Τετάρτη, 04 Δεκ, 2024
Το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφίσες που προωθούν την 75η επέτειο του θεσμού, στη Στρασβούργο, Γαλλία, στις 8 Μαΐου 2024. (Sebastien Bozon/AFP μέσω Getty Images)

Η ΕΕ προχωρά στην απαγόρευση προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει όλες τις μορφές καταναγκαστικής εργασίας, διαφοροποιώντας τον από τη νομοθεσία των ΗΠΑ που στοχεύει στις εισαγωγές από το Σιντζιάνγκ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου ενέκρινε έναν κανονισμό που απαγορεύει την πώληση προϊόντων που παράγονται με αναγκαστική εργασία, φέρνοντας την ΕΕ των 27 κρατών-μελών πιο κοντά στην εφαρμογή μιας αναμενόμενης απαγόρευσης.

Τα νομοθετικά μέτρα περιμένουν τώρα τις υπογραφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Μόλις επικυρωθεί, ο κανονισμός θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ τρία χρόνια μετά την ημερομηνία της εφαρμογής του, ανέφερε το Συμβούλιο σε δήλωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε αρχικά τον κανονισμό τον Σεπτέμβριο του 2022 εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στις Βρυξέλλες για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από το Πεκίνο κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Ωστόσο, τα έγγραφα δεν ανέφεραν συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που πέρασαν οι ΗΠΑ—τον Νόμο για την Πρόληψη Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων, τον οποίο υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από δύο χρόνια. Ο αμερικανικός νόμος στοχεύει τις εισαγωγές από την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, όπου το καθεστώς έχει κρατήσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους Μουσουλμάνους σε ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι η επερχόμενη απαγόρευση θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην ενιαία αγορά της ΕΕ, στοχεύοντας σε κάθε τομέα της βιομηχανίας. Όχι μόνο τα προϊόντα που πωλούνται στην ενιαία αγορά της ΕΕ θα επηρεαστούν, αλλά και τα προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς για την καταναγκαστική εργασία.

Με βάση τον νέο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή—το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ—θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα καταγράφει προϊόντα και τομείς που ενδέχεται να κινδυνεύουν από καταναγκαστική εργασία.

Αν η αλυσίδα εφοδιασμού μιας εταιρείας επισημανθεί για ύποπτη χρήση καταναγκαστικής εργασίας εκτός της ΕΕ, η Επιτροπή θα ξεκινήσει έρευνα. Για τα προϊόντα που κατασκευάζονται εντός των κρατών-μελών της ΕΕ, θα είναι οι αρμόδιες εθνικές αρχές που θα διερευνούν τυχόν καταγγελίες καταναγκαστικής εργασίας.

Αν εφαρμοστεί, η απαγόρευση θα συμπληρώνει έναν υφιστάμενο νόμο για τη δέουσα επιμέλεια που τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα φέτος. Γνωστός ως Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια Εταιρικής Βιωσιμότητας (Corporate Sustainability Due Diligence Directive-CSDDD), οι κανόνες αυτοί υποχρεώνουν τις μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να εξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να διασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούν αναγκαστική εργασία ή προκαλούν περιβαλλοντική βλάβη.

Πολλοί υπέρμαχοι των δικαιωμάτων χαιρέτησαν την είδηση από τις Βρυξέλλες, καλώντας την ΕΕ να εφαρμόσει την απαγόρευση και να προσθέσει το Σιντζιάνγκ στη βάση δεδομένων κινδύνου αναγκαστικής εργασίας.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να αρχίσει με την αναγνώριση του Σιντζιάνγκ, του Τουρκμενιστάν και της Βόρειας Κορέας ως χώρες ή περιοχές υψηλού κινδύνου που αντιμετωπίζουν κρατικά επιβληθείσα αναγκαστική εργασία σε μια νέα βάση δεδομένων κινδύνου αναγκαστικής εργασίας, όπως απαιτεί η νομοθεσία», δήλωσε η Ελεν Ντε Ρενγκέρβε από την Human Rights Watch. «Αυτό θα διευκολύνει τους ερευνητές να εντοπίσουν τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί από αναγκαστική εργασία και θα θέσει τα θεμέλια για ένα συστημικό αλλαγή.»

Το Uyghur Human Rights Project (Ουιγουρικό Πρότζεκτ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) με έδρα την Ουάσινγκτον χαιρέτισε επίσης την κίνηση της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα κατά της αναγκαστικής εργασίας που επιβάλλει το κράτος στην περιοχή των Ουιγούρων».

Ο τελευταίος κανονισμός έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος που καταδικάζει την καταστολή των Ουιγούρων από το κινεζικό καθεστώς. Επίσης, χαιρετίζει τον κανονισμό της ΕΕ για την αναγκαστική εργασία και «επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του».

«Ο διωγμός των Ουιγούρων συνεχίζεται αδιάκοπα. Ωστόσο, οι εισαγωγές στην ΕΕ από το Σιντζιάνγκ αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση στην ΕΕ ενισχύει τη σύγχρονη δουλεία που χρηματοδοτείται από το κράτος», δήλωσε η Καταρίνα Βιέιρα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ολλανδία, μέσω των κοινωνικών δικτύων X μετά την ψήφιση του ψηφίσματος. «Πρέπει να επιβάλουμε αυστηρά την απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας και να λογοδοτήσει το κινεζικό καθεστώς για τις ενέργειές του απέναντι στους Ουιγούρους».

Της Dorothy Li

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε