Τετάρτη, 29 Μαΐ, 2024
To λογότυπο του Χ, πρώην Twitter. (Dan Kitwood/Getty Images)

Η ΕΕ ερευνά το X για διάδοση «παράνομων» αναρτήσεων σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται για τη διάδοση παραπληροφόρησης στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε έρευνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) για διάδοση «παράνομου περιεχομένου» και παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα της σχετικά με τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει τη συμμόρφωση του X με τον νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA), ο οποίος αποσκοπεί στη ρύθμιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα αυτή καλύπτει τις πολιτικές και τις πρακτικές του X σχετικά με τις ειδοποιήσεις για το παράνομο περιεχόμενο, τον χειρισμό των καταγγελιών, την αξιολόγηση των κινδύνων και τα μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων που εντοπίστηκαν, ανέφερε η Επιτροπή σε δελτίο Τύπου:

«Το αίτημα αυτό προκύπτει από ενδείξεις που έλαβαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με πιθανή διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης, ιδίως διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου και ρητορικής μίσους.»

Απαιτείται από το Χ να παράσχει έως τις 18 Οκτωβρίου τις ζητούμενες πληροφορίες, ιδίως όσον αφορά την ενεργοποίηση και τη λειτουργία του πρωτοκόλλου του για την αντιμετώπιση κρίσεων. Η εταιρεία έχει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου για να απαντήσει στις υπόλοιπες ερωτήσεις.

«Με βάση την αξιολόγηση των απαντήσεων του Χ, η Επιτροπή θα εκτιμήσει τα επόμενα βήματα. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται την επίσημη έναρξη της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 66 του DSA», σημειώνεται.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι μπορεί να επιλέξει να ζητήσει τις πληροφορίες με απόφαση, εάν το Χ δεν ανταποκριθεί. Στην περίπτωση αυτή, η μη τήρηση της προθεσμίας απάντησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή «ποινών περιόδου».

Η έναρξη της έρευνας έπεται της επιστολής του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν στις 10 Οκτωβρίου προς τον Ήλον Μασκ, ιδιοκτήτη του X, στην οποία ο Επίτροπος αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το X χρησιμοποιείται για τη διάδοση παραπληροφόρησης στην Ευρώπη.

European Commissioner for the Internal Market Thierry Breton communicates on the EU’s 5G plan, in Brussels, Belgium, on Jan. 29, 2020. (Alexandros Michailidis/Shutterstock)
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2020. (Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/Shutterstock)

 

Ο κος Μπρετόν προέτρεψε τον κο Μασκ να απαντήσει εντός 24 ωρών, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν ενδεχομένως έρευνες και κυρώσεις.

Στην απάντηση του, ο κος Μασκ ανέφερε: «Η πολιτική μας ακολουθεί τον κανόνα της διαφάνειας των πηγών, προσέγγιση που γνωρίζω ότι η ΕΕ υποστηρίζει. Παρακαλείσθε όπως παραθέσετε τις παραβιάσεις στο Χ στις οποίες αναφέρεστε, ώστε να τις δει το κοινό».

Δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις έχουν αφαιρεθεί

Σε επιστολή της στις 11 Οκτωβρίου, η διευθύνουσα σύμβουλος του X Λίντα Γιακκαρίνο δήλωσε ότι η πλατφόρμα έχει αφαιρέσει ή επισημάνει «δεκάδες χιλιάδες κομμάτια περιεχομένου» από τότε που η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε φονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η κα Γιακκαρίνο δήλωσε ότι η πλατφόρμα έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα επιβολής του νόμου από κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση από τη Europol σχετικά με παράνομο περιεχόμενο μέχρι την επιστολή του κου Μπρετόν.

«Δεν υπάρχει θέση στο X για τρομοκρατικές οργανώσεις ή βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και συνεχίζουμε να αφαιρούμε τέτοιους λογαριασμούς άμεσα», ανέφερε η κα Γιακκαρίνο στην επιστολή της που ανήρτησε στο X.

«Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την επίθεση της Χαμάς, το X συγκέντρωσε μια ηγετική ομάδα για να αξιολογήσει την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή της στο X, η κα Γιακκαρίνο ανέφερε ότι η εταιρεία έχει «αναδιανείμει τους πόρους της και έχει επαναπροσανατολίσει τις εσωτερικές ομάδες, που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη γρήγορα εξελισσόμενη κατάσταση».

An aerial picture shows the abandoned site of the weekend music festival attacked by Hamas terrorist near Kibbutz Reim in the Negev desert in southern Israel, on Oct. 10, 2023. (Jack Guez/AFP via Getty Images)
Αεροφωτογραφία του εγκαταλελειμμένου χώρου του μουσικού φεστιβάλ που δέχθηκε την επίθεση της Χαμάς, κοντά στο Κιμπούτς Ρεΐμ στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, στις 10 Οκτωβρίου 2023. (Jack Guez/AFP μέσω Getty Images)

 

Σύμφωνα με τον λογαριασμό ασφαλείας του X, η πλατφόρμα έχει σημειώσει αύξηση των καθημερινά ενεργών χρηστών μετά την επίθεση και έχουν γίνει περισσότερες από 50 εκατομμύρια αναρτήσεις παγκοσμίως με θέμα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονται με ταχείς ρυθμούς, μια διεπιχειρησιακή ηγετική ομάδα έχει αξιολογήσει αυτήν τη στιγμή ως κρίση που απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο επαγρύπνησης», ανέφερε ενημέρωση του X στις 10 Οκτωβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε επικεντρωμένοι και αφοσιωμένοι στην προστασία της συζήτησης στο X και στην επιβολή των κανόνων μας, καθώς συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση στην πλατφόρμα.»

Το X δήλωσε ότι παρακολουθεί επίσης ενεργά τον αντισημιτικό λόγο και έχει λάβει μέτρα για να αφαιρέσει «αρκετές εκατοντάδες λογαριασμούς» που προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν τα τρέχοντας θέματα στην πλατφόρμα.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1.300 πολίτες στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 27 Αμερικανοί πολίτες, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από τη δολοφονική δράση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει απαντήσει με τον σφοδρότερο βομβαρδισμό της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 1.500. Σήμερα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κάλεσαν τους Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή και να μετακινηθούν νότια μέσα στις επόμενες 24 ώρες για προστασία.

«Τις επόμενες ημέρες, οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους σε στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην βλάψουν αμάχους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Της Aldgra Fredly

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε