Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
Κινέζοι εργάτες συναρμολογούν μια φθηνότερη τοπική εναλλακτική λύση για το Apple Watch σε ένα εργοστάσιο στο Σεντζέν της Κίνας, στις 22 Απριλίου. (STR/AFP/Getty Images)

Έξοδος από την Κίνα: Πολλαπλοί προμηθευτές της Apple σταματούν την παραγωγή στη χώρα

Οι μεγάλοι προμηθευτές της Apple μετατοπίζουν την παραγωγική τους ικανότητα εκτός Κίνας, με το Βιετνάμ και την Ινδία να είναι οι κορυφαίοι προορισμοί τους, καθώς οι εταιρείες παλεύουν με τις διαταραχές στον εφοδιασμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Η κινεζική GoerTek, η οποία κατασκευάζει τα AirPods της Apple, επενδύει 280 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής στο Βιετνάμ, ενώ εξετάζει και άλλους προορισμούς, όπως η Ινδία. Από τον Ιανουάριο, η εταιρεία δέχεται πολλές ερωτήσεις από πελάτες σχετικά με το πότε θα είναι σε θέση να μετακομίσει, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της GoerTek, Καζουγιόσι Γιοσινάγκα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι αυστηροί κανονισμοί COVID-19 του κινεζικού καθεστώτος που διέκοψαν την παραγωγή και οι υποβόσκουσες γεωπολιτικές εντάσεις του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγεται ότι είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στην έξοδο διαφόρων εταιρειών από τη χώρα.

«Λαμβάνουμε αιτήματα από τους πελάτες μας σχεδόν κάθε μήνα. “Έχετε σχέδια να επεκταθείτε στην Ινδία;”». δήλωσε ο Γιοσινάγκα. «Αν αποφασίσουν να κατασκευάσουν τις γραμμές παραγωγής στην Ινδία, ίσως χρειαστεί να το σκεφτούμε σοβαρά. Επί του παρόντος, επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων παραγωγής μας στο Βιετνάμ».

Συνολικά, η ροή της παραγωγής δείχνει ότι η δραστηριότητα μετακινείται από την Κίνα, είπε.

«Είναι μονόδρομος», δήλωσε ο Γιοσινάγκα.

Τον Φεβρουάριο, η Foxconn Technology Group με έδρα την Ταϊβάν, ο μεγαλύτερος εργολάβος της Apple, ανακοίνωσε ότι αγόρασε μια νέα τοποθεσία στο Βιετνάμ, καθώς η εταιρεία προωθεί τη μετατόπιση της παραγωγής από την ηπειρωτική χώρα.

Η Foxconn υπέγραψε μίσθωση αξίας 62,5 εκατομμυρίων δολαρίων με την Saigon-Bac Giang Industrial Park Corp. σύμφωνα με την South China Morning Post. Τον Αύγουστο του 2022, η Foxconn υπέγραψε συμφωνία ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με εργολάβο στο Βιετνάμ για τη δημιουργία εργοστασίου στο Bac Giang, όπου ήδη κατασκευάζει AirPods και iPads.

Πέρυσι, το εργοστάσιο iPhone της Foxconn στην κινεζική πόλη Ζενγκζού επλήγη από βίαιες διαμαρτυρίες και έξοδο εργαζομένων εν μέσω αυστηρών πολιτικών ελέγχου COVID-19 που επέβαλε το Πεκίνο. Το εργοστάσιο είναι η μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής iPhone στον κόσμο.

Σε πρόσφατη κλήση για τα κέρδη, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κούκ αναφέρθηκε στις διαταραχές στο εργοστάσιο της Ζενγκζού, ενώ ανέφερε μείωση των εσόδων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Τον Δεκέμβριο, η Foxconn ανακοίνωσε επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη θυγατρική της στην Ινδία. Η εταιρεία φέρεται να σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στην Ινδία κατά τέσσερις φορές.

Έξοδος από την Κίνα

Δεν είναι μόνο οι προμηθευτές της Apple που μετακινούνται από την Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2022, για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της στην Κίνα υπέβαλε αίτηση πτώχευσης. Ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Ταβάρες είχε σημειώσει ότι η πολιτική παρέμβαση του κινεζικού καθεστώτος στον επιχειρηματικό τομέα της χώρας αυξανόταν.

Η Kyocera, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξαρτημάτων τσιπ στον κόσμο, έχει αρχίσει να μεταφέρει την παραγωγή από την Κίνα σε άλλα κράτη. Η εταιρεία κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ιαπωνία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Σε ένα σχόλιο της 23ης Ιανουαρίου στην εφημερίδα The Epoch Times, ο Δρ Τζανγκ Τιανλιάνγκ, καθηγητής στο Fei Tian College, επισήμανε την πληθυσμιακή κρίση της Κίνας ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν την Κίνα να χάσει την ιδιότητά της ως «το εργοστάσιο του κόσμου».

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 850.000 άτομα το 2022. Η τελευταία ετήσια μείωση σημειώθηκε το 1961, κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού. Αλλά σε αντίθεση με εκείνες τις εποχές, η σημερινή μείωση του πληθυσμού είναι «μη αναστρέψιμη», έγραψε ο Τιανλιάνγκ.

«Ο πληθυσμός της Κίνας θα συνεχίσει να μειώνεται. Η Κίνα μπόρεσε να προσελκύσει τη μεταποίηση κατ’ αρχάς λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους. Αλλά η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σημαίνει ότι το κόστος εργασίας έχει γίνει πιο ακριβό».

Η Κίνα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου απώλεια ζωών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και με τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, θα αντιμετωπίσουν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Εκτός από την Ινδία και το Βιετνάμ, χώρες όπως το Μεξικό και η Τουρκία αναμένεται να επωφεληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση που πιέζουν για τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, δήλωσε ο Μάικλ Ζέζας, επικεφαλής της έρευνας δημόσιας πολιτικής και δημοτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στη Morgan Stanley Research, σε ανάρτησή του στις 24 Ιουλίου 2022.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αναμένεται να επενδύσουν «σημαντικά στο on-shoring, near-shoring και friend-shoring για τις αλυσίδες αξίας», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε