Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ηλιακή επιφάνεια που βλέπει προς τη Γη στις 21 Ιουνίου 2022. (NASA/SDO και οι επιστημονικές ομάδες AIA, EVE και HMI)

Γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα που κοιτάει τη Γη και εξακολουθεί να μεγαλώνει είναι ικανή να εκπέμψει ισχυρές ηλιακές εκρήξεις

Μια γρήγορα αναπτυσσόμενη γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα που μπορεί να εκπέμψει ηλιακές εκρήξεις έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος τις τελευταίες ημέρες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται απέναντι από τη Γη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές ισχυρών μαγνητικών πεδίων στην επιφάνεια του ήλιου. Εμφανίζονται σκοτεινές επειδή είναι πολύ πιο ψυχρές από άλλα μέρη της επιφάνειας του ήλιου, έχοντας σχηματιστεί σε περιοχές όπου τα μαγνητικά πεδία είναι ιδιαίτερα ισχυρά, σύμφωνα με τη NASA.

Λόγω του ισχυρού μαγνητικού πεδίου, η μαγνητική πίεση αυξάνεται ενώ η ατμοσφαιρική πίεση του περιβάλλοντος μειώνεται, με αποτέλεσμα τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Οι ηλιακές κηλίδες συνδέονται επίσης με εκρηκτικές διαταραχές όπως οι ηλιακές εκλάμψεις, οι οποίες είναι ταχέως κινούμενες εκρήξεις ακτινοβολίας, και οι στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME), όταν δηλαδή μεγάλες μάζες πλάσματος και σωματιδίων με υψηλή μαγνητική ισχύ εκτοξεύονται βίαια από τον ήλιο. Οι εκλάμψεις κινούνται με την ταχύτητα του φωτός και χρειάζονται περίπου οκτώ λεπτά για να φτάσουν στη γη, ενώ οι CMEs μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις ημέρες για να φτάσουν στη γη.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη ηλιακή κηλίδα που παρατηρήθηκε από τους ειδικούς είναι γνωστή ως AR3038.

«Χθες, η ηλιακή κηλίδα AR3038 ήταν μεγάλη. Σήμερα, είναι τεράστια», έγραψε την Τετάρτη ο Τόνι Φίλιπς, ο συντάκτης του SpaceWeather.com. «Η ταχέως αναπτυσσόμενη ηλιακή κηλίδα διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε μόλις 24 ώρες», πρόσθεσε ο Φίλιπς.

Ο ειδικός σημείωσε ότι το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει την AR3038 θα μπορούσε δυνητικά να εκτοξεύσει ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Μ, δηλαδή μεσαίου μεγέθους, προς τη Γη.

Φωτογραφίες από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA που ελήφθησαν στις 22 Ιουνίου δείχνουν τον ήλιο με πολυάριθμες ηλιακές κηλίδες, με την AR3038 να φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη μετά την εξέλιξή της τις τελευταίες ημέρες.

Η ηλιακή κηλίδα διπλασιάζει το μέγεθός της κάθε μέρα τις τελευταίες τρεις ημέρες και έχει περίπου 2,5 φορές το μέγεθος της Γης, δήλωσε ο Άλεξ Γιανγκ, αναπληρωτής διευθυντής για την επιστήμη στο τμήμα Ηλιοφυσικής Επιστήμης στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, σε ηλεκτρονικό μήνυμα στην USA Today.

«Κανένας λόγος ανησυχίας»

Ωστόσο, ο Ρομπ Στέενμπεργκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του Γραφείου Προγνώσεων Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, σημειώνοντας ότι οι ηλιακές κηλίδες αυξάνονται φυσιολογικά σε μέγεθος.

«Αυτό κάνουν οι ηλιακές κηλίδες», δήλωσε στο USA Today. «Με την πάροδο του χρόνου, γενικά, θα μεγαλώσουν. Περνούν από στάδια και στη συνέχεια αποσυντίθενται».

Ο Γιανγκ σημείωσε επίσης ότι ενώ η ηλιακή κηλίδα παράγει εκλάμψεις, «δεν έχει την πολυπλοκότητα για τις μεγαλύτερες εκλάμψεις» και υπάρχει μόνο 30% πιθανότητα να δημιουργήσει μεσαίου μεγέθους εκλάμψεις. Οι πιθανότητες να δημιουργήσει μεγάλες εκλάμψεις είναι ακόμη μικρότερες, 10 τοις εκατό, δήλωσε ο ειδικός.

Ο Ντιν Πέσνελ, ο επιστήμονας του προγράμματος του Solar Dynamics Observatory, παρείχε επίσης διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λέγοντας στο δημοσίευμα ότι η AR3038 είναι μια «μέτριου μεγέθους ενεργή περιοχή που δεν έχει αναπτυχθεί ασυνήθιστα γρήγορα και εξακολουθεί να είναι κάπως μικρή σε έκταση».

Από τις 22 Ιουνίου, το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, το οποίο παρακολουθεί τις ηλιακές εκλάμψεις, δεν έχει εκδώσει καμία προειδοποίηση γι’ αυτές.

Ωστόσο, εάν ηλιακές εκλάμψεις όπως μια ηλιακή έκλαμψη κλάσης Χ1 απελευθερωθούν από τον ήλιο, μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν διαταραχές στους δορυφόρους επικοινωνίας και στα καλώδια μεγάλων αποστάσεων εδώ στη Γη, προκαλώντας χάος στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Andrés Muñoz-Jaramillo, επικεφαλής επιστήμονας του SouthWest Research Institute στο Σαν Αντόνιο, τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εξηγώντας: «Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού» και ότι οι ηλιακές κηλίδες «συμβαίνουν συνέχεια».

«Είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προβλέψουμε και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις τους. Για την πλειονότητα από εμάς, δεν χρειάζεται να χάνουμε τον ύπνο μας γι’ αυτό», δήλωσε ο Muñoz-Jaramillo.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε