Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Μια έγκυος γυναίκα λαμβάνει ένα εμβόλιο για τον COVID-19 στην Πενσυλβάνια., στις 11 Φεβρουαρίου 2021. (Hannah Beier/Reuters)

Ερευνητές ζητούν να σταματήσουν oι εμβολιασμοί στις έγκυες γυναίκες μετά από επανεξέταση μιας μελέτης του CDC

Δύο ερευνητές λένε ότι οι χώρες πρέπει να σταματήσουν τη χορήγηση εμβολίων COVID-19 σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες μετά από μια εκ νέου ανάλυση μιας μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine τον Απρίλιο, έχει χρησιμοποιηθεί από τον CDC και τις υπηρεσίες υγείας άλλων χωρών για να δικαιολογήσουν τις συστάσεις εμβολιασμού σε έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες.

«Μια αμερικανική μελέτη σε περισσότερες από 35.000 γυναίκες που ήταν έγκυες και είχαν λάβει ένα εμβόλιο mRNA για την COVID-19 έδειξε ότι οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό ήταν πολύ παρόμοιες στις έγκυες σε σύγκριση με αυτές που δεν ήταν», Ανακοίνωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση (pdf).

Η μελέτη, ωστόσο, διορθώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από ανησυχίες που εκφράστηκαν από έναν ερευνητή στο Βέλγιο. Οι επιστήμονες του CDC αναγνώρισαν ότι έπρεπε να έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια μια εκτίμηση κινδύνου για αποβολές, επειδή τα δεδομένα παρακολούθησης δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα για τις περισσότερες γυναίκες.

Η διόρθωση αυτή έλυσε ορισμένα από τα ζητήματα, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα, σύμφωνα με τον Δρ. Σιμόν Θόρνλεϊ (Simon Thornley), ανώτερο λέκτορα στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Όκλαντ και την Δρ. Αλίσα Μπροκ (Aleisha Brock), άλλη ερευνήτρια στη Νέα Ζηλανδία.

«Τα συμπεράσματα του άρθρου δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά, καθώς πιστεύουμε ότι η εκ νέου ανάλυση δικαιολογεί την συσχέτιση με την πρώιμη έκθεση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία δείχνει έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο από το ιστορικό», είπε ο Θόρνλεϊ στην Epoch Times σε email.

Οι Θόρνλεϊ και Μπροκ ανέλυσαν εκ νέου τα δεδομένα και υπολόγισαν ότι η συχνότητα των αποβολών το πρώτο τρίμηνο ήταν στην πραγματικότητα 82 τοις εκατό έως 91 τοις εκατό σε ένα έγγραφο (pdf) που δημοσιεύτηκε στο Science, Public Health Policy, and the Law.

Από τις 827 εγκυμοσύνες που αναφέρθηκαν μέσω του μητρώου V-Safe, που λειτουργείται από το CDC, οι 712 κατέληξαν σε ζωντανή γέννηση. Σχεδόν όλες ήταν μεταξύ των γυναικών που εμβολιάστηκαν μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Από τις άλλες εγκυμοσύνες, οι 104 οδηγήθηκαν σε αποβολές. Οι περισσότερες από αυτές εμφανίστηκαν πριν από τις 13 εβδομάδες κύησης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη και διάφορες εκτιμήσεις, οι ερευνητές της Νέας Ζηλανδίας υπολόγισαν ότι οι αυθόρμητες αμβλώσεις (αποβολές) σημειώθηκαν στο 81,9% έως 91,2% των γυναικών που εμβολιάστηκαν πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

«Αμφισβητούμε τα συμπεράσματα της μελέτης Shimabukuro et al. που υποστηρίζουν την χορήγηση του εμβολίου mRNA στην αρχή της εγκυμοσύνης, η οποία έχει πλέον ενσωματωθεί βιαστικά σε πολλές διεθνείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η υπόθεση ότι η έκθεση στην κοόρτη τρίτου τριμήνου είναι αντιπροσωπευτική της επίδρασης της έκθεσης καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφισβητήσιμη και αγνοεί την προηγούμενη εμπειρία με φάρμακα όπως η θαλιδομίδη. Οι ενδείξεις ασφάλειας του προϊόντος όταν χρησιμοποιείται στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο δεν μπορούν να τεκμηριωθούν έως ότου αυτές οι κοόρτες ακολουθηθούν τουλάχιστον στην περιγεννητική περίοδο ή μακροπρόθεσμη ασφάλεια που έχει καθοριστεί για οποιοδήποτε από τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», πρόσθεσαν. .

Η Pfizer, αναφέρει στην ετικέτα του εμβολίου της ότι τα διαθέσιμα δεδομένα για το εμβόλιο «που χορηγείται σε έγκυες γυναίκες είναι ανεπαρκή για να ενημερώσουν σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το εμβόλιο κατά την εγκυμοσύνη».

Οι ερευνητές του CDC κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους δεν έδειξαν προφανή σημάδια ασφάλειας μεταξύ εγκύων γυναικών που έλαβαν τα εμβόλια Pfizer ή Moderna. Είπαν ότι τα ευρήματά τους δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη θέση του CDC, αλλά ο οργανισμός συνδέεται με τη μελέτη στον ιστότοπό του και τη χρησιμοποίησε για να προωθήσει τον εμβολιασμό σε έγκυες γυναίκες.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένα από τα δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό ενός υψηλότερου ποσοστού αποβολής», ανέφερε τότε η υπηρεσία. «Αυτός δεν είναι κατάλληλος υπολογισμός με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, επειδή περισσότερες από 1.000 εγκυμοσύνες βρίσκονταν σε εξέλιξη και τα δεδομένα έκβασής τους δεν ήταν διαθέσιμα τη στιγμή της αναφοράς. Περίπου το 10-25% των γνωστών κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή. Οι ειδικοί του CDC θα συνεχίσουν να μελετούν τις επιπτώσεις του εμβολιασμού κατά την COVID-19 στις εγκυμοσύνες και να παρακολουθούν στενά τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια».

Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε δύο ερευνητικές επιστολές σχετικά με τις εγκύους και τα εμβόλια για την COVID-19. Η μια ήταν από ερευνητές του CDC που είπαν ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος αποβολών μετά τον εμβολιασμό ήταν εντός του εύρους των συνολικών αποβολών, ανεξάρτητα από την αιτία. Η άλλη ήταν από εξωτερικούς ερευνητές όπου μελέτησαν τα δεδομένα του CDC και κατέληξαν σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα.

«Αυτά τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά και μπορούν να βοηθήσουν στις συζητήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για την COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταδεικνύουν ότι τα οφέλη από τη λήψη ενός εμβολίου COVID-19 υπερτερούν των γνωστών ή πιθανών κινδύνων».

Ο CDC συνιστά στις έγκυες γυναίκες να κάνουν εμβόλιο COVID-19, με λίγες εξαιρέσεις.

Ο Θόρνλεϊ δεν είναι τόσο σίγουρος. Είπε ότι οι μελέτες δεν δείχνουν κίνδυνο για τη λήψη του εμβολίου, αλλά υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την επιλογή των συμμετεχόντων.

«Υπάρχουν τουλάχιστον ορισμένες ερωτήσεις που σχετίζονται με την επιλογή των συμμετεχόντων που αποτελούν ζήτημα για μελέτες περιπτώσεων ελέγχου, σε σύγκριση με μια ανάλυση κοόρτης όπως αυτή που βρέθηκε στα δεδομένα του CDC. Τα δεδομένα που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα της ασφάλειας, ιδιαίτερα όσον αφορά την έκθεση σε εμβόλια mRNA στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σπάνια, από δημοσιευμένα στοιχεία, και θα αμφισβητούσα οποιονδήποτε πιστεύει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πειστικά», είπε στην Epoch Times.

«Δεδομένου ότι ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής νόσησης μετά τη μόλυνση από την COVID-19 είναι γενικά εξαιρετικά χαμηλός για τα νεότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, είμαστε προσεχτικοί κατά τη χρήση του εμβολίου, δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας που υπάρχει», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε