Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Η γεωργιανή adjika είναι ένα απίστευτα πικάντικο και ιδιαίτερο πιάτο ή μάλλον μια σάλτσα.

Γεωργιανή κλασική adjika με καρύδια και adjika για τον χειμώνα

Η γεύση της Παρασκευής

Η ατζίκα (adjika) είναι ένα πικάντικο και αρωματικό καρύκευμα της Αμπχαζίας-Γεωργίας, που μοιάζει συνήθως με πάστα. Η ατζίκα έχει έντονη γεύση κόκκινου πιπεριού και ευχάριστο άρωμα σκόρδου και βοτάνων. Η λέξη “adjika” προέρχεται από την Αμπχαζία και σημαίνει “αλάτι”.

Το δεύτερο όνομα της ατζίκα είναι «πιπερο-αλάτι», δηλαδή πολύ αλάτι, πολύ πιπέρι. Η εμφάνιση της ατζίκα χρονολογείται από την εποχή που το αλάτι ήταν ίσο σε τιμή με την αξία του χρυσού. Οι βοσκοί της Αμπχαζίας έπαιρναν μαζί τους αλάτι στα βοσκοτόπια και το χρησιμοποιούσαν για να ταΐσουν τα ζώα. Τα ζώα, που κατανάλωναν αλάτι, νιώθοντας δίψα έτρωγαν περισσότερη τροφή, με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος πιο γρήγορα. Για να φυλάξουν το αλάτι από τους ληστές, οι βοσκοί τού πρόσθεταν καυτερή πιπεριά. Καρύκευαν επίσης τα πιάτα τους με το μείγμα που προέκυπτε, προσθέτοντας περισσότερο σκόρδο και βότανα.

Υπάρχει μια πληθώρα συνταγών ατζίκα, αλλά η κλασική ατζίκα αποτελείται από κόκκινη καυτερή πιπεριά, μη ιωδιούχο αλάτι, σκόρδο και σπόρους κορίανδρου. Η ατζίκα έχει συνήθως κόκκινο χρώμα, αλλά μπορεί να γίνει και από πράσινη πιπεριά παίρνοντας το αντίστοιχο χρώμα. Αυτό το καρύκευμα έχει εκπληκτικά ισχυρές βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Η ατζίκα διατηρείται για αρκετό καιρό, καθώς το αλάτι και το πιπέρι είναι φυσικά συντηρητικά και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η ατζίκα αυξάνει το μεταβολισμό του σώματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η γεωργιανή ατζίκα είναι μια έντονα πικάντικη και ιδιαίτερη σάλτσα. Περιέχει λίγα συστατικά, όπως καυτερές πιπεριές, σκόρδο, καρύδια, αλάτι και διάφορα βότανα.

Χάρη στα μπαχαρικά, η ατζίκα αποκτά απίστευτο άρωμα. Όμως τα καρύδια δίνουν ξεχωριστή γεύση και πρωτοτυπία στο πιάτο. Είναι επίσης σημαντικό να προσθέσουμε ότι όλα τα συστατικά της ατζίκα δεν υφίστανται θερμική επεξεργασία και, ως εκ τούτου, η ατζίκα αποτελεί επίσης μια πολύ υγιεινή τροφή, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών, οι οποίες, κατά κανόνα, εξαφανίζονται κατά το μαγείρεμα ή το βράσιμο λαχανικών.

Ακριβώς όπως στην περίπτωση του ουκρανικού μπορς ή της ρωσικής λαχανόσουπας, δεν υπάρχει μια σωστή και ακριβής συνταγή μαγειρέματος ούτε για τη γεωργιανή κλασική ατζίκα. Μέχρι σήμερα, αρκετές δεκάδες ποικιλίες γεωργιανής ατζίκα είναι γνωστές, αφού σε κάθε μια από τις περιοχές της Γεωργίας την παρασκευάζουν με τον δικό τους τρόπο.

Επιπλέον, εκτός της Γεωργίας, η ατζίκα έχει γίνει τόσο δημοφιλής που όλο και περισσότερες νέες συνταγές για την παρασκευή της εμφανίζονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κλασική γεωργιανή ατζίκα παρασκευάζεται σε κάθε περίπτωση έχοντας ως βάση την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο. Αυτό που διαφέρει είναι οι ποσότητες των μπαχαρικών από συνταγή σε συνταγή, καθώς και η παρουσία πρόσθετων συστατικών.

Η γεωργιανή κλασική ατζίκα με καρύδια παρασκευάζεται συνήθως χωρίς μαγείρεμα, δηλαδή αναφέρεται σε ωμές συνταγές ατζίκα. Τέτοια ατζίκα διατηρείται λόγω του γεγονότος ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα καυτερής πιπεριάς, η οποία είναι ισχυρό συντηρητικό. Και αν προσθέσετε λίγο περισσότερο αλάτι, τότε η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας ατζίκα θα αυξηθεί σημαντικά.

Οι γεωργιανές συνταγές ατζίκα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μπορούν να χωριστούν υπό όρους σε εκείνες που περιλαμβάνουν θερμική επεξεργασία, με άλλα λόγια, μαγείρεμα και σε εκείνες που παρασκευάζονται χωρίς μαγείρεμα – τα συστατικά αυτής της ατζίκα απλώς αλέθονται σε ένα μύλο κρέατος. Υπάρχει επίσης η ξηρή γεωργιανή ατζίκα, η οποία μοιάζει με πούδρα και παρασκευάζεται από αποξηραμένους λοβούς πιπεριάς.

Γεωργιανή κλασική adjika με καρύδια

Υλικά

 • Καυτερή πιπεριά – 200 γρ.
 • Σκόρδο – 100 γρ.
 • Καρύδια – 200 γρ.
 • Πιπεριές Φλωρίνης – 2 τεμ.
 • Κορίανδρος – 1 κουταλάκι του γλυκού,
 • Λυκίσκος Suneli – 1 κουταλάκι του γλυκού, hops-suneli
 • Πάπρικα – 1 κουταλάκι του γλυκού
 • Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού
 • Ξίδι από σταφύλι ή μηλόξιδο – 1 κουταλιά της σούπας

Εκτέλεση

Αρχίζουμε προετοιμάζοντας όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε.

Ξεκινήστε πλένοντας τους λοβούς καυτερής πιπεριάς. Κόψτε και αφαιρέστε τον λοβό του σπόρου με το κοτσάνι. Ξεπλύνετε τους σπόρους κάτω από τρεχούμενο νερό. Κάντε το ίδιο με τις πιπεριές Φλωρίνης. Ξεφλουδίστε το σκόρδο. Στεγνώστε ελαφρά τα καρύδια, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, σε ένα στεγνό τηγάνι.

Βάλτε όλα τα συστατικά της γεωργιανής ατζίκα – γλυκές και καυτερές πιπεριές, σκόρδο και ξηρούς καρπούς – σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με ένα ραβδομπλέντερ. Εάν έχετε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ με μπολ, τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αλέσετε τα συστατικά της ατζίκα.

Τώρα η ατζίκα είναι σχεδόν έτοιμη και είναι ώρα να καρυκευτεί. Σε αυτή την ατζίκα προστίθενται και σπόροι κορίανδρου, τους  οποίους μπορείτε να θρυμματίσετε σε ένα γουδί. Μετά τον κορίανδρο, προσθέστε λυκίσκο suneli.

Στη συνέχεια, προσθέστε πάπρικα. Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα μπαχαρικά, βάζουμε την πάπρικα όχι τόσο άρωμα και γεύση όσο για πιο πλούσιο χρώμα. Προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε το ξύδι μπορεί να είναι μηλόξιδο ή ξίδι από σταφύλι.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με ένα κουτάλι, ώστε όλα τα συστατικά του να αναμειχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Φυλάξτε την έτοιμη ατζίκα σε αποστειρωμένα βάζα – μην ξεχάσετε να αποστειρώσετε και τα καπάκια. Μια τέτοια ατζίκα φαίνεται όμορφη σε βάζα των 200 ml.

Φυλάξτε την έτοιμη ατζίκα σας στο ψυγείο. Σε αντίθεση με την πιο πικάντικη κλασική ατζίκα της Αμπχαζίας, η οποία παρασκευάζεται χωρίς ξηρούς καρπούς και πιπεριές, αυτή η ατζίκα δεν αντέχει για τόσο πολύ καιρό, αλλά πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε περίπου δύο μήνες. Καλή όρεξη. Θα χαρώ αν σας άρεσε αυτή η συνταγή ατζίκα και σας φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Σπιτική adjika για το χειμώνα 

Σπιτική adjika για το χειμώνα, με ντομάτες, σκόρδο και φρούτα. (russianfood.com)

 

Η πιο νόστιμη συνταγή ατζίκα με ντομάτες και σκόρδο. Το μαγείρεμα αυτής της ατζίκα για το χειμώνα είναι εύκολο και απλό, και χάρη στον συνδυασμό των προϊόντων – ντομάτες, μήλα, πιπεριές και καρότα – αποδεικνύεται απίστευτα νόστιμο. Αυτή η ατζίκα σερβίρεται με τραγανό ψωμί ή κρέας.

Υλικά

 • Ντομάτες – 3 κιλά
 • Μήλα – 0,5 κιλό
 • Καρότα – 0,5 κιλό
 • Γλυκό πιπέρι – 0,5 κιλό
 • Καυτερή πιπεριά – 2 τεμ.
 • Σκόρδο – 150 γρ.
 • Φυτικό λάδι – 100 ml
 • Ξίδι 9% – 50 ml
 • Ζάχαρη – 2 κουταλιές της σούπας
 • Αλάτι – 1,5 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά και τα μήλα. Κόβουμε τις ντομάτες και τα καρότα σε μικρά κομμάτια. Αφαιρέστε τους σπόρους από τη γλυκιά πιπεριά και κόψτε την σε 4-6 κομμάτια. Ξεφλουδίστε τα μήλα, αφαιρέστε τον πυρήνα και κόψτε τα σε κομμάτια. Αφαιρέστε το κοτσάνι από την καυτερή πιπεριά (αν θέλετε η ατζίκα να είναι πολύ καυτερή αφήστε τους σπόρους, για μέτρια καυτερή αφαιρέστε τους σπόρους από τη μια πιπεριά και αφήστε την άλλη με τους σπόρους).

Αλέστε τα πάντα με ένα μύλο κρέατος ή μπλέντερ.

Αρχικά, περάστε το σκόρδο από έναν μύλο κρέατος ξεχωριστά. Στη συνέχεια ψιλοκόψτε όλα τα άλλα λαχανικά και τα μήλα.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με λαχανικά και μήλα (χωρίς σκόρδο) στη φωτιά. Μαγειρέψτε την ατζίκα σε χαμηλή φωτιά για 1,5 ώρα μέχρι να πήξει. Εάν η ατζίκα είναι αραιή, αφήστε τη στη φωτιά μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.

Στη συνέχεια προσθέστε αλάτι, ζάχαρη, ξίδι, φυτικό λάδι και σκόρδο και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρει μια βράση και μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Βάλτε την έτοιμη ατζίκα ζεστή μέσα σε στεγνά αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα με αποστειρωμένα καπάκια. Αναποδογυρίστε τα βάζα, σκεπάστε τα με μια κουβέρτα και αφήστε τα έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε.

Η σπιτική ατζίκα σας είναι έτοιμη για το χειμώνα!

Την επόμενη Παρασκευή, θα ασχοληθούμε με τα παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Πηγές: gastronom.ru, russianfood.com

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε