Δευτέρα, 06 Φεβ, 2023
Άνθρωποι περπατούν στο πολεμικό μνημείο Ποκλόναγια στη Μόσχα στις 8 Οκτωβρίου 2021. (Alexander Nemenov/AFP μέσω Getty Images)

Γιατί το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητα;

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρουν το περπάτημα ως βασικό μοχλό δημιουργικότητας
Natalia-Basdeki-Jewelry

Του Tracy Tilson

Μερικές από τις πιο εποικοδομητικές και δημιουργικές σκέψεις μας έρχονται όταν δεν τις περιμένουμε ή όταν απλώς αφαιρούμε από το μυαλό μας από τις τρέχουσες προκλήσεις μας, έστω και για μια σύντομη στιγμή.

Όταν περπατάω, βρίσκω συχνά τον εαυτό μου να βρίσκει λύσεις σε καταστάσεις που δεν ήξερα ότι έπρεπε καν να λύσω. Μου δίνει επίσης το χώρο να σκεφτώ κάτι που με ενοχλούσε ή έπρεπε να δουλέψω. Με την πάροδο των χρόνων, μια καλή βόλτα με βoηθάει στο να πάρω μια σημαντική απόφαση ή να βρω δημιουργική λύση σε ένα πρόβλημα. Η κίνηση σε συνδυασμό με την αβίαστη ροή όπου μπορούμε να αφήσουμε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία που υπάρχει.

Εκτός από τα προφανή φυσικά οφέλη, το περπάτημα μας βάζει σε μια ροή που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Μου αρέσει να περπατάω μόνος μου – αλλά αν περπατάω με έναν φίλο, αρχίζω να μοιράζομαι τις ιδέες που στην αρχή μοιάζουν να ξεχύνονται ατελείωτα και ίσως οι περισσότερες από αυτές να μην είναι εφικτές ή πρακτικές, αλλά είναι εντάξει.

Αυτό που μου αρέσει στο περπάτημα είναι ότι το μόνο εμπόδιο εκτός από το να έχεις ένα αξιοπρεπές ζευγάρι παπούτσια είναι η πειθαρχία σου να περπατάς κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Το περπάτημα είναι αποδεδειγμένο ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα

Μια μελέτη ορόσημο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι η δημιουργικότητα αυξήθηκε κατά ένα επιβλητικό 60 % όταν οι συμμετέχοντες περπατούσαν.

Μέσα από τη δική μου εμπειρία με το περπάτημα, δημιούργησα το Walkitate, μια πλατφόρμα που τιμά το ρόλο του περπατήματος στη δημιουργική του διαδικασία. Όταν περπατάω είναι σαν τα βήματα να αφαιρούν ανταγωνιστικές και αντικρουόμενες σκέψεις και να με βάζουν σε ένα πνεύμα που έχει διαύγεια και συμπόνια. Προσπαθώ να το αξιοποιήσω όσο μπορώ, καθώς ξέρω ότι μπορεί να είναι φευγαλέα καθώς η υπόλοιπη μέρα αρχίζει να συσσωρεύεται με απαιτήσεις, απογοητεύσεις και δεσμεύσεις.

Το περπάτημα εξαλείφει τους περισπασμούς

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του να είσαι δημιουργικός για τη δουλειά ή την επιχείρησή σου είναι να μπεις πραγματικά σε μια δημιουργική νοοτροπία. Όταν περπατάμε, αισθανόμαστε καλύτερα σωματικά και αρχίζουμε να βλέπουμε τις σκέψεις μας πιο καθαρά. Φροντίστε να σιγήσετε τις συσκευές σας για να έχετε την πλήρη εμπειρία της βόλτας. Μόλις εξαλειφθούν οι εξωτερικοί περισπασμοί, το άγχος και η ανησυχία αρχίζουν να ξεθωριάζουν και το μυαλό μας μπορεί να χαλαρώσει. Αυτή η χαλαρή κατάσταση είναι εκεί που τείνει να αρχίσει η μαγεία.

Περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας συνδεδεμένοι με συσκευές, είτε πρόκειται για υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή είτε για smartphone για να περνάμε τον «ελεύθερο χρόνο» μας, αλλά χαλαρώνουμε πραγματικά με αυτόν τον τρόπο;

Μια γυναίκα περπατά σε μια παραλία στις Μαλδίβες, στις 10 Οκτωβρίου 2021. (Allison Joyce/Getty Images)

 

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη λαμπρότητα μέσα μας, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο σκεφτόμενοι τις ιδέες μας, να κατανοήσουμε τα συναισθήματα και τα κίνητρά μας και να ευθυγραμμιστούμε με τον πραγματικό, αληθινό εαυτό μας. Το περπάτημα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία και με τη σειρά του αυτά τα αποτελέσματα θα φανούν στη δουλειά μας. Μέχρι να τελειώσετε τη βόλτα σας, αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να κάνετε απολογισμό των δημιουργικών σας σκέψεων και του πόσο μακριά φτάσατε όταν ξεκινήσατε τον περίπατό σας μέχρι όταν τον τελειώσατε.

Ο χρόνος που περνάτε μόνος ή με έναν συνοδό σας μπορεί να είναι ανεκτίμητος, αλλάζει τη ζωή και είναι τόσο σημαντικός για εσάς, τις ιδέες σας και όλους στον κόσμο σας. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ μια ζωή χωρίς να δέσω τα παπούτσια μου και να αφήσω τις δημιουργικές σκέψεις να ξεκινήσουν.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε