεκαετία του 1970, και ότι αυτό ακολούθησε μια περίοδο ψύξης από τη δεκαετία του 1940», είπε.

Ενώ είναι «σίγουρα θερμότερος» τώρα από ό,τι τον 19ο αιώνα, ο κ. Σουν είπε ότι τα δεδομένα υποκατάστασης για τη θερμοκρασία  δείχνουν ότι ο 19ος αιώνας «ήταν εξαιρετικά ψυχρός».

«Ήταν το τέλος μιας περιόδου που είναι γνωστή ως Μικρή Εποχή των Παγετώνων», είπε.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται από αγροτικούς σταθμούς θερμοκρασίας, μετρήσεις στους ωκεανούς, μετεωρολογικά μπαλόνια, δορυφορικές μετρήσεις, καθώς και από δείκτες θερμοκρασίας, όπως δακτύλιοι δέντρων, παγετώνες και ιζήματα λιμνών, «δείχνουν ότι το κλίμα πάντα άλλαζε», δήλωσε ο κ. Σουν.

«Δείχνουν ότι το σημερινό κλίμα έξω από τις πόλεις δεν είναι ασύνηθες», είπε, προσθέτοντας ότι η θερμότητα από τις αστικές περιοχές επηρεάζει τα δεδομένα με λάθος τρόπο.

«Αν εξαιρέσουμε τα δεδομένα θερμοκρασίας των πόλεων που αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% του πλανήτη, τότε έχουμε μια πολύ διαφορετική εικόνα του κλίματος.»

Ένας μετεωρολόγος εκτοξεύει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι για τη μέτρηση της ισοθερμίας μηδέν βαθμών στο σταθμό MeteoSwiss στην Payerne της Ελβετίας, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023. (Fabrice Coffrini/AFP μέσω Getty Images)

Ομογενοποίηση

Ένα ζήτημα που οι επιστήμονες λένε ότι αλλοιώνει τα δεδομένα προέρχεται από μια ασαφή διαδικασία γνωστή ως «ομογενοποίηση».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος που συνεργάζονται με κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την ομογενοποίηση έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, διάφορες μεροληψίες που μπορεί να υπάρχουν στα ακατέργαστα δεδομένα θερμοκρασίας.

Αυτές οι μεροληψίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση των σταθμών παρακολούθησης της θερμοκρασίας, τις αλλαγές στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των δεδομένων ή τις αλλαγές στο περιβάλλον που περιβάλλει ένα θερμόμετρο, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τις μετρήσεις του.

Για παράδειγμα, εάν ένας σταθμός θερμοκρασίας είχε αρχικά τοποθετηθεί σε ένα άδειο χωράφι, αλλά το χωράφι αυτό έχει έκτοτε ασφαλτοστρωθεί για να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης, η καταγραφή θα φαινόταν να δείχνει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα δεδομένα που συλλέγονται.

Σχεδόν κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη κάποιας ομογενοποίησης για τον έλεγχο διαφόρων παραγόντων που μπορεί να αλλοιώσουν τα δεδομένα για τη θερμοκρασία.

Όμως μια πιο προσεκτική εξέταση της διαδικασίας όπως συμβαίνει τώρα αποκαλύπτει σημαντικές ανησυχίες, δήλωσε ο Ρόναν Κόνολι (Ronan Connolly), ανεξάρτητος επιστήμονας στο CERES.

«Ενώ η επιστημονική κοινότητα έχει εθιστεί στο να χρησιμοποιεί τυφλά αυτά τα προγράμματα υπολογιστών για να διορθώσει τις μεροληψίες των δεδομένων, μέχρι πρόσφατα κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να κοιτάξει βαθύτερα για να δει αν τα προγράμματα λειτουργούν όταν εφαρμόζονται σε πραγματικά δεδομένα για τη θερμοκρασία», δήλωσε στους Epoch Times.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, διάφοροι κυβερνητικοί και διακυβερνητικοί οργανισμοί που δημιουργούν παγκόσμια αρχεία για τη θερμοκρασία βασίζονται σε προγράμματα υπολογιστών για την αυτόματη προσαρμογή των δεδομένων.

Ο κ. Σουν, ο κ. Κόνολι και μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο πέρασαν χρόνια εξετάζοντας τα προγράμματα για να καθορίσουν πώς λειτουργούν και αν είναι αξιόπιστα.

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάλυση, ο Πίτερ Ο’Νιλ (Peter O’Neill), παρακολουθεί και κατεβάζει καθημερινά τα δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανογραφίας και Ατμόσφαιρας (National Oceanographic and Atmospheric Administration-NOAA) και το Παγκόσμιο Δίκτυο Ιστορικής Κλιματολογίας (Global Historical Climatology Network) από το 2011.

Διαπίστωσε ότι κάθε μέρα, η NOAA εφαρμόζει διαφορετικές προσαρμογές στα δεδομένα.

(Επάνω αριστερά) Ένας πύργος μετεωρολογίας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στην κορυφή ενός κτιρίου στην Ουάσιγκτον. (Επάνω δεξιά) Ένα ραντάρ που ετοιμάζει η NOAA για τη μελέτη ανεμοστρόβιλων, στο Μέμφις. (Κάτω) Ένας άνδρας εργάζεται καθώς οι αξιωματούχοι ενημερώνονται στο Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι. (Mark Wilson/Getty Images, Seth Herald/AFP μέσω Getty Images, Chandan Khanna/AFP μέσω Getty Images)

«Χρησιμοποιούν το ίδιο πρόγραμμα υπολογιστή ομογενοποίησης και το επαναλαμβάνουν περίπου κάθε 24 ώρες», δήλωσε ο κ. Κόνολι. «Αλλά κάθε μέρα, οι προσαρμογές ομογενοποίησης που υπολογίζουν για κάθε καταγραφή θερμοκρασίας είναι διαφορετικές».

Αυτό είναι «πολύ παράξενο», είπε.

«Αν οι προσαρμογές για έναν συγκεκριμένο μετεωρολογικό σταθμό έχουν κάποια βάση στην πραγματικότητα, τότε θα περιμέναμε το πρόγραμμα του υπολογιστή να υπολογίζει τις ίδιες προσαρμογές κάθε φορά. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι δεν συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο κ. Κόνολι.

Αυτές οι ανησυχίες ήταν που προκάλεσαν για πρώτη φορά τη διεθνή έρευνα του κ. Σουν και των συναδέλφων του για το θέμα.

Επειδή η ΝΟΑΑ δεν διατηρεί ιστορικές πληροφορίες για τους μετεωρολογικούς σταθμούς της, οι επιστήμονες του CERES απευθύνθηκαν σε Ευρωπαίους επιστήμονες οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τα δεδομένα για τους σταθμούς που εποπτεύουν.

Διαπίστωσαν ότι μόλις το 17% των προσαρμογών της NOAA εφαρμόζονταν με συνέπεια. Και λιγότερο από το 20 τοις εκατό των προσαρμογών της NOAA σχετίζονταν σαφώς με τεκμηριωμένη αλλαγή στις παρατηρήσεις των σταθμών.

«Όταν κοιτάξαμε κάτω από το καπό, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα χάμστερ που έτρεχε σε μια ρόδα αντί για ένα κινητήρα», δήλωσε ο κ. Κόνολι. «Φαίνεται ότι με αυτά τα προγράμματα ομογενοποίησης, είναι μια περίπτωση όπου η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια».

Ένας εκπρόσωπος των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Πληροφοριών (National Centers for Environmental Information) της NOAA υποβάθμισε τη σημασία, αλλά δήλωσε ότι η υπηρεσία εργάζεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θίγονται στα έγγραφα.

«Η NOAA χρησιμοποιεί καθημερινά τον καλά τεκμηριωμένο αλγόριθμο ομογενοποίησης κατά ζεύγη (Pairwise Homogenization Algorithm) στην (μηνιαία) έκδοση 4 του GHCNm και τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων προσαρμογών σε μεμονωμένες σειρές σταθμών μπορεί να διαφέρουν από λειτουργία σε λειτουργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα εν λόγω έγγραφα δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ομογενοποίηση των δεδομένων τα καθιστούν άχρηστα ή και ακόμα χειρότερα.

«Η NOAA αντιμετωπίζει τα ζητήματα που θίγονται και στα δύο αυτά έγγραφα σε μια μελλοντική έκδοση του συνόλου δεδομένων θερμοκρασίας GHCNm και της συνοδευτικής τεκμηρίωσής του».

Τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στο Silver Spring, Md. (Famartin/CC)

Αστικές θερμικές νησίδες

Ένα από τα σημαντικότερα ελαττώματα στα δεδομένα θερμοκρασίας που δημιουργεί εξ αρχής την ανάγκη ομογενοποίησης είναι το λεγόμενο φαινόμενο των «αστικών θερμικών νησίδων».

Στην ουσία, οι σταθμοί λήψης θερμοκρασίας που κάποτε βρίσκονταν σε αγροτικές περιοχές περιβάλλονται πλέον σε πολλές περιπτώσεις από δρόμους, κτίρια, αεροδρόμια και πόλεις. Αυτό παράγει πρόσθετη τοπική αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από το θερμόμετρο, η οποία δίνει την εντύπωση δραστικής «παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας» όταν πολλοί παρόμοιοι σταθμοί εξετάζονται μαζί.

Η IPCC έχει αναγνωρίσει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και της αλλοίωσης των δεδομένων- ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μίλησαν στους Epoch Times, ο οργανισμός του ΟΗΕ υπέθεσε λανθασμένα ότι πρόκειται για ένα δευτερεύον ζήτημα.

Σε μια νέα μελέτη με κριτές, ο συνασπισμός επιστημόνων εκτιμά ότι το 40% της παρατηρούμενης αύξησης της θερμοκρασίας από τον 19ο αιώνα που χρησιμοποιεί η IPCC είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα αυτής της αστικής θερμικής απόκλισης – και όχι της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω CO2.

«Όταν εξετάζουμε τα μη αστικά δεδομένα θερμοκρασίας για την ξηρά, τους ωκεανούς και άλλα αρχεία θερμοκρασίας, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πολύ λιγότερο δραματική και φαίνεται παρόμοια με άλλες θερμές περιόδους πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση», δήλωσε ο κ. Κόνολι.

Η IPCC δεν ελέγχει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, είπε.

Όταν ο κ. Κόνολι και άλλοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα αρχείο θερμοκρασιών χρησιμοποιώντας μόνο αγροτικούς σταθμούς λήψης θερμοκρασίας, σχεδόν η μισή από την παγκόσμια θέρμανση που ισχυρίζεται ο οργανισμός του ΟΗΕ εξαφανίστηκε.

Πράγματι, τα σύνολα δεδομένων μόνο για την ύπαιθρο ταιριάζουν πολύ περισσότερο με τα δεδομένα των μετεωρολογικών μπαλονιών και των δορυφόρων.

Στο σύνολό τους, οι καταγραφές μόνο για τις αγροτικές περιοχές δείχνουν ότι η μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανότατα απλώς μια ανάκαμψη από τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων από το 1300 μ.Χ. έως το 1900 μ.Χ., η οποία ακολούθησε τη Μεσαιωνική Θερμή Περίοδο από το 800 μ.Χ. έως το 1200 μ.Χ. που είδε τους Βίκινγκς να καλλιεργούν στη Γροιλανδία.

«Η Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος φαίνεται να ήταν περίπου τόσο θερμή όσο και η σύγχρονη θερμή περίοδος, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιούμε το αρχείο αποκλειστικά για τις αγροτικές περιοχές», δήλωσε ο κ. Κόνολι.

Ενώ υπήρξε παγκόσμια θέρμανση από το τέλος της Μικρής Εποχής των Παγετώνων, αν εξαιρεθούν τα αστικά σύνολα δεδομένων, όλες οι πρωτογενείς εκτιμήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας δείχνουν ότι «ο πλανήτης εναλλάσσεται μεταξύ φάσεων θέρμανσης και ψύξης», είπε.

Η τρέχουσα περίοδος θέρμανσης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούσαν να προειδοποιούν για την υποτιθέμενη ανθρωπογενή παγκόσμια ψύξη, η οποία είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1940.

Ο Μάικλ Κόνολι (Michael Connolly), ένας άλλος ανεξάρτητος επιστήμονας στο CERES και πατέρας του Ρόναν Κόνολι, σημείωσε ότι η αστική υπερθέρμανση στις πόλεις, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 3% της επιφάνειας της γης, εξελίσσεται στην πραγματικότητα σε «μείζον πρόβλημα» που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

«Αλλά, δεν μπορεί να διορθωθεί με πολιτικές για τα αέρια του θερμοκηπίου», δήλωσε. «Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στο αστικό πράσινο και σε άλλα μέτρα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα αστικά κύματα καύσωνα.»

(Επάνω) Ένας άνδρας περπατάει μπροστά από ψεκαστήρες σε μια ζεστή μέρα στο Τόκιο στις 29 Ιουλίου 2022. (Κάτω) Ένας άνδρας προστατεύεται από τον ήλιο ενώ περιμένει στην ουρά για να βγάλει φωτογραφία στην ιστορική πινακίδα Welcome to Las Vegas Sign κατά τη διάρκεια καύσωνα στο Λας Βέγκας στις 14 Ιουλίου 2023. (Philip Fong/AFP μέσω Getty Images, Ronda Churchill/AFP μέσω Getty Images)

Συνδυάζοντας αγροτικά και αστικά δεδομένα

Ένα ξεχωριστό ζήτημα με τους αλγορίθμους ομογενοποίησης εξετάστηκε σε μια άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Journal of Applied Meteorology and Climatology (Περιοδικό Εφαρμοσμένης Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας).

Το πρόβλημα, το οποίο ο Ρόναν Κόνολι και οι συνάδελφοί του ονομάζουν «αστική ανάμειξη» (“urban blending”), αφορά τις συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ των καταγραφών θερμοκρασίας από έναν σταθμό και άλλων σταθμών στη γύρω περιοχή.

Εάν ένας σταθμός φαίνεται να είναι πολύ εκτός συγχρονισμού με τους άλλους, το πρόγραμμα υποθέτει ότι πρόκειται για μη κλιματική παρέκκλιση που πρέπει να διορθωθεί.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό είναι ότι επιτρέπει στην αστική αύξηση της θερμοκρασίας να αλλοιώσει ολόκληρη την καταγραφή της θερμοκρασίας αναμειγνύοντάς την με αγροτικά δεδομένα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα αστικά και τα αγροτικά δεδομένα αναμειγνύονται μεταξύ τους, επιτρέποντας την ανάμειξη μέρους της αστικής θέρμανσης με τα αγροτικά δεδομένα που δεν έχουν το πρόβλημα.

«Μια χρήσιμη αναλογία είναι αν αναμείξετε φράουλες και μπανάνες σε ένα μπλέντερ, μετά έχετε ένα αναμεμειγμένο ομοιογενές μείγμα που δεν είναι ούτε φράουλες ούτε μπανάνες», δήλωσε ο Ρόναν Κόνολι.

«Εξετάζοντας τα δεδομένα για τη θερμοκρασία, αυτό σημαίνει ότι οι ομογενοποιημένες αγροτικές καταγραφές περιέχουν και την αστική αύξηση της θερμοκρασίας.»

Η υποτιθέμενη «ασυνήθιστη» υπερθέρμανση του πλανήτη που αναφέρεται από την IPCC και άλλες πηγές βρίσκεται μόνο στα αστικά δεδομένα που έχουν αλλοιωθεί από τη θερμότητα που σχετίζεται με τις πόλεις, είπε. Αλλά με τη χρήση των ομογενοποιημένων δεδομένων, όλα αυτά διαστρεβλώνονται τεχνητά από το φαινόμενο της αστικής θερμότητας.

«Αν εξετάσουμε τα δεδομένα για τη θερμοκρασία που δεν έχουν αλλοιωθεί από την υπερθέρμανση των πόλεων, φαίνεται ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας από την εποχή πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση ήταν σχεδόν κυκλικές – περίοδοι ψύξης ακολουθούμενες από περιόδους θέρμανσης», δήλωσε ο Ρόναν Κόνολι.

«Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί από την άποψη της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς αυτά έχουν μόνο ανοδική πορεία. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι οι επιστήμονες που αναμείγνυαν λανθασμένα την αστική θέρμανση με τις μη αστικές μεταβολές της θερμοκρασίας κυνηγούσαν ένα παραπλανητικό στοιχείο με την πεποίθησή τους ότι το CO2 είναι ο κινητήριος μοχλός του κλίματος».

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι τα ζητήματα αυτά είναι τόσο σημαντικά όσο πρότειναν οι επιστήμονες του CERES.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Λουντ (Professor Robert Lund), αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στον τομέα αυτό και πρόεδρος του τμήματος στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ, δήλωσε στους Epoch Times ότι τα επιχειρήματα που προβάλλονται από τον κ. Σουν και τους συναδέλφους του τον έκαναν να «ανατριχιάσει».

«Είναι αλήθεια ότι πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα δεν χρησιμοποιούν γενικά τις καλύτερες μεθόδους για τον καθαρισμό των δεδομένων», δήλωσε ο κ. Λουντ.

Επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν μετεωρολογικό σταθμό για να μελετήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, στο νησί King George της Ανταρκτικής, στις 3 Φεβρουαρίου 2018. (Mathilde Bellenger/AFP μέσω Getty Images)

 

Αλλά ο ισχυρισμός των επιστημόνων του CERES «ότι τα συμπεράσματα για την αύξηση της θερμοκρασίας που βγάζουμε είναι ανοησίες εξαιτίας των αλλαγών των μετρητών και των ζητημάτων μετεγκατάστασης των σταθμών, καθώς και του μη βέλτιστου χειρισμού τους στις διαδικασίες ομογενοποίησης, απλώς δεν είναι αληθινός», είπε.

«Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα ζητήματα των αλλαγών στα σημεία μέτρησης, όλες οι σειρές με παγκόσμιο μέσο όρο (όπως οι σειρές της IPCC) περιέχουν ισχυρές ανοδικές τάσεις. Είναι τόσο απλό».

Το ζήτημα της ομογενοποίησης «μπορεί να ευθύνεται ίσως για 0,1 ή 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα από τους 1,3 [βαθμούς Κελσίου] της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά όχι περισσότερο», δήλωσε ο κ. Λουντ.

Κατηγόρησε τους επιστήμονες του CERES ότι «προσπαθούν να πάρουν οποιοδήποτε ποσό αβεβαιότητας, να το πολλαπλασιάσουν και να απαξιώσουν τα πάντα».

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να αντικρούσει τις μελέτες τους σε ένα δικό του έγγραφο, ο κ. Λουντ είπε ότι ο ίδιος και άλλοι στον τομέα έχουν κουραστεί να μάχονται με επιστήμονες οι οποίοι, όπως είπε, ενδιαφέρονται κυρίως για την απαξίωση του αφηγήματος για το κλίμα.

Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες και από τις δύο πλευρές της συζήτησης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Αρκετοί επικριτές του αφηγήματος για την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη ζήτησαν να μιλήσουν ανεπίσημα, φοβούμενοι αντίποινα από τα ιδρύματα, τους συναδέλφους τους, τα περιοδικά ή τις πηγές χρηματοδότησής τους.

 

Άλλα προβλήματα

Ιστορικά δεδομένα για τη θερμοκρασία δεν υπάρχουν πραγματικά πριν από τη δεκαετία του 1970, γεγονός που δυσχεραίνει κάθε είδους μακροπρόθεσμη μελέτη.

Και εκτός της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, υπάρχει πολύ μικρή κάλυψη.

Μέχρι πρόσφατα, τα δεδομένα από τους ωκεανούς -που αποτελούν περισσότερα από τα δύο τρίτα της επιφάνειας του πλανήτη- ήταν επίσης αραιά, περιοριζόμενα κυρίως σε περιστασιακές μετρήσεις από μεγάλες θαλάσσιες διαδρομές στο βόρειο ημισφαίριο.

Η NOAA έχει επικριθεί για το γεγονός ότι επέτρεψε σε περισσότερο από το 90% των κλιματικών σταθμών της να επηρεαστούν από την αστική θερμική μεροληψία, ανέφεραν οι Epoch Times τον Ιανουάριο, επικαλούμενοι επιστήμονες και μια ξεχωριστή μελέτη που εξέτασε τα αρχεία για τη θερμοκρασία της NOAA.

Μέχρι το 2022, περίπου το 96% των σταθμών δεν πληρούσαν τα πρότυπα αξιοπιστίας του οργανισμού, αποκάλυψε μελέτη του μετεωρολόγου Άντονι Γουάτς (Anthony Watts).

Ο Μάικλ Κόνολι επισήμανε ότι όταν οι μετεωρολογικοί σταθμοί δημιουργήθηκαν αρχικά, προορίζονταν για την παρακολούθηση του καθημερινού καιρού και όχι για τις μακροπρόθεσμες κλιματικές αλλαγές.

(Επάνω) Ο καθηγητής καθαρίζει το χιόνι γύρω από τον μετεωρολογικό σταθμό. (Κάτω) Ένας καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής κάνει ρυθμίσεις στον μίνι μετεωρολογικό σταθμό που έχει εγκατασταθεί στο κανάλι Rideau στην Οτάβα του Καναδά, στις 8 Φεβρουαρίου 2023. (Dave Chan/AFP μέσω Getty Images)

 

«Ενώ οι περισσότεροι από τους επιστήμονες με τους οποίους συνομιλώ σε προσωπικό επίπεδο παραδέχονται ότι έχουν επιφυλάξεις σχετικά με πτυχές του τρέχοντος αφηγήματος για την κλιματική αλλαγή, λένε ότι τα θεσμικά τους όργανα θα υποφέρουν αν μιλήσουν», είπε.

Ο κ. Σουν αναγνώρισε ότι η μέτρηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα «πολύ δύσκολο επιστημονικό πρόβλημα», ιδίως επειδή τα δεδομένα είναι ατελή. Αλλά οι επιστήμονες έχουν υποχρέωση να είναι ειλικρινείς ως προς αυτό.

«Πολλές ερευνητικές ομάδες – σε μια βιαστική προσπάθεια να πάρουν επιχορηγήσεις και να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους – φαίνεται να έχουν παραβλέψει τα σοβαρά προβλήματα των δεδομένων που χρησιμοποιούν», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί επιστήμονες ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους και δεν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν.

Αλλά ορισμένοι αναλυτές που έχουν δει τα θέματα λένε ότι πρόκειται για σκόπιμη απάτη.

Ο επιστήμονας και μηχανικός Τόνι Χέλερ (Tony Heller) της ιστοσελίδας Real Climate Science (Πραγματική Κλιματική Επιστήμη) δήλωσε ότι τα δεδομένα θερμοκρασίας -τόσο τα ιστορικά όσο και τα γεωγραφικά- είναι «κατάφωρα ανεπαρκή».

Απηχώντας τις ανησυχίες σχετικά με την ομογενοποίηση και την ανάμειξη, δήλωσε στους Epoch Times ότι «η θεωρία λειτουργίας φαίνεται να είναι ότι η ανάμειξη πολλών πολύ κακών συστατικών θα δημιουργήσει μια καλή σούπα».

Ο κ. Χέλερ κατηγορεί τη ΝΟΑΑ ότι παραποιεί τα δεδομένα της για να δημιουργήσει την «εντύπωση της υπερθέρμανσης» και αποκαλεί τα παγκόσμια και αμερικανικά ρεκόρ θερμοκρασίας «προπαγάνδα, και όχι επιστήμη».

Οι παραπλανητικές προσαρμογές που έγιναν στα δεδομένα και η ευρύτερη παραπλάνηση είναι «απολύτως σκόπιμες», είπε.

«Δισεκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται για να προωθηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή».

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες του κ. Σουν και άλλων δεν έχουν αντικρουστεί σε καμία βιβλιογραφία που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Ωστόσο, ορισμένοι επιφανείς επιστήμονες που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλους φορείς που συνδέονται με το κλιματικό κίνημα έχουν γελοιοποιήσει και προσβάλει τους συγγραφείς, όπως ανέφεραν οι Epoch Times τον Οκτώβριο του 2023.

Ούτε η IPCC ούτε ο κορυφαίος επιστήμονας της NASA για το κλίμα Γκάβιν Σμιντ (Gavin Schmidt) απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε