Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Απολιθωμένο δέντρο στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στο νησί της Λέσβου, στις 21 Ιανουαρίου 2021. (Ηλίας Μάρκου / Reuters)

Επιστήμονες βρήκαν ένα απολιθωμένο δέντρο ηλικίας 20 εκατ. ετών στο νησί της Λέσβου

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

ΛΕΣΒΟΣ – Έλληνες επιστήμονες στο ηφαιστειογενές νησί της Λέσβου βρήκαν ένα σπάνιο απολιθωμένο δέντρο του οποίου τα κλαδιά και οι ρίζες παραμένουν ανέπαφα μετά από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το δέντρο βρέθηκε κατά τη διάρκεια οδικών έργων κοντά στο αρχαίο απολιθωμένο δάσος ηλικίας εκατομμύριων ετών στο νησί της Ανατολικής Μεσογείου και μεταφέρθηκε από την τοποθεσία χρησιμοποιώντας έναν ειδικό νάρθηκα και μεταλλική πλατφόρμα.

Είναι η πρώτη φορά που ένα δέντρο βρέθηκε σε τόσο καλή κατάσταση με κλαδιά και ρίζες από την έναρξη των ανασκαφών το 1995, δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Ζούρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

ΛΕΖΑΝΤΑ / Απολιθωμένο δέντρο στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στο νησί της Λέσβου, στις 21 Ιανουαρίου 2021. (Ηλίας Μάρκου / Reuters)

 

«Είναι ένα μοναδικό εύρημα», είπε. «[Βρέθηκε] σε άριστη κατάσταση και από τη μελέτη του απολιθωμένου ξύλου θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον τύπο του φυτού από το οποίο προέρχεται».

Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, μια  15.000 στρεμμάτων έκταση, προστατευόμενη από την UNESCO, είναι το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, που έπνιξε με λάβα το τότε υποτροπικό δασικό οικοσύστημα του νησιού.

Το απολιθωμένο δέντρο, μήκους περίπου 19 μέτρων, διατηρήθηκε από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας μετά την πτώση του. Ένας μεγάλος αριθμός φύλλων οπωροφόρων δένδρων βρέθηκαν στο ίδιο σημείο, μαζί με οστά ζώων από τη γενική περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν τα διάφορα δάση που υπήρχαν πριν από 17 έως 20 εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο και μπορούμε να ανακατασκευάσουμε το οικοσύστημα που υπήρχε εκείνη την περίοδο», δήλωσε ο Ζούρος.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Από τον Ηλία Μάρκου

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε