Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ένας νοσηλευτής χορηγεί μια αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19, την 1η Απριλίου 2022. (Scott Olson/Getty Images)

Έρευνα: Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου COVID-19 αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου COVID-19 αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τους ανθρώπους ενδεχομένως ευάλωτους σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως ο καρκίνος.

Οι πολλαπλές δόσεις των εμβολίων COVID-19 της Pfizer ή της Moderna οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που ονομάζονται IgG4, τα οποία μπορούν να παρέχουν προστατευτική δράση. Όμως ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι τα «αφύσικα υψηλά επίπεδα» της υποκατηγορίας ανοσοσφαιρινών στην πραγματικότητα καθιστούν το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ευαίσθητο στην πρωτεΐνη ακίδα COVID-19 στα εμβόλια, αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση.

Επεσήμαναν πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, τα οποία διαπίστωσαν ότι οι πολλαπλές ενισχυτικές δόσεις πέραν του αρχικού εμβολιασμού COVID-19 «μείωσαν σημαντικά» την προστασία έναντι των παραλλαγών του ιού Δέλτα και Όμικρον, καθώς και δοκιμές που διαπίστωσαν αιχμή στα επίπεδα IgG4 μετά από επαναληπτικό εμβολιασμό της Pfizer, γεγονός που υποδηλώνει εξάντληση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες έχουν ανιχνεύσει υψηλότερα επίπεδα IgG4 σε άτομα που πέθαναν από COVID-19 σε σύγκριση με εκείνα που ανάρρωσαν και συνέδεσαν τα επίπεδα με έναν άλλο γνωστό καθοριστικό παράγοντα θνησιμότητας που σχετίζεται με την COVID-19, σημείωσαν επίσης οι ερευνητές.

Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε επίσης ότι τα εμβόλια κατά του HIV, της ελονοσίας και του κοκκύτη προκαλούν επίσης την παραγωγή IgG4.

«Συνοψίζοντας, οι επιδημιολογικές μελέτες για την COVID-19 που αναφέρονται στην έρευνά μας καθώς και η αποτυχία των εμβολίων κατά του HIV, της ελονοσίας και του κοκκύτη αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση των επιπέδων IgG4 εξασθενεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις», δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Αλμπέρτο Ρούμπιο Κασίγιας, ερευνητής του εργαστηρίου βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό και ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης.

Η εργασία δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Vaccines τον Μάιο.

Οι αξιωματούχοι της Pfizer και της Moderna δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA) στα εμβόλιά τους.

Ο Δρ Ρόμπερτ Μαλόουν, ο οποίος συνέβαλε στην εφεύρεση της τεχνολογίας, δήλωσε ότι η δημοσίευση καταδεικνύει τον λόγο για τον οποίο προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις του επαναλαμβανόμενου εμβολιασμού.

«Είχα προειδοποιήσει ότι τα περισσότερα εμβόλια μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζεται ανοχή υψηλής ζώνης, της οποίας η μεταστροφή σε IgG4 είναι ένας από τους μηχανισμούς. Και τώρα έχουμε δεδομένα που αποδεικνύουν σαφώς ότι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση αυτού καθώς και ορισμένων άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Μαλόουν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, στους Epoch Times.

«Οπότε ουσιαστικά επικυρώνει ότι αυτή η βιασύνη για χορήγηση και επαναχορήγηση χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτές τις αποφάσεις ήταν άκρως αντιπαραγωγική και φαίνεται ότι οδήγησε σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπείς στην ασθένεια».

Πιθανά προβλήματα

Τα εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα που προκαλούνται από τον επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η αυξημένη σύνθεση IgG4 λόγω του επαναλαμβανόμενου mRNA εμβολιασμού με υψηλές συγκεντρώσεις αντιγόνου μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα και να προωθήσει την ανάπτυξη καρκίνου και αυτοάνοσης μυοκαρδίτιδας σε ευπαθή άτομα», γράφουν στο δημοσίευμα.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονής της καρδιάς που προκαλείται από τον εμβολιασμό COVID-19, με τους νεαρούς άνδρες να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες του επαναλαμβανόμενου εμβολιασμού περιλαμβάνουν τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνονται να υποφέρουν από πιο σοβαρές περιπτώσεις COVID-19, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Χωρίς επαρκές επίπεδο προστασίας, ακόμη και οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον (που θεωρούνται ήπιες) θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή πολυοργανική βλάβη και θάνατο σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με συννοσηρότητες», αναφέρουν.

Ορισμένες μελέτες έχουν τοποθετήσει τους εμβολιασμένους ως έχοντες υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τα άτομα που απολαμβάνουν φυσική ανοσία ή προστασία μετά την αποκατάσταση. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από το Open Forum Infectious Diseases, διαπίστωσε ότι κάθε πρόσθετη δόση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η ανοχή που απορρέει από τα αυξημένα επίπεδα IgG4 σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στα αντιγόνα ή στις ξένες ουσίες, δήλωσε ο Μαλόουν.

Περαιτέρω πειράματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των εμβολιασμένων ασθενών με την πάροδο του χρόνου και τη σύγκριση του προφίλ των αντισωμάτων τους με μια ομάδα ανθρώπων με φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε ο Μαλόουν. Άλλες δοκιμές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μελέτες in vitro ή πειράματα σε ζώα, δήλωσε ο Κασίγιας.

Συνιστάται επιφυλακτική προσέγγιση

Το νέο έγγραφο δείχνει ότι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός «πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ορισμένες χώρες έχουν πρόσφατα σταματήσει ή επιβραδύνει τις συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 μετά από χρόνια προώθησης επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν ανεπαρκή προστασία κατά της λοίμωξης και βραχύβια προστασία κατά της σοβαρής ασθένειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, σταμάτησαν να συνιστούν αναμνηστικά εμβόλια για όλους και άλλαξαν τον πρωτογενή εμβολιασμό των εμβολίων Moderna και Pfizer από δύο δόσεις σε μία.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι οργανισμοί υγείας κινούνται προς ένα μοντέλο που βασίζεται στην προσέγγιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης. Αυτό θα περιλάμβανε την επιλογή επικαιροποιημένων συνθέσεων εμβολίων κάθε χρόνο με σκοπό τη στόχευση των ενδημικών στελεχών COVID-19 και τη σύσταση ορισμένων ομάδων ή σχεδόν όλων να κάνουν ετήσιο εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον Μάιο ότι η σύνθεση θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να επικεντρωθεί στην υποπαραλλαγή XBB.1 Omicron «προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία». Οι σύμβουλοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων πρόκειται να συνεδριάσουν τον Ιούνιο για να εξετάσουν αν τα εμβόλια θα πρέπει να επικαιροποιηθούν για την «εκστρατεία εμβολιασμού» του 2023-2024. Οι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες έχουν ήδη διακόψει τα παλιά εμβόλια Moderna και Pfizer και έχουν εγκρίνει τα εμβόλια που στοχεύουν στις υποπαραλλαγές BA.1 ή BA.4/BA.5 Omicron.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε