Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τρίτη τις αρχές του Ιράν να αφήσουν ελεύθερους τους «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπεριλαμβανομένης της Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2023.
Σε ανακοίνωσή της, η οποία υπογράφεται από την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλλας, η ΕΕ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της για τις μαζικές φυλακίσεις στις οποίες προχωρούν οι ιρανικές αρχές «για να φιμώσουν επικριτικές φωνές» στη χώρα.
«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να αφήσουν ελεύθερους όλους όσους κρατούνται άδικα επειδή άσκησαν θεμελιώδη δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μεταξύ αυτών «συμπεριλαμβάνεται η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, η υγεία της οποίας παραμένει εύθραυστη», καθώς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου στη Μασχάντ.
«Οι φωνές των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να ακούγονται, ώστε να επιτελούν το θεμιτό έργο τους χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία τους, στο Ιράν όπως και οπουδήποτε αλλού», προστίθεται.
Η Μοχαμαντί και άλλοι ακτιβιστές συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου έπειτα από επιμνημόσυνη τελετή στη Μασχάντ για θανόντα δικηγόρο και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με διεθνή μέσα και οργανώσεις.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί, 53 ετών, η οποία έχει φυλακιστεί επανειλημμένα με αφορμή τη δράση και τα γραπτά της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2023 για «τον αγώνα της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών» στο Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ








