Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντονίζουν την αντίδρασή τους στη συνεχιζόμενη κρίση COVID-19 της κομμουνιστικής Κίνας και τους κατάλληλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ξαφνικού ανοίγματος των ταξιδιών από το καθεστώς.
«Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών τάσσεται υπέρ του ελέγχου πριν από την αναχώρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιμ ΜακΦι σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Δεκεμβρίου.
«Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι στοχευμένα στις καταλληλότερες πτήσεις και αεροδρόμια και να διεξάγονται με συντονισμένο τρόπο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), το οποίο κυβερνά την Κίνα ως μονοκομματικό κράτος, αντιτίθεται στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν αρχίσει να επιβάλλουν πολλά κράτη και έχει προειδοποιήσει για «αντίμετρα» εάν οι ενέργειες αυτές επεκταθούν.
Η COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα τον περασμένο μήνα μετά τον απότομο τερματισμό από το καθεστώς της λεγόμενης πολιτικής μηδενικού COVID (zero-COVID) των ταξιδιωτικών εγγράφων, μπροστά στις πανεθνικές αναταραχές.
Το Πεκίνο προσπάθησε να αποκρύψει τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων που σχετίζονται με την κρίση, λέγοντας ότι μόνο 10 Κινέζοι πέθαναν από την ασθένεια τον Δεκέμβριο. Διεθνείς πηγές υπολογίζουν τον πραγματικό αριθμό σε περίπου 161.000 θανάτους.
Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέους περιορισμούς στα ταξίδια, καθώς οι παραλλαγές του κοροναϊού που αναδύονται από την Κίνα είναι ήδη διαδεδομένες στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ουσιαστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ποια στελέχη υπάρχουν στην Κίνα.
Μιλώντας πριν από μια συνάντηση μεταξύ Κινέζων επιστημόνων και του ΠΟΥ στις 3 Δεκεμβρίου, η ιολόγος και μέλος της επιτροπής του ΠΟΥ Μάριον Κούπμανς δήλωσε ότι οι πληροφορίες που παρουσίασαν οι κινεζικές αρχές σχετικά με τα ποσοστά νοσηλείας του COVID δεν ήταν «πολύ αξιόπιστες» και κάλεσε το καθεστώς να είναι πιο ειλικρινές για το καλό του κινεζικού λαού.
«Θέλουμε να δούμε μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε η Κούπμανς.
«Είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Κίνας να παρουσιάσει πιο αξιόπιστες πληροφορίες».
Ο κόσμος προετοιμάζεται για περισσότερα κρούσματα COVID προερχόμενα από την Κίνα
Πολλά έθνη παγκοσμίως προετοιμάζουν περιορισμούς που θα απαιτούν από τους επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την αναχώρηση.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Νότια Κορέα, το Κατάρ, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να θέσουν αυστηρότερους περιορισμούς στις αφίξεις από την Κίνα.
Η Σουηδία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «οι ταξιδιώτες από την Κίνα [προς την Ευρώπη] πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αποφάσεις που λαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Εκτός από τον έλεγχο πριν από την αναχώρηση, τα κράτη μέλη της ΕΕ πιθανότατα θα συμφωνήσουν σε ειδικό έλεγχο των υγρών αποβλήτων των αεροσκαφών για να διαπιστωθεί εάν τα αεροπλάνα που έρχονται στην Ευρώπη από την Κίνα περιέχουν παραλλαγές του COVID-19 που δεν είναι κοινές στην Ευρώπη.
Ομοίως, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τις απειλές του ΚΚΚ και ότι τα έθνη της διεθνούς κοινότητας ενεργούσαν προς το συμφέρον της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών τους.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αντίποινα εδώ, επειδή οι χώρες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν συνετά υγειονομικά μέτρα για την προστασία των πολιτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 3 Ιανουαρίου.
«Και πάλι, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αντίποινα», πρόσθεσε η Ζαν-Πιέρ. «Αυτό είναι κάτι που όλοι μας, άλλες χώρες, κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας».
Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.