Πέμπτη, 23 Μαρ, 2023
Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ συμμετέχει στην εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου στο Χονγκ Κονγκ, 15 Οκτ. 2019. (Mohd Rasfan/AFP μέσω Getty Images)

Ευρωπαίοι βουλευτές καλούν την Κάρι Λαμ να απελευθερώσει δημοσιογράφους μετά το κλείσιμο φιλοδημοκρατικής εφημερίδας

Μια ομάδα Ευρωπαίων βουλευτών την Πέμπτη κάλεσε την επικεφαλής διευθύνουσα του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να απελευθερώσει δημοσιογράφους που συνελήφθησαν υπό τον δρακόντιο νόμο εθνικής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, και να αναιρέσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων μιας φιλοδημοκρατικής εφημερίδας που αναγκάστηκε να κλείσει.

Η Apple Daily, μία από τις λίγες ανεξάρτητες εφημερίδες στο Χονγκ Κονγκ, αναγκάστηκε να σταματήσει την λειτουργία της τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αφότου αστυνομία συνέλαβε τους διευθύνοντές της και πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονταν με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα είπε ότι η απόφασή της να κλείσει βασίστηκε στην «ασφάλεια των εργαζομένων και σε ανησυχίες για το εργατικό δυναμικό». Είχε επίσης πει παλιότερα ότι το πάγωμα των περιουσικών στοιχείων της είχε αφήσει την εφημερίδα με λίγα μετρητά για διατήρηση της λειτουργίας της.

Ο εξαναγκασμός κλεισίματος της Apple Daily καταδικάστηκε από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, Γαλλίας, και ΕΕ, καθώς και από έναν αριθμό Αμερικανών βουλευτών.

Σε μια επιστολή προς την Λαμ, 30 Ευρωπαίοι βουλευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπαν ότι επιθυμούν να εκφράσουν την «ανησυχία και καταδίκη» τους για την σύλληψη πέντε δημοσιογράφων και την εισβολή και κλείσιμο στην Apple Daily.

Πάνω από 500 αστυνομικοί εισέβαλαν στην έδρα της Apple Daily στις 17 Ιουνίου και συνέλαβαν πέντε διευθύνοντες λόγω υποψίας ότι συνεργάζονταν με ξένους διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια, μια ασαφής κατηγορία υπό τον δρακόντιο νόμο εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο το προηγούμενο έτος. Δύο από τους διευθύνοντες έλαβαν κατηγορητήριο την επόμενη μέρα.

Οι βουλευτές είπαν ότι πιστεύουν πως αυτές οι συλλήψεις «αποτελούν μια επίθεση στην ελευθερία του τύπου και υπονομεύουν την φήμη του Χονγκ Κονγκ ως μιας ανοιχτής διεθνούς πόλης», και αποτελούν «άμεση παραβίαση» του Βασικού Νόμου του Χονγκ Κονγκ.

«Το κλείσιμο της εφημερίδας για το υποτιθέμενο “έγκλημα” απόδοσης ευθυνών σε αξιωματούχους είναι η πράξη ενός δικτατορικού κράτους», αναφέρει η επιστολή.

Οι βουλευτές προειδοποίησαν ότι η διατήρηση του ελεύθερου τύπου στο Χονγκ Κονγκ «παραμένει μια περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος» για την ΕΕ και άλλες δημοκρατίες και ότι ο εξαναγκασμός κλεισίματος της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας «θα συναντήσει διεθνή καταδίκη και θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στις ξένες επενδύσεις στην πόλη.»

Κάλεσαν την Λαμ να αναιρέσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Apple Daily, να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν και να αφήσει τις κατηγορίες κατά αυτών και του Τζίμυ Λάι, ιδιοκτήτη της δημοφιλούς εφημερίδας που βρίσκεται πλέον στην φυλακή, εκτίοντας πολλαπλές ποινές για την συμμετοχή του σε πολλές φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

Η Λαμ την Τρίτη υπεράσπισε την εισβολή στην Apple Daily, κατηγορώντας Αμερικανούς αξιωματούχους για προσπάθειες «εξωραϊσμού» δράσεων που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί υπό τον νόμο εθνικής ασφαλείας έως σήμερα.

Οι Mimi Nguyen Ly και ο Frank Fang συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε