Σάββατο, 02 Μαρ, 2024
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντά τον πρόεδρο του Βιετνάμ Νεγουίν Σουέν Φιούκ κατά τη διάρκεια διμερούς στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Ανόι του Βιετνάμ, στις 25 Αυγούστου 2021. (Evelyn Hockstein/POOL/AFP μέσω Getty Images)

H Καμάλα Χάρις ονομάζει τις ενέργειες της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα ως «εκφοβιστικές» κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Βιετνάμ

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις κάλεσε το Βιετνάμ να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση του «εκφοβισμού» της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα στις 25 Αυγούστου, μια ημέρα αφότου παρουσίασε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού σε μια ομιλία της στην Σιγκαπούρη.

Η Χάρις ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο δωρεάς εμβολίων COVID-19 στο Βιετνάμ, σε μια προφανή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διπλωματία εμβολίων της Κίνας.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να πιέσουμε και να αυξήσουμε την πίεση, λέγοντας ανοιχτά στο Πεκίνο να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να σταματήσει τον εκφοβισμό και τις υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις του», είπε η Χάρις στην αρχή της συνάντησής της με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Νεγουίν Σουέν Φιούκ στο Προεδρικό Μέγαρο του Βιετνάμ στο Ανόι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «διατηρήσουν μια ισχυρή παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα» για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, πρόσθεσε η Χάρις.

Αυτή τη στιγμή η Χάρις βρίσκεται στη δεύτερη στάση του ταξιδιού της στην Ασία, αφού ολοκλήρωσε μια τριήμερη επίσκεψη στη Σιγκαπούρη πριν φτάσει στο Βιετνάμ αργά το βράδυ της Τρίτης. Έχει προγραμματιστεί να φύγει από το Βιετνάμ στις 26 Αυγούστου. Επίσης, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Βιετνάμ Βο Τι Έν Σουάν την Τετάρτη.

Επέκρινε επίσης τις θαλάσσιες συμπεριφορές της Κίνας στην ομιλία της στη Σιγκαπούρη, λέγοντας ότι οι κινεζικές ενέργειες ισοδυναμούν με «εξαναγκασμό» και «εκφοβισμό». Αυτές οι ενέργειες «υπονομεύουν την τάξη που βασίζεται στους κανόνες και απειλούν την κυριαρχία των εθνών», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο έχει υιοθετήσει επιθετικές τακτικές για να διακυβεύσει τις διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα, παρά τη διεθνή απόφαση διαιτησίας του 2016 που ακυρώνει τον εδαφικό ισχυρισμό της Κίνας. Αυτές οι τακτικές περιλαμβάνουν την αποστολή θαλάσσιων πολιτοφυλακών και πλοίων επιβολής του νόμου για να αποτρέψουν την πρόσβαση σε ψαράδες από άλλες χώρες στα αμφισβητούμενα ύδατα, καθώς και την αποστολή ερευνητικών πλοίων στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των γειτονικών χωρών.

Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν όλες εδαφικές διαφορές με την Κίνα στην αμφισβητούμενη θάλασσα.

Προπαγάνδα του κινεζικού καθεστώτος

Το ταξίδι της Χάρις στην Ασία έρχεται σε μια εποχή που το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα προκαλεί την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Το καθεστώς ξεκίνησε πρόσφατα μια προπαγανδιστική εκστρατεία για την απαξίωση των Ηνωμένων Πολιτειών ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου, με βάση την πολυτάραχη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν.

Η κρατική China Daily, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι βλέπει κάθε σύμμαχο ως «αναλώσιμο». Το άρθρο κατηγόρησε επίσης τη Χάρις ότι έκανε «αβάσιμη επίθεση» κατά της Κίνας στην ομιλία της στη Σιγκαπούρη και ότι προσπαθούσε να «σφηνώσει» μεταξύ του Πεκίνου και των νοτίων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα προσπαθεί επίσης να αποκτήσει γεωπολιτική επιρροή αξιοποιώντας τη διπλωματία της για τα εμβόλια κατά της COVID-19, παρά τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Bridge Consulting που εδρεύει στο Πεκίνο, περίπου το 70 % όλων των δωρεών εμβολίων της Κίνας έχουν πάει σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού.

Την Τρίτη, πριν φτάσει η Χάρις στο Ανόι, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Σιν συναντήθηκε με τον πρέσβη της Κίνας στο Βιετνάμ, ο οποίος δήλωσε ότι το Πεκίνο θα δωρίσει 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 στο Ανόι. Ο Σιν είπε στον κινέζο πρέσβη ότι το Ανόι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της μιας χώρας ενάντια στην άλλη.

Επίσης την Τρίτη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Βιετνάμ έλαβε 200.000 δόσεις του κινέζικου εμβολίου Sinopharm, σύμφωνα με βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης. Τα Sinopharm και τα Sinovac κατασκευάζονται και τα δύο από Κινέζους κατασκευαστές εμβολίων.

Η Χάρις, ενώ συναντήθηκε με τον Σιν την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δωρίσουν επιπλέον 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου Pfizer-BioNTech στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανόι, τα εμβόλια των ΗΠΑ θα φτάσουν μέσα σε μια ημέρα. Τα μισά από αυτά θα πάνε στο Ανόι και τα άλλα μισά στην πόλη Χο Τσιχ Μινχ. Με την νέα δωρεά ο συνολικός αριθμός εμβολίων από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ φτάνει τις 6 εκατομμύρια δόσεις.

Το Βιετνάμ έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο. Την Τρίτη, μόνο το 1,9 % του πληθυσμού του Βιετνάμ είχε εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Our World in Data.

Νέο γραφείο CDC

Εν τω μεταξύ, το Βιετνάμ έχει πληγεί σοβαρά από την παραλλαγή Δέλτα του ιού του ΚΚΚ (Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα), γνωστός και ως νέος κορωνοϊός, μετά από μια ομάδα μολύνσεων που συνδέονται με μια εκκλησία στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Την Τρίτη, οι Βιετναμέζοι αξιωματούχοι υγειονομικοί ανακοίνωσαν 10.811 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 369.367.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν επίσης στο Βιετνάμ βοήθεια 23 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν το Ανόι να καταπολεμήσει την COVID-19, επεκτείνοντας την διανομή και την πρόσβαση στα εμβόλια και προετοιμάζοντας την χώρα για την απειλή μελλοντικών ασθενειών.

Η Χάρις ανακοίνωσε επίσης την λειτουργεία ενός νέου περιφερειακού γραφείου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Το νέο γραφείο της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Ανόι, θα είναι ένα από τα τέσσερα περιφερειακά γραφεία του CDC σε όλο τον κόσμο.

«Μέσω αυτού του γραφείου, θα συνεργαστούμε στενά με τους περιφερειακούς εταίρους μας για να μοιραστούμε στρατηγικές και να ενισχύσουμε ο ένας την ικανότητα του άλλου να προλαμβάνει, να εντοπίζει και να ανταποκρίνεται στις απειλές μολυσματικών ασθενειών, σήμερα και στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Ξαβιέρ Μπεσέρα.

Η Χάρις έχει προγραμματιστεί επίσης να λάβει μέρος σε μια εκδήλωση με θέμα την ασφάλεια της υγείας με υπουργούς Υγείας από την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας την Τετάρτη.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε