Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023
Μια νέα μελέτη εγείρει ανησυχίες για τα αντισώματα που προκαλούνται τόσο από την COVID-19 όσο και από τα εμβόλια. (Lightspring/Shutterstock)

Γιατί η COVID-19 είναι τόσο επικίνδυνη για μερικούς;

Νέα μελέτη μπορεί να εξηγήσει τις σοβαρές αντιδράσεις στην COVID-19 και στα εμβόλια

Από την Jennifer Margulis

Μπορούν τα αντισώματα που παράγουμε για την καταπολέμηση της μόλυνσης από την COVID-19 να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια;

Μια νέα μελέτη από επιστήμονες από την Χανγκτσόου της Κίνας, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους φαίνεται να δείχνει ακριβώς αυτό.

Τα δεδομένα των ερευνητών υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα η οποία επιτρέπει στον ιό COVID-19 να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα είναι «παθογόνα»- το οποίο σημαίνει ότι αυτά τα αντισώματα δημιουργούν ασθένεια από μόνα τους.

Είναι δύσκολο να σκεφτούμε τα αντισώματα – έναν από τους καλύτερους μαχητές του ανοσοποιητικού – ως «παθογόνα», αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει στις αυτοάνοσες ασθένειες. Τα αντισώματα που αναπτύσσει το σώμα ως απάντηση σε ξένους εισβολείς προσκολλώνται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας μερικές φορές βλάβη στον οργανισμό.

Στις αρχές του 2020, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί θάνατοι από την COVID-19 προκλήθηκαν από μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος. Σε ένα άρθρο που αξιολογήθηκε από ομότιμους που δημοσιεύθηκε στο Inflammation and Regeneration, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι μια «κυτταροκίνη καταιγίδα» κατέκλυσε το σώμα και προκάλεσε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό.

Αυτή η νέα κινεζική μελέτη δείχνει ότι ένα ακόμη συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο.

Το γεγονός ότι τα αντισώματα που στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης του COVID-19 είναι επιβλαβή είναι αρκετά ανησυχητικό, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα ίδια αντισώματα είναι πιθανό να προκληθούν από εμβόλια COVID-19 καθώς και τον ιό.

Και τα τρία εμβόλια που εγκρίθηκαν για επείγουσα χρήση από το CDC διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης αιχμής – τα εμβόλια mRNA της Moderna και Pfizer καθώς και το εμβόλιο της Johnson και Johnson.

Αντισώματα πρωτεϊνικής ακίδας προσβάλλουν τους ιστούς του σώματος

Οι Κινέζοι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι ορισμένα αντισώματα που προκαλούνται από έναν παθογόνο ιό θα μπορούσαν να προσβάλουν τους ιστούς του σώματος. Για να ελέγξουν την υπόθεση, εντόπισαν επτά διαφορετικά αντισώματα COVID-19. Στη συνέχεια ανέλυσαν πόσο καλά το καθένα από αυτά τα αντισώματα συνδέεται με ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, τόσο υγιή όσο και κατεστραμμένα. Τα αντισώματα που συνδέονται με τα κύτταρα των ιστών σας μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοση βλάβη.

Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, δύο από τα αντισώματα συνδέονται έντονα με κατεστραμμένα πνευμονικά κύτταρα – και ένα από αυτά δεσμεύονται έντονα και σε υγιή κύτταρα επίσης.

Οι ερευνητές έβαλαν έπειτα τα αντισώματα, καθώς και μερικούς συνδυασμούς, στο σώμα υγιών εγκύων ποντικών σε διαστήματα τριών ημερών, θέλοντας να δουν τι θα προκαλούσαν τα αντισώματα στα ποντίκια και στα νεογνά τους.

Και πάλι όπως ήταν αναμενόμενο, τα ίδια δύο αντισώματα που είχαν συνδεθεί με τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα έκαναν εκτεταμένη ζημιά στους ιστούς των νεογνών των ποντικών.

Στην πραγματικότητα, το αντίσωμα που θα μπορούσε να συνδεθεί με υγιή ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, REGN10987, σκότωσε σχεδόν τα μισά νεογνά.

«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό εύρημα», λέει ο Zoey O’Toole, υπέρμαχος της ασφάλειας των εμβολίων που έχει υπόβαθρο στη φυσική και στη μηχανική και ο οποίος εξέτασε προσεκτικά τη μελέτη. «Θα πρέπει να τα σταματήσουν σε οποιονδήποτε, ειδικά στις έγκυες γυναίκες».

Με ποιον τρόπο σκοτώνει ο SARS-CoV-2;

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τον SARS-CoV-2, γνωστό και ως COVID-19, είναι πώς ακριβώς είχε προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε όσους έχουν πεθάνει καθώς και σε αυτούς που αναπτύσσουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Οι περισσότεροι ιοί προκαλούν βραχυπρόθεσμη ασθένεια που υποχωρεί μόλις το σώμα έχει προλάβει να αναπτύξει αντισώματα, κάτι που φαίνεται να ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από την COVID-19.

Γιατί, λοιπόν, μερικοί άνθρωποι πεθαίνουν μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες ασθένειας, όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει ήδη καθαρίσει τον ιό από το σώμα τους;

Και γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν μακροπρόθεσμη βλάβη σε πολλά όργανα που φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με τον ίδιο τον ιό;

Γνωρίζουμε ότι ούτε ένας στους δύο ανθρώπους δεν έχουν την ίδια ανοσολογική απόκριση. Με την COVID-19, είδαμε επίσης ότι εκείνοι που αρρωσταίνουν βαριά έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα τους. Αυτή είναι η «καταιγίδα κυτοκινών» στην οποία απέδωσαν τα ΜΜΕ ως εξήγηση για την σοβαρότητα αυτής της μολυσματικής ασθένειας.

Με ποιον τρόπο τα αντισώματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια

Αλλά οι αυξημένες κυτοκίνες είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας. Οι ερευνητές έχουν υποψιαστεί από καιρό μια αυτοάνοση πτυχή της σοβαρής νόσου COVID-19 επίσης.

Ένα άρθρο στο Nature τον Ιανουάριο σημείωσε ότι εκπληκτικά υψηλά ποσοστά ανθρώπων με σοβαρή ασθένεια από την COVID-19 είχαν αυτοάνοσα αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα στοχοποιούσαν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, είδαμε αυτοάνοσες αντιδράσεις να επιδεινώνουν την επίδραση της νόσου, να αυξάνουν τη φλεγμονή και την ανοσορυθμιστική δράση και μερικές φορές να αυξάνουν τη δραστηριότητα του ίδιου του ιού.

Οι Κινέζοι ερευνητές δεν αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο τα αντισώματα βλάπτουν τους ιστούς, αλλά οι ερευνητές αυτοανοσίας έχουν καταλάβει από καιρό ότι οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες στις οποίες τα αντισώματά μας κλειδώνουν όταν στοχεύουν έναν ιό, μερικές φορές βρίσκονται στα δικά μας κύτταρα.

Αυτή η «μοριακή μίμηση» μπορεί να είναι μόνο μια μερική αντιστοιχία, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει κατά τα άλλα χρήσιμα αντισώματα για να επιτεθούν στα δικά μας υγιή κύτταρα.

Σχεδιασμός εμβολίου COVID-19

Τα ευρήματα από αυτήν την προδημοσίευση-μελέτη έχουν βαθιές επιπτώσεις στο σχεδιασμό του εμβολίου. Προκειμένου ένα εμβόλιο να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο, θα πρέπει να είναι ένα που να διεγείρει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον παθογόνο παράγοντα αλλά δεν συνδέονται με τους ιστούς του σώματος, έτσι ώστε οι άνθρωποι που το έλαβαν να είναι ασφαλείς από αυτοάνοσες επιδράσεις.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι επιστήμονες της βιομηχανίας δεν έλαβαν υπόψη τη μοριακή μίμηση κατά τον σχεδιασμό των εμβολίων COVID-19.

Η πρωτεΐνη αιχμής που καθιστά τον SARS-CoV-2 τόσο μολυσματικό για τον άνθρωπο ήταν ο στόχος στον οποίο εστίασαν οι κατασκευαστές εμβολίων κατά τον σχεδιασμό των εμβολίων τους. Πίστευαν ότι η ίδια η πρωτεΐνη αιχμής, ανεξάρτητα από τον υπόλοιπο ιό, ήταν ακίνδυνη. Εάν η απομονωμένη πρωτεΐνη δεν ήταν ο παράγοντας ασθένειας, το να κάνεις το σώμα να παράγει την πρωτεΐνη για μικρό χρονικό διάστημα θα ήταν ασφαλές.

Αλλά, όπως υπογραμμίζει η νέα έρευνα από την Κίνα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρία προβλήματα με αυτήν την προσέγγιση.

Πιθανά προβλήματα με τα εμβόλια της πρωτεΐνης ακίδας COVID-19

Πρώτον, η ίδια η πρωτεΐνική ακίδα δεν είναι ακίνδυνη, όπως έχει διαπιστωθεί εξαρχής. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών τον Μάρτιο στο περιοδικό Circulation Research, η πρωτεΐνική ακίδα μπορεί να βλάψει τα ενδοθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, όπως αυτά που συνδέονται με τα αντισώματα στην κινεζική μελέτη, καθώς και τα ενδοθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα.

«Εάν αφαιρέσετε τις δυνατότητες αναπαραγωγής του ιού, εξακολουθεί να έχει σημαντική βλαπτική επίδραση στα αγγειακά κύτταρα», δήλωσε ο Δρ. Uri Manor, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk στη Λα Τζόλα, Καλιφόρνια, είπε σε συνέντευξή του στο Salk.edu.

Στην πρώτη παράγραφο του δελτίου τύπου, το Salk.edu υποστηρίζει σε παρένθεση ότι οι ακίδες των πρωτεϊνών «συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από αυτές που κωδικοποιούνται με ασφάλεια στα εμβόλια». Ωστόσο, ούτε η ίδια η μελέτη ούτε το δελτίο τύπου προσφέρουν στοιχεία που να δικαιολογούν αυτόν τον ισχυρισμό. Ταυτόχρονα, έχουμε δει ότι πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι αγγειακά συμβάντα παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με την ίδια την ασθένεια.

Δεύτερον, όπως δείχνει αυτή η νέα έρευνα, τα αντισώματα που δημιουργούνται για την εξουδετέρωση της πρωτεΐνης αιχμής μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά για τα ανθρώπινα κύτταρα, ειδικά εάν τα κύτταρα έχουν ήδη υποστεί βλάβη.

Τέλος, τα δεδομένα των ερευνητών από την Χανγκτσόου προτείνουν ότι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποτρέψει τις κακές επιπτώσεις των παθογόνων αντισωμάτων είναι όταν υπάρχουν και μη παθογόνα αντισώματα δίπλα τους, που κάνουν τη δουλειά τους κανονικά. Αλλά αν τα εμβόλια όπως έχουν συνταχθεί μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν παραγωγή υγιών, μη παθογόνων αντισωμάτων παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αντισώματα σε άλλα μέρη του ιού μπορούν να εξουδετερώσουν την πιθανή βλάβη των αντισωμάτων κατά της ακμής», εξηγεί ο O’Toole. «Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα. Αλλά δεν υπάρχει ιός στα εμβόλια mRNA. Έτσι, είναι πολύ απίθανο αυτά τα εμβόλια να μπορούν να παράγουν αρκετά ωφέλιμα αντισώματα για να βοηθήσουν».

Συμπέρασμα

Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την ικανότητα του SARS-CoV-2 να βλάπτει τον άνθρωπο, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη.

Στην βιασύνη μας να βρούμε έναν τρόπο πρόληψης κατά της COVID-19, μπορεί άθελά μας να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί να περάσουν χρόνια πριν μάθουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς.

Τελικά τι είναι χειρότερο, η ασθένεια ή ο τρόπος πρόληψής της; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

JenniferMargulis.net

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε